Dostupni linkovi

Izložba angažovanih fotografa: Komentar kroz objektiv fotoaparata


Brutalni raspad SFRJ, raslojavanje društva u divljoj tranziciji i snalaženje pojedinca u agresivnoj medijskoj manipulaciji – neke su od tema zastupljenih na izložbi angažovanih fotografija „Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža“, koja je otvorena u četvrtak u beogradskim galerijama „Podroom“ i „Remont“, gde će posetioci narednih sedmica moći da pogledaju radove četrdesetak fotografa s prostora bivše Jugoslavije.

Izložba je deo istraživačkog i kustoskog regionalnog projekta pokrenutog na inicijativu Centra za savremenu fotografiju “Foton” iz Ljubljane, i istražuje ulogu fotografije u dokumentovanju i tumačenju socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih promena koje su se dogodile na ovom području u poslednje dve decenije.

Projekat "Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža" okuplja ključne protagoniste iz područja angažovane savremene fotografije, aktivne na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 2011. godine. Među njima su Sarajlija Amer Kapetanović, Boris Cvjetanović iz Zagreba, Majlinda Hoxha iz Prištine, Ivan Zupanc iz Beograda…

Iako zbog generacijskih razlika koriste različite umetničke pristupe, teme koje zaokupljuju umetnike su slične, bez obzira na područje sa kojeg dolaze, kaže jedan od kustosa izložbe Saša Janjić.

„Ratna dešavanja, problem tranzicije i siromaštva, menjanja društvenih okolnosti koje su uticale i na sam izgled gradova. Ponašanje ljudi i njihove kulturne navike. Možemo reći da su sve to teme koje su proizašle iz ooga što nam se događalo u poslednjih 20-25 godina“, objašnjava Janjić.

Jedan od umetnika koji će se predstaviti je 40-godišnji Ivan Petrović koji živi i radi u Beogradu. U projektu „Dokumenti“ obuhvatio je fotografije iz lične arhive nastale od 1997. do 2008. godine. Iako u ovom projektu koristi dokumentaristički pristup, naglašava da svako dokumentovanje uključuje ličnu interpretaciju.

Dario Petković - Duhovi prošlosti
Dario Petković - Duhovi prošlosti
„Lični stav se uvek provlači kroz taj pristup. Svakodnevica koju čovek posmatra oko sebe utiče na njegov stav. Ona jeste bitna, ali nije presudna. Te stvari nisu deo dnevne politike, iako se tiču tumačenja svakodnevice. Dakle, dokumentarizam nije čisto reprodukovanje onoga što nas okružuje, nego uvek uključuje ličnu interpretaciju, pogotovo nakon promišljanja već snimljenog materijala, kada se izborom fotografija organizuje i pravi celina“, ističe Petrović.

U sklopu izložbe, 28. avgusta će u Kulturnom centru Beograda biti organizovana debata na kojoj će umetnici i kustosi govoriti o različitim tendencijama angažovane fotografije na postjugoslovenskom prostoru. Koja je uloga fotografije u markiranju „neuralgičnih tačaka“ naše savremenosti? Prema rečima Saše Janjića, o tome dovoljno govori činjenica da je fotografija srž medijske kulture u kojoj danas živimo.

„Fotografija danas, više nego ikad ima tu ključnu ulogu. Ona ne samo da prikazuje, nego i komentariše. Upravo je uloga ove izložbe bila da pokažemo autore koji su pomoću svojih fotografija dali ne samo dokumentarističku stranu, već i komentar. Oni su na neki način uzimali aktivno učešće u svemo što nam se dešavalo“, zaključuje Janjić.

Izložba „Posledice. Menjanje kulturnog pejzaža“ premijerno je predstavljena 2012. godine u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani, a potom je gostovala i u Pordenoneu i Zagrebu. U Beogradu će biti otvorena do 14 septembra.
XS
SM
MD
LG