Dostupni linkovi

Izgradnja soba na Mamuli - koštaju kao nuklearni reaktor


Ostrvo Lastavica s tvrđavom Mamula

Skupština Crne Gore je završila raspravu o davanju u zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, koja se nalazi na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, kompaniji Oraskom egipatskog biznismena Samiha Savirisa. Raspravu koja je obavljena kasno popodne, obilježio je dijalog i polemika između predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića i ministra uređenja prostora Branimira Gvozdenovića. Ta rasprava će ostati zabilježena zbog suprostavljenih stavova najviših državnih funkcionera o ključnom pitanju – da li je privatizacija Mamule štetna po državu?

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je insistirao na odgovoru - na osnovu kojih parametara je Vlada pristala da egipatskom Oraskomu da u zakup jedno od rijetkih ostrva sa istorijskim spomenikom tvrđavom Mamula na 49 godina, na kome će izgraditi 23 hotelske sobe. Krivokapić je tražio od Gvozdenovića odgovor na pitanje za koliko godina će investitor povratiti svoju investiciju, a na osnovu čega bi trebalo da bude izvedena računica o broju godina kojima će investitor gazdovati ostrvom. Gvozdenović nije odgovorio Krivokapiću:

Više od jedan sat je trajala rasprava o elementima ugovora sa Oraskomom, odlukama tenderske komisije. Izdvajamo dio u kome su Krivokapić i Gvozdenović polemisali o tome, da li su funkcioneri Krivokapićevog SDP-a prihvatili ugovor:

Podsjetimo, Skupština Crne Gore ni ranije nije odobrila vladin dogovor sa Oraskomom o davanju u zakup ostrva Mamula, zbog neprihvatljivo niske cijene zakupa, zbog ugovora koji je ocjenjen neusklađenim sa zakonom, ali i zbog procjene da je štetan po državu Crnu Goru.

U raspravu su se umiješali poslanici DPS-a Milutin Simović i Marta Šćepanović, koji su vidjeli dobre strane ugovora i u visini investicije od 15 miliona eura. Šef parlamenta Krivokapić je izračunao da će po biznis planu u svaku od 23 sobe na Mamuli, Oraskom investirati više stotina hiljada eura, što je ocjenio nerealnim. Simović, Šćepanović i Krivokapić:

Argument su bile i slike ostrva Mamula sada i animacija nakon izdavanja u zakup. Ministar Gvozdenović se založio za valorizaciju, a šef parlamenta Krivokapić je takođe najavio prikazivanje slika iz urbanističke oblasti:

O projektu će se glasati naredne nedjelje.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG