Dostupni linkovi

"Izgubljeni dan" stvorio jaz između Putina i Medvedeva?


Dmitry Medvedev i Vladimir Putin, Moskva, lipanj 2012.
Dmitry Medvedev i Vladimir Putin, Moskva, lipanj 2012.
Piše: Robert Coalson, priredila Mirjana Rakela

Tanahno produciran film "Izgubljeni dan" u kojem vodeće vojne figure optužuju tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva za neodlučnosti uoči kratkog rusko- gruzijskog rata 2008., i dalje šokira rusku političku elitu.

Film je shvaćen kao napad na Medvedeva, koji je sada premijer, a s namjerom da predsjednika Vladimira Putina prikaže kao dalekovidnog i pouzdanog lidera.

Objavljivanje filma vremenski se,podudarilo s četvrtom godišnjicom sukoba, u kojem su ruske snage u samo pet dana „sredile“ Gruzijce, nakon čega je Moskva priznala separatističke gruzijske regije Južnu Osetiju i Abhaziju.

"Izgubljeni dan" pokazuje kako se vodstvo Kremlja plašilo izdati naredbu za pokretanje operacije. Odlučnost je tada pokazao premijer Putin koji je u tom trenutku bio na Olimpijskim igrama u Pekingu.

U filmu se pojavljuje niz istaknutih vojnih ličnosti, među kojima i bivši načelnik generalštaba Jurij Balujevski, i svi naglašavaju da je Medvedev trebao biti odlučniji.

"Stručnjaci se slažu da je gubitak vremena bio tragičan i neobjašnjiv“, kaže narator u filmu:

„Ono što je u tom trenutku trebalo zemlji – odlučno vodstvo – je izostalo. Tada nisu smjeli razmišljati o vlastitoj slici u javnosti, a niti su trebali pristati na ponižavajuće konzultacije sa stranim partnerima. Trebali su jasno i glasno reći: počeo je rat, a na temelju toga su imali obavezu da zaštite civile i vojnike. To je bila stvar i velike službene odgovornosti. "

Više nisu u tandemu

Igor Bunin, voditelj Centra za političke tehnologije u Moskvi, izjavio je za novinsku agenciju RosBalt kako unutar vladajuće elite postoje elementi koji žele ukloniti sve ostatke "tandema" Putin - Medvedev na čemu se ustrajavalo dok je Medvedev bio predsjednik.

Oni žele Medvedeva svesti na ulogu "tehničkog premijera“, bez prostora za samostalno djelovanje, ističe Bunin.

Nikolai Petrov, analitičar moskovskog Carnegie centra, ne ide tako daleko kao Bunin, naglašavajući da je Medvedev već sada slab premijer. Ipak, ne misli da je na djelu "revizija" u odnosu na vrijeme kada je on bio šef države.

"Jasno je da se revizija se događa, ali ni ostavština predsjednikovanja Medvedeva nije velika", kaže Petrov .

"U tom smislu, možemo reći da ovaj film je nastavak onoga što su parlament i Jednistvena Rusija i do sada otvoreno radili – poništavanje cijelog niza inicijativa bivšeg predsjednika", dodaje.

Petrov tvrdi da se Putin teško nosi s idejom da se Medvedeva drži zaslužnim za ono za što je on, kao premijer, jedini bio zadužen. No, dodaje, da je Putin ipak zadovoljan s trenutnim političkim dogovorom, barem, za sada.

"Medvedev - bez obzira koliko je slab, pa čak i koliko smiješno izgleda - ipak još uvijek utjelovljuje neku vrstu stabilnosti za pojedine krugove na Zapadu i predstavlja nadu za ruski demokratski razvoj", ističe Petrov.

Vjerojatno zato Putin nije zainteresiran da potpuno uruši imidž Medvedeva.

Političke ambicije

Ruski novinar Mikhail Rostovsky u tekstu u "Moskovskom komsolcu " od 9. augusta primjećuje da Medvedev očekuje da će mu biti omogućeno da se kandidira za drugi mandat kao predsjednik.

Također tvrdi da Putin nije bio zadovoljan kada je Medvedev rekao da će odstupiti s dužnosti mirno, ali samo u zamjenu da postane premijer.

Medvedev ne taji činjenicu da bi se želio kandidirati za predsjednika ponovno 2018.

Međutim, on nikada nije imao podršku takozvanih „silovika“, pojedinaca iz vladajuće elite, sa snažnim vezama u vojsci i sigurnosnim službama, i obrambenoj industriji - kojima je na čelu bivši potpredsjednik Vlade i bliski Putinov suradnik Igor Sechin.

Prema riječima Vladimira Pribilovskog, moskovskog političkog analitičara, to je točka na kojoj će se Medvedev suočiti s najvećim izazovom u svojim političkim ambicijama.

"Glavni politički sukobi u Rusiji će se voditi između Sechina i Medvedeva", naglašava Pribilski.
XS
SM
MD
LG