Dostupni linkovi

Neočekivani "time out" u bh. političkoj krizi


Tabla Parlamenta FBiH
Tabla Parlamenta FBiH
Politička situacija u BiH, šest mjeseci nakon izbora, zbog nemogućnosti da se uspostavi vlast na svim nivoima i dalje se komplikuje. Vijeće za implementaciju mira dva dana je zasjedalo u Sarajevu, u BiH su doputovali predstavnik Stejt dipartmenta zadužen za BiH Tomas Kantrimen, i direktor za BiH u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel.

Očekivanja da će Ustavni sud Federacije riješiti otvorena pitanja uspostave vlasti u Federaciji su propala, Vijeće za implementaciju mira će nastaviti raspravu na narednoj sjednici, a vlast na državnom nivou će, izgleda, biti uspostavljena mimo očekivanja i najvećih pesimista.

Ustavni sud Federacije BiH u srijedu je obustavio postupak po zahtjevu Borjane Krišto o ocjeni ustavnosti izbora vlasti u Federaciji. Sud je jednoglasno odlučio da nije potrebno otvarati javnu raspravu u ovom predmetu.

Odluka Suda nije nikoga iznenadila u Bosni i Hercegovini, tim prije što je Borjana Krišto, dosadašnja predsjednica Federacije, u utorak povukla zahtjev i predala svoj mandat visokom predstavniku u BiH.

Zbog toga su sve oči bile uprte u Valentina Incka. Od njega se očekivalo da razriješi trenutnu političku krizu u Bosni i Hercegovini. Suprotno od očekivanja, Incko je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka Vijeća za provođenje mira, kazao da će odluku Suda komentarisati tek kad je dobije, te da vlast koja je formirana u Federaciji prije 15 dana nastavlja sa radom.

„Mi ćemo zaista vrlo detaljno proučiti pismeno obrazloženje Ustavnog suda. Oni vjerovatno su imali namjeru da kažu svoje mišljenje o ustavnosti nove vlade ili neustavnosti. To što smo čuli telefonom, njima je žao da nisu mogli da se izreknu po tom pitanju. Oni su bili spremni izgleda. I naša želja je bila da se Ustavni sud izjasni. Biće trenutak jedanput kad nas više neće biti i to će biti dobro - i tada će raditi domaće institucije. Zato smo mi željeli već sada da se domaća institucija izjasni. Možda će se još neko žaliti, mi ne znamo o tome, ili tražiti interpretaciju Ustavnog suda. To bi bilo najbolje što se može desiti da jedna domaća institucija autoritativno kaže svoje mišljenje. Dok toga nema i dok je moja odluka na snazi, ostaje u funkciji ova vlada“,
kazao je Incko.

Preplitanje odgovornosti

Centralna izborna komisija BiH je krajem prošle sedmice utvrdila kako formiranje vlasti u Federaciji BiH nije bilo u skladu sa Izbornim zakonom.

Tu odluku visoki predstavnik je privremeno suspendovao, a Ustavni sud donio rješenje o obustavljanju postupka.

S obzirom na njegov stav u srijedu, kako će se u konačnici o cijelom slučaju očitovati Vijeće za provođenje mira na narednoj sjednici, ekspert za ustavno pravo Kasim Trnka ocjenjuje da se time zapravo “kupuje vrijeme”.
Valentin Inzko

„Time je, ustvari, stvoren jedan dobar "time out" da se prvo smiri retorika i s jedne i s druge strane, da aktuelna vlast uradi one neophodne poslove, pa da se do naredne sjednice PIC-a, nadam se uz pomoć međunarodne zajednice, otvori dalji dijalog o prvezilaženju postojeće situacije“, kazao je Trnka.

Inače, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, pojasnio je kako je odluka o tome da mandate te političke opcija u dosadašnjem sazivu Federalne vlade predaju visokom predstavniku donesena zbog toga što žele da Valentinu Incku prepuste i sve buduće odluke.

„Realno situacija se dodatno zakomplicirala stavom OHR-a i time se postavlja pitanje ima li smisla uopće provoditi izborne rezultate. Prepuštamo OHR-u da preuzme odgovornost i da one glasove koje su građani BiH pojedinim strankama sada uprazni OHR. To bi bilo dobro čak da su radili zadnje dvije godine. Imaju odgovornost, imaju obvezu i biće nam svima lakše. Ovako mi preplićemo naše odgovornosti i obveze i zbunjujemo bh. javnost“, smatra Čović.

I dok traje primopredaja dužnosti u Vladi Federacije, Živko Budimir, predsjednik Federacije, tvrdi da je vlast u ovom bh. entitetu uspostavljena na osnovu Ustava. Navodi da su dva HDZ-a isključivi krivci zbog sadašnjeg stanja.

„Dvije političke opcije, dva HDZ-a danas bi trebali biti svjesni kako nisu povukli mudar politički potez kada su odbili sudjelovanje u vlasti. Zbog te pogreške stvaraju snažan medijski pritisak na sve koji su odgovorno prihvatili dati svoj doprinos napretku Federacije i svih njezinih naroda i građana“, rekao je Budimir.

Zaustavljeno dalje propadanje

Politička kriza u Bosni i Hercegovini koja ulazi u šesti mjesec sada je u rukama Ureda visokog predstavnika, odnosno Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u BiH.

Trnka: Čini mi se da je bar zaustavljeno dalje propadanje. Treba to sad iskoristiti da se pokuša hladne glave doći do nekih konstruktivnih rješenja.
Od njihovog stava, kako sada stvari stoje, zavisiće i kada će biti formirana vlast na nivou Bosne i Hercegovine. O tome Kasim Trnka kaže:

„Kriza je očigledno, ali čini mi se da je bar zaustavljeno dalje propadanje. Treba to sad iskoristiti da se pokuša hladne glave doći do nekih konstruktivnih rješenja.“

Sadašnja politička situacija prva je ove vrste otkako je završen rat u Bosni i Hercegovini. Vijeće za provođenje mira u BiH bavilo se na svojim zasjedanjima ispunjavanjem uslova i ciljeva koja BiH mora ispuniti kako bi se zatvorila Kancelarija visokog predstavnika.

Podsjećamo, to su rješenje pitanja podjele državne imovine, pitanje vojne imovine, implementacija arbitražne odluke za Brčko, pitanja fiskalne održivosti i jačanje vladavine zakona. Jedan od dva uslova je stabilna politička situacija.

No, sudeći prema sadašnjem stanju u kome je vlast na federalnom nivou na klimavim nogama, a na državnom nema ni naznaka kada će je biti, čini se da će visoki predstavnik još dugo trebati Bosni i Hercegovini.

Odluka Ustavnog suda FBiH o ocjeni ustavnosti izbora vlasti u FBiH

Odluka Ustavnog suda FBiH o ocjeni ustavnosti izbora vlasti u FBiH
(Ivan Katavić)

Ustavni sud Federacije BiH donio je u srijedu odluku o obustavljanju postupka po zahtjevu dosadašnje predsjednice Federacije Borjane Krišto za utvrđivanje ustavnosti izbora Doma naroda Federlanog parlamenta i predsjdnika i podpredsjednika Fedracije BiH. Ustavni sud je doniijeo odluku jednoglasno.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda Federacije BiH, navodi se da je odluka o obustavljanju postupka uslijedila jer je podnositeljica u tijeku postupka povukla zahtjev. Isto je uradio i drugi podnositelj zahtjeva, bivši minstar financija Vjekoslav Bevanda.

U saopćenju Ustavnog suda Federacije se dodaje kako ova institucija odbija bilo kakve mogućnosti uticaja na njeno neovisno i nepristrasno odlučivanje. Takđer se navodi, da su izajave, kojim se to dovodi u pitanje, poptuno nepimjerene i neutemljene.

Ne ulazeći u ciljeve kojim su htjeli postići povlačenjem ovih zahtjeva i time onemogućili da jedna pravna institucija iznese stajalište o nastaloj situaciji, Ustavni sud Federacije BiH od sada je radio i radit će u budućnosti isključivo u službi zaštite ustavnog poretka FBiH. To svakako podrazumjeva da neće biti podložan bilo kakvim uticajima, bez obzira od kuda oni dolazili, navodi se u saopćenju.

Hrvatski ministri u Vladi FBiH, kao i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, u srijedu predali su svoje mandate Uredu visokog predstavnika, izjavio je dosadašnji federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda.

U pismu koje je Krišto uputila visokom predstavniku, poručila je kako je njegovom suspenzijom odluka Središnjeg izbornog povjerenstva, pravna država i vladavina prava u BiH poništena.

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar kazao je kako od Visokog predstavnika očekuju novu odluku, a to može biti, kako navodi povlačenje odluke o suspendiranju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva.
XS
SM
MD
LG