Dostupni linkovi

"Izlazna strategija" Haga kao strategija kontinuiteta


Učesnici skupa "Pravda i ratni zločini", Zagreb, 17. siječanj 2011.
Učesnici skupa "Pravda i ratni zločini", Zagreb, 17. siječanj 2011.
U Zagrebu je održan radni sastanak sudaca iz država jugoistoka Europe specijaliziranih za suđenja za ratne zločine i sudaca Haškog tribunala u sklopu projekta “Pravda i ratni zločini”, koji se bavi transferom haških znanja i iskustava na eksperte iz regije.

Kada Haški tribunal završi sa radom temeljem rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, svi slučajevi koji su sada u Hagu neće stići biti procesuirani, pa će ih izvjestan broj biti transferiran nacionalnim zakonodavstvima država jugoistoka Europe.

Od tog trenutka sva će odgovornost za procesuiranje raznih zločina biti na državama regije, i to daje posebni naglasak “izlaznoj strategiji” Haškog tribunala, poručio je sudac i bivši predsjednik Haškog tribunala Fausto Pocar na sastanku u ponedjeljak.
Fausto Pocar na skupu u Zagrebu, 17. siječanj 2011.

"Takozvana “izlazna strategija” Haškog tribunala mora u stvari biti strategija kontinuiteta između rada Tribunala i rada nacionalnih pravosudnih sustava,” kazao je Pocar.

On je kazao kako je zasigurno najozbiljniji zadatak – kako identificirati i transferirati iskustva prikupljena u haškim postupcima, i kako će potom ta iskustva biti primijenjena u nacionalnim pravosuđima.

“Sva se pitanja neće moći riješiti pravnim savjetima ili koordiniranjem, ali zato ne treba odustati,” poručio je Pocar.

“To nije samo pitanje prijenosa tehničkih rješenja i znanja s Haškog tribunala na nacionalna pravosuđa država regije, već se radi o tome da se podijeli iskustva. Jer – kako smo svi suci, svi smo suočeni s istim problemima,”
naglasio je sudac Haškog tribunala.

Suci iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije i njihovi kolege iz Haga iza zatvorenih vrata raspravili su dosadašnja iskustva i probleme koji se javljaju u suđenju za ratne zločine – među ostalim utvrđivanje statusa civila u predmetima ratnih zločina, zatim standarde ispitivanja presude u žalbenom postupku u tim predmetima, problematiku zaštite i potpore svjedocima i oštećenim osobama te pitanje statusa pritvorenika u međunarodnim i nemeđunarodnim sukobima.
XS
SM
MD
LG