Dostupni linkovi

Izetbegović: Odluka političke grupacije oko Dodika udar na ustavno-pravni poredak BiH


Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Današnje odluke NSRS koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, ističe se u facebook objavi Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije.

“Pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Istu obavezu imaju i visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci”, navodi se.

Kako je istakao Izetbegović u objavi, “glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost u nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive”.

“U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene”, dodaje se.

Narodna skupština Republike Srpske (RS), krovno zakonodavno tijelo ovog bh. entiteta, 10. decembra usvojila je informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i bezbjednosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Nadležnosti koje po Ustavu BiH nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima, ali u članu III je navedeno da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti.

XS
SM
MD
LG