Dostupni linkovi

U Izjumu do sada ekshumirano 146 tijela, tvrde ukrajinski zvaničnici


Stručnjaci odnose tijela na mjestu masovnog ukopa u gradu Izjumu, koji su nedavno oslobodile ukrajinske oružane snage, 16. septembar 2022.
Stručnjaci odnose tijela na mjestu masovnog ukopa u gradu Izjumu, koji su nedavno oslobodile ukrajinske oružane snage, 16. septembar 2022.

Ukrajinski forenzičari do sada su ekshumirali 146 tijela, većinom civila, iz grobnice u blizini Izjuma u istočnoj Ukrajini, kazao je regionalni guverner u ponedjeljak, 19. septembra.

Oleh Sinehubov, guverner regije Harkiv, tvrdi da je među ekshumiranim tijelima i dvoje djece.

"Na nekima se vide tragove nasilja. Postoje tijela sa vezanim rukama i tragovima mučenja", napisao je Sinehubov na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Kijev je 16. septembra objavio da je pronašao stotine grobova u okolini Izjuma, nekoliko dana nakon što su ukrajinske snage od Rusa oslobodile ovaj grad u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkiv.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se vjeruje kako je oko 450 tijela zakopano u šumi u predgrađu Izjuma.

Forenzičari danima rade na ekshumaciji i identifikaciji tijela, čiji su improvizirani grobovi bili obilježeni drvenim križevima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak, 19. septembra, odbacio je optužbe Ukrajine za zločine kao "laž".

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG