Dostupni linkovi

Izjavama o Trumpu kćerka bivšeg iranskog predsjednika razljutila javnost


Faize Hašemi pozdravlja pristalice i ljude koji su prisustvovali sprovodu njenog oca, Akbara Hašemija Rafsanjanija, u Teheranu 10. januara 2017. Suočila se s pritiskom zbog kritikovanja sistema koji je njen otac pomogao uspostaviti.

Piše: Golnaz Esfandiari

Kćerka jednog od osnivača Islamske Republike Iran uzburkala je javnost u Teheranu rekavši da bi joj draže bilo da je Donald Tramp (Trump) osvojio drugi mandat za američkog predsjednika, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Faize Hašemi, kćerka bivšeg iranskog predsjednika Ali Akbara Hašemija Rafsanjanija, kaže da je podržala kampanju Trampove administracije takozvanog "maksimalnog pritiska" protiv klerikalnog establišmenta u Teheranu.

"Za Iran bih voljela da Tramp bude ponovno izabran. Ali da sam Amerikanka, ne bih glasala za Trampa", nedavno je izjavila Hašemi za iranski medij Esnaf njuz (Ensafnews.com).

Tramp je 2018. povukao Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. Također je obnovio oštre sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju i doprinijele padu nacionalne valute.

Trampova administracija rekla je da je pritisak imao za cilj prisiliti Teheran natrag za pregovarački sto radi dogovora koji bi bolje riješio zabrinutost Vašingtona.

Kao odgovor, Teheran je postepeno smanjio svoje obveze prema sporazumu i proširio svoje aktivnosti obogaćivanja nuklearnog oružja.

Čovjek čita iranski dnevni list 'Sobhe Nou' u Teheranu 7. novembra, u kojem je prikazana karikatura američkog predsjednika Donalda Trampa uz naslov: "Idi u pakao, kockaru".
Čovjek čita iranski dnevni list 'Sobhe Nou' u Teheranu 7. novembra, u kojem je prikazana karikatura američkog predsjednika Donalda Trampa uz naslov: "Idi u pakao, kockaru".

Hašemi je u intervjuu kazala da je Trampova kampanja pritiska mogla donijeti političke promjene u Teheranu koje bi koristile iranskom narodu.

"Možda bi to dovelo do neke promjene - jer bez obzira na to šta ljudi čine tražeći reforme, ništa se ne događa. Umjesto toga, [oni] bivaju potisnuti", rekla je Hašemi, bivša parlamentarka, govoreći u očitom osvrtu na smrtonosne akcije protiv nedavnih antivladinih protesta.

"Možda bi, ako bi se Trampov pritisak nastavio, bili prisiljeni na promjene u nekim politikama. A promjena bi definitivno koristila ljudima", rekla je. Hašemi je pristup američkih demokrata prema iranskom islamskom establišmentu opisala kao "pomalo labav".

Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da je otvoren za oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom i ukidanje sankcija ako se Teheran bude "strogo pridržavao".
Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da je otvoren za oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom i ukidanje sankcija ako se Teheran bude "strogo pridržavao".

Također je dovela u pitanje iransku regionalnu politiku i ulogu koju je imao general Kasem Solejmani, šef snaga Kuds Islamske revolucionarne garde (IRGC), koji je ubijen američkim napadu dronom u Bagdadu u januaru 2020. godine.

"Šta je rezultat Solejmanijevog rada? Koji je problem riješio za nas?", pitala je Hašemi u u intervjuu.

Njeni komentari izazvali su žustru kritiku onih koji su je optuživali da podržava "najokrutnije" sankcije koje su naštetile običnim Irancima.

Drugi su je kritikovali što je izrazila podršku Trampu, čovjeku koji je naredio atentat na Solejmanija, vojskovođu kojeg su iranski državni mediji prikazivali kao nesebičnog nacionalnog heroja koji je napredovao u iranskim regionalnim interesima.

Neki su Iranci stali u obranu Hašemijeve, rekavši kako je izrazila stajališta mnogih koji očajnički traže promjene i siti su klerikalnog establišmenta.

"Iskreno je odražavala osjećaje miliona svojih sunarodnika koji ne vide svjetlost na kraju mračnog političkog tunela svoje zemlje i koji su se, s pravom ili griješeći, nadali da će Trampov pritisak stvoriti [priliku]", napisao je profesor na Teheranskom univerzitetu Sadeh Zibakalam na Tviteru (Twitter).

Mohsen Hašemi: "Tramp nije ništa učinio, osim što je prijetio, sankcionisao, prekršio obaveze, izvršio atentat i vrijeđao Iran."
Mohsen Hašemi: "Tramp nije ništa učinio, osim što je prijetio, sankcionisao, prekršio obaveze, izvršio atentat i vrijeđao Iran."

Suprotno tome, njen brat Mohsen Hašemi, koji je na čelu gradskog vijeća Teherana, rekao je da se ona mora izviniti.

"Znam da ste se posljednjih godina ti, tvoja porodica i tvoje dijete suočili s maltretiranjem koje te je moglo dovesti do ekstremizma i odstupanja od očevog umjerenog stava. Ali to nije razlog za polaganje nade u predsjednika strane države i tvrdnju da si nezvisna", napisao je Mohsen Hašemi u otvorenom pismu upućenom svojoj sestri.

"Tramp nije učinio ništa drugo nego prijetio, sankcionisao, prekršio obaveze, izvršio atentat i vrijeđao Iran", rekao je, nazivajući Trampa "kockarom".

Ali Rafsanjanijeva kćerka odbila je odstupiti.

Na bratovo pismo odgovorila je rekavši da je uvijek bio "konzervativan" u svojim stavovima. Također je optužila svog brata da voli da ima kontrolu.

Odgovarajući javno u otvorenom pismu, ponovila je da bi voljela da je Tramp izabran zbog njegove politike prema Iranu.

Tvrdila je da su neki pojedinci i frakcije u Iranu "opasniji" od Trampa zbog svojih stavova "nasilja" i "nepridržavanja zakona i principa".

Rekla je da su ti pojedinci i frakcije gurnuli zemlju na rub zbog svoje "neučinkovitosti" i "lošeg upravljanja".

"Ne samo da ne obraćaju pažnju na zahtjeve javnosti, već se trude ušutkati ih", napisala je u svom pismu.

Hašemi se u prošlosti suočavala s pritiskom zbog krititkovanja sistema koji je njen otac pomogao uspostaviti.

Godine 2012. u zatvoru je provela šest mjeseci nakon što je osuđena za propagandu protiv režima.

Također je nakratko privedena 2009. godine nakon spornih iranskih predsjedničkih izbora koji su doveli do masovnih uličnih protesta i brutalne represije.

Hašemi se 2016. našla na udaru kritika zbog susreta s vođom progonjene bahajske vjere s kojim je dijelila ćeliju u teheranskom zatvoru Evin.

Glavne stvari koje potkrepljuju iranski islamski establišment su "zastrašivanje" i "strah", izjavila je 2018.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG