Dostupni linkovi

Izetbegović Dodiku: Prestanite sa retorikom koja vodi sukobima


Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (lijevo) i Bakir Izetbegović, bošnjački član predsedništva BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS, povodom njegovih posljednjih medijskih istupa.

Gospodine Dodik,

u nedavnom intervjuu ruskom servisu Radija Slobodna Evropa ponovo ste na neprihvatljiv i uvredljiv način govorili o Bošnjacima i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Vaši stavovi, na kojima uporno insistirate, bazirani su na neosnovanim i proizvoljnim tvrdnjama i ne doprinose atmosferi pomirenja, međusobnog uvažavanja i razvoja demokratskih odnosa u Bosni i Hercegovini.

Priče o referendumima, o neodrživosti BiH, nemogućnosti suživota, državi kao neuspjelom eksperimentu međunarodne zajednice kontinuisano truju javni prostor i unose zebnju među ljude u cijeloj zemlji.


Dodik: Ne znam kada će kriza biti gotova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00
Direktan link
(VIDEO - Dodik: Ne znam kada će kriza biti gotova)

Posljednje uvredljive izjave, u kojima proizvoljno tvrdite da su se „Bošnjaci proglasili narodom 1993. godine“ i da „ne mogu izgraditi vlastiti identitet ako ne unište identitet drugih konstitutivnih naroda“, vrhunac su Vašeg neodgovornog javnog istupanja.

Bošnjaci imaju svoju višestoljetnu historiju, imaju svoj bosanski jezik i svoju državu Bosnu i Hercegovinu, koju baštine sa Srbima i Hrvatima, kao konstitutivnim i ravnopravnim narodima i građanima.

Bošnjaci, kao i Srbi i Hrvati, imaju pravo na svaku stopu Bosne i Hercegovine, a naročito u onim mjestima i dijelovima gdje su bili žrtve progona, nasilja i genocida. To pravo daje im njihova historijska ukorijenjenost i garantuje Ustav BiH, a ne volja i hirovi prolaznih političkih lidera.


Vaša retorika nije štetna samo za Bošnjake.

Umjesto da pomognete proces povratka prognanih Hrvata u RS, Vi ih svojim dnevnopolitički motivisanim dvosmislenim paternalizmom gurate u nepotrebnu i neostvarivu avanturu stvaranja trećeg entiteta.

Na koncu, pokušaj okretanja cijelog naroda protiv svojih sugrađana i zemlje u kojoj su rođeni, nanijet će najviše štete upravo bosanskohercegovačkim Srbima, u čije ime istupate.

Rezultat istraživanja, na koje se pozivate, prema kojemu navodno 88 posto Srba ne želi da RS ostane u BiH na jednostran način može biti doveden i do 99 posto.

Ali, to svima mora biti jasno, bilo kakav pokušaj ugrožavanja cjelovitosti zemlje naići će na otpor sto posto patriota koji su u svakom trenutku spremni braniti Bosnu i Hercegovinu.

Ali, to svima mora biti jasno, bilo kakav pokušaj ugrožavanja cjelovitosti zemlje naići će na otpor sto posto patriota koji su u svakom trenutku spremni braniti Bosnu i Hercegovinu.

Nijedan narod, pa ni Srbi, nema pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorišući prava drugih naroda. Nikada Srebrenica, Bratunac, Kozarac, Brčko, Višegrad, Foča, Trebinje i sva ostala mjesta stradanja Bošnjaka neće biti van teritorije Bosne i Hercegovine.

Vaša isključiva politika dovela je Bosnu i Hercegovinu u jednu od najdubljih kriza od Daytona do danas. Reformski procesi su blokirani, zemlja zaostaje na evropskom putu za cijelom regijom, dizanjem međunacionalnih tenzija zaustavlja se proces pomirenja.

Ekonomsko-socijalne posljedice su također vidljive: obeshrabruju se i odbijaju strani investitori, gube se poslovi, nema novih radnih mjesta, siromaštvo je sve veće. Rezultat je rastuća apatija i osjećaj besperspektivnosti.

Zbog svega navedenog, pozivam Vas da prestanete sa retorikom koja produžava agoniju cijele zemlje i koja može dovesti do novih sukoba sa nesagledivim posljedicama.


Dodik: Narodi u BiH nemaju ništa zajedničko
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
Direktan link
(VIDEO - Dodik: Narodi u BiH nemaju ništa zajedničko)

Upravo Vi, gospodine Dodik, snosit ćete historijsku i svaku drugu odgovornost ukoliko dođe do konflikata koje svojim javnim istupima provocirate.

Pozivam Vas da svoju energiju na vrijeme usmjerite u konstruktivnom pravcu.

Narodi koji stotinama godina žive zajedno u Bosni i Hercegovini sigurno mogu izgraditi uspješno društvo i državu. BiH je bogata zemlja, sa dovoljnim resursima za dostojanstven život i blagostanje četiri miliona njenih stanovnika.

U postdejtonskom vremenu napravljen je ogroman napredak u procesu pomirenja, obnove i izgradnje zemlje i institucija.

Uz mali napor političkih lidera Bosna i Hercegovina može ići naprijed, sustići susjede i uskoro postati ravnopravna, prosperitetna i kredibilna članica Evropske unije. Budite motor, a ne kočničar procesa koji nemaju alternativu.
XS
SM
MD
LG