Dostupni linkovi

Izborni fijasko Velje Ilića u Čačku


Velimir Ilić
Velimir Ilić

Nova Srbija doživela je fijasko na lokalnim izborima pošto je osvojila osvojila 4.467 (7,93 odsto), što je više nego duplo manje u odnosu na izbore 2012. godine. Ovaj rezultat za novosrbijance još više je poražavajući ako se ima u vidu činjenicu da je nosilac liste i kandidat za gradonačelnika bio predsednik stranke Velimir Ilić.

Odličan izborni rezultat, prema očekivanju, ostvario je pokret Dveri, koji će u novom sazivu gradskog parlamenta imati 21 odbornika. Sa političke scene zbrisane su stranke građanske opozicije, pošto DS i SDS-LDP nisu bile ni blizu prelaska cenzusa.

Nakon veoma lošeg izbornog rezultata, sve je izvesnije da će Nova Srbija nakon 20 godina boravka na vlasti otići u opoziciju. Portparol gradskog odbora ove stranke Milan Draškić kaže da je Nova Srbija razumela poruku svojih sugrađana.

“To govori da su nas građani iz određenih razloga kaznili, samo mi nije jasno zbog čega su nagradili one koji su bili faktor političke nestabilnosti u protekle četiri godine. Možda je imalo razloga da bude kažnjena Nova Srbija, ali sigurno nije imalo razloga da se ovoliko nagrade oni koji su predstavljali izvor svake vrste političke nestabilnosti u protekle četiri godini”, kaže on.

Draškić je mislio na SNS, koja je sa 39 odsto osvojenih glasova pobednik lokalnih izbora. U parlamentu će imati 35 odbornika i za većinu će im biti potrebna još tri. U ovom trenutku, međutim, još uvek nije izvesno na kojoj strani će ih potražiti, o čemu sekretar gradske organizacije naprednjaka u Čačku Aleksandar Maksimović kaže.

“Sačekaćemo signale iz republike, odnosno iz vrha naše stranke u Beogradu sa kim bi to trebalo, sa kim bi bilo preporučljivo, s kom bismo mogli da pravimo vlast. Mislim da ćemo znatno pre republike ovde u Čačku završiti tu priču I da ćemo napraviti koaliciju koja će garantovati prosperitet I bolju budućnost za sve građane Čačka”, navodi Maksimović.

Ove Maksimovićeve reči za Boška Obradovića, lidera Dveri, stranke koja je u Čačku osvojila 25 odsto glasova, dokaz da Nova Srbija može opstati na vlasti zahvaljujući činjenici da je Aleksandru Vučiću pet poslanika stranke Velimira Ilića preko potrebno kako bi imao većinu u republičkoj skupštini.

Postoji kombinatorika između Aleksandra Vučića i Velimira Ilića. Ta kombinatorika je sada u potpunosti razotkrivena i svako vraćanje Vrlimira Ilića i Nove Srbije na vlast u Čačku od strane SNS biće kršenje izborne volje građana Čačka”, jasan je Obradović.

Građane Čačka pitali smo kako gledaju na okolnost da je Nova Srbija prvi put nakon 20 godina izgubila izbore.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00
Direktan link

A kako je na izborne rezultate u Čačku reagovao predsednik Nove Srbije Velimir Ilić? Prema tvrdnjama Milana Draškića, potpuno normalno.

“Nije, naravno, ljut na svoje sugrađane. Mirno je to prihvatio. To je izborna volja građana i to treba poštovati. Naravno, ostaje naša velika želja da se jednog dana vratimo na velika vrata i da pokažemo Čačanima da smo mi ti koji zaslužuju njihovo poverenje i podršku”, ističe Draškić.

XS
SM
MD
LG