Dostupni linkovi

Izgradnja autoputa još uvijek tapka u mjestu


Ilustracija
Ilustracija
Konzorcijum građevinskih firmi iz Republike Srpske „G 7“ uputio je entitetskoj vladi inicijativu za izgradnjom autoputa Banjaluka - Doboj. Ideja Konzorcijuma je da sa 30 posto učestvuje u finansiranju tog 300 miliona eura vrijednog posla, a ostatak bi trebalo da obezbijedi Vlada RS.

Član konzorcijuma je i firma „Integral inžinjering“ iz Laktaša koja je, između ostalog, gradila 230 miliona KM vrijedan administrativni centar Vlade RS i za koju se smatra da ima monopol u svim većim poslovima u tom entitetu.

Osim „Integral inžinjeringa“, Konzorcijum koji ima šansu da gradi autoput Banjaluka - Doboj čine Niskogradnja Laktaši, “Bijeljina putevi”, “Romanija putevi” iz Sokoca, “Hercegovina putevi” iz Trebinja, “Zvornik putevi” i “GT put” iz Istočnog Sarajeva. Iz Vlade RS saopštenjem su najavili raspisivanje javnog poziva za taj posao, ali istovremeno i izrazili podršku Konzorcijumu G7.

Predstavnik Konzorcijuma i predsjednik Upravnog odbora "Integral inžinjeringa" Slobodan Stanković objasnio je kako bi se finansirao taj posao:

„Mi bismo ušli sa 30 posto, to su neke naše mogućnosti, a 70 posto bi se finansiralo iz određenih aktivnosti države prema ovim porezima koji su sada reprogramirani.“



Miljević: Što se tiče same izgradnje autoputa i Konzorcijuma, ozbiljno pitanje koje se postavlja je gdje će ko naći 300 miliona eura.
Opozicija u RS, međutim, podsjeća da entitetska vlada nema sredstava, te da bi takav projekat mogla finasirati samo komercijalnim kreditima - što znači nove udare na džepove poreskih obveznika. Ekonomista Damir Miljević smatra da je dobro što je Vlada RS odlučila da raspiše međunarodni tender, ali ističe da je problem što je razgovor s Konzorcijumom već obavila.

„Što će vjerovatno uticati na broj onih koji će se prijaviti na tender. A što se tiče same izgradnje autoputa i Konzorcijuma, ozbiljno pitanje koje se postavlja je gdje će ko naći 300 miliona eura“
, kazao je Miljević.

Ima neka tajna veza

U novoosnovanom Konzorcijumu odnosi među firmama, čini se, vrlo su jasni. Pojedini mediji iz RS došli su u posjed prvobitnog prijedloga ugovora u kojem navodno stoji da bi većinu poslova obavio „Integral inžinjering“ iz Laktaša, dok bi ostali bili podizvođači. Poslovanje te firme godinama je već pod lupom istražnih organa u BiH.

Opozicija u RS ističe da je autoput Banjaluka - Doboj šarena laža koju je, podsjećaju, prvo bezuspješno gradio austrijski „Štrabag“, pa slovenački CPM.
Dragan Čavić

"I na kraju smo došli do onoga što je u suštini bio i primarni cilj - Integral Inžinjering. Ovo meni djeluje kao još jedna od velikih ujdurmi koje upravo radi ta grupacija okupljena oko Milorada Dodika, ’Integral inžinjeringa’ koji je postao firma za sve“, kaže predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

U izvještaju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) iz 2009. godine, koji se odnosi na izgradnju Administrativnog sjedišta Vlade RS, zgrade RTRS-a i dionice autoputa E- 661 Gradiška - Banjaluka, 15 osoba, među kojima i vlasnik „Integral inženjeringa“ Slobodan Stanković, sumnjiče se za namještanje tendera, prekoračenje troškova i pranje novca. Tadašnjeg predsjednika Vlade RS Milorada Dodika SIPA je sumnjičila za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u namiještanju tendera „Integral inžinjeringu“. Da se Stankoviću i pored toga smiješi novi veliki posao u RS, opoziciji je potpuno jasno.

„To govori da između Vlade RS, čovjeka koji se nalazi na čelu Vlade - Milorada Dodika, i Slobodana Stankovića ima neka tajna veza, kako kaže ona pjesma“, rekao je Čavić.

Raspisivanju tendera za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj prethodio je koncesioni ugovor sa austrijskom firmom „Štrabag“ koji je raskinut u ljeto prošle godine, a za šta je Vlada RS „Štrabagu“ platila 200.000 eura. Potom su entitetske vlasti uvjeravale javnost, ponovo bez raspisivanja tendera, da je za ovaj posao najbolji slovenači CPM, koji na kraju nije dostavio finansijske garancije za taj posao.

Danas vlasti RS uvjeravaju javnost da bi angažovanje domaćeg konzorcijuma značilo nova radna mjesta i podstrek domaćoj ekonomiji. Skeptici se, međutim, pitaju da li će to značiti samo podstrek firmama koje su u sprezi sa vlašću. Daje im za pravo više od šest godina vozanja građana RS obećanim autoputem.
XS
SM
MD
LG