Dostupni linkovi

Izetbegović: Na sjednici Vijeća sigurnosti svi su pokazali svoje lice


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović ocijenio je da je online sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija bila važna za BiH, te da su "na njoj neki pokazali svoje istinske stavove".

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) organizovalo je 24. novembra okrugli sto u povodu 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma na kojem se diskutovalo o tom mirovnom sporazumu i njegovim postignućima.

Videokonferencija je organizirana na inicijativu ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vasilyja Nebenzyje.

Sjednici su prisustvovali lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik, dok je Izetbegović odbio učešće upozorivši na činjenicu da je na nju trebalo biti pozvano Predsjedništvo BiH.

"Trebalo je da pozovu tri člana Predsjedništva BiH koji predstavljaju ovu državu ili Dom naroda PSBiH, a ne neki asimetrični, iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu, pa sada i Rusi pokušavaju to pratiti. Svi su jučer dobili dobru i korisnu lekciju", ocjenio je Izetbegović.

On je novinarima u Sarajevu tokom obilježvanja Dana državnosti rekao da su svi pokazali svoje "lice i stavove".

"Sinoć smo mogli čuti Čovića koji je kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim. Dodik koji je bio vrlo agresivan i drzak te koji je pokušao u svom stilu da razgovara i sa svjetskim diplomatima na kraju je kazao da je spreman otići s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i skinuti ploču na kojoj je ime ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama", kazao je Izetbegović.

Ipak, kaže Izetbegović, Dodik je potpuno drugačije završio nego što je počeo, naglašavajući da je bila dobra odluka da on tom sastanku ne prisustvuje u formi koji razbija i dezavuira institucije BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u svom izlaganju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a zamjerke uputio prema visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, Valentinu Inzku.

Nazvao ga je "monstrumom" i "strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva" i govori samo u njihovo ime.

Ambasadori brojnih država svijeta u Vijeću sigurnosti, među njima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Francuske, Italije, Belgije i drugih, osudile su stavove i obraćanje Dodika, dajući podršku visokom predstavniku.

Između ostaloga, osuđena je i odluka Rusije da ne pozove članove Predsjedništva BiH na tu sjednicu te je rečeno da se moraju jačati institucije BiH, a ne slabiti.

XS
SM
MD
LG