Dostupni linkovi

Izetbegović: Sastao sam se sa novim snagama u RS


Bakir Izetbegović u Mostaru, 23. jun 2013.
Bakir Izetbegović u Mostaru, 23. jun 2013.
Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, na stranačkoj tribini održanoj u Mostaru u nedjelju uveče, ustvrdio je, pored ostalog, da je posljednjih dana razgovarao sa liderima nekih novih snaga u RS, aludirajući na stvaranje šire koalicije za opšte izbore 2014. godine. On je pozvao na uklanjanje opstrukcija pridruživanju BiH NATO-u, ustvrdivši da je jedna od posljedica takve politike činjenica da su penzioneri u manjem bh. entitetu najsiromašniji u Evropi.

Vrijeme je za garnituru političara u BiH koji će biti spremni za kompromis kako bi poveli zemlju naprijed, izjavio je član Predsjedništva BiH i drugi čovjek SDA Bakir Izetbegović na javnoj tribini u organizaciji te stranke u velikoj sali Narodnog pozorišta u Mostaru. Izetbegović je ustvrdio da SDA namjerava pobijediti na sljedećim opštim izborima i oko sebe okupiti, kako je rekao, sve probosanske snage, dodajući:

„Moramo aktivirati strateško partnerstvo sa HDZ-om ili sa hrvatskim strankama kojima hrvatski narod bude dao taj mandat, zatim ostvariti slogu sa novim snagama u RS. Ja sam se ovih dana viđao s nekim njihovim liderima, neću govoriti večeras imena, ali očigledno je sazrijevanje, shvatanje situacije i spremnost da se na drugi način radi u budućnosti.“
Sa skupa u Mostaru, 23. jun 2013.
Sa skupa u Mostaru, 23. jun 2013.

Kao prioritete za BiH, Izetbegović je naveo pridruživanje Evropskoj uniji i NATO-u.

„Osam posto svjetskog stanovništva je u zemljama koje su članice NATO-a. I te zemlje proizvode 60 posto produkta na globalnom niovu. To je naprosto bolji dio stanovništva kugle zemaljske. I oni koji spriječavaju to, su učinili upravo to da upravo njihov penzioner najlošije živi u Evropi“, kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je najavio i nastavak pregovora o političkom rješenju za Mostar, oko čega - podsjetimo - već godinama nema sporazuma između najjačih bošnjačkih i hrvatskih stranaka:

„Nastaviće se pregovori u vezi sa Mostarom - i mi ćemo stajati uz ovaj grad, malo se jače ovaj put uključiti od strane centrale i iznaći rješenje prihvatljivo za obje strane.“

Izetbegović je još rekao da je BiH bogata zemlja, da se njeni građani rađaju bogati, ali da između građana i tog bogatstva stoje političari, pozivajući na rad ka poboljšanju ekonomske situacije.
XS
SM
MD
LG