Dostupni linkovi

Izborna lista


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Prema redosljedu na izbornoj listi, građani Crne Gore mogu da biraju između sledećih partija i koalicija:
    1. Forca – Nazif Cunhgu - albanska nacionalna politička partija sa sjedištem u Ulcinju. Do sada nije uspjela da udje u Skupštinu Crne Gore.
    2. Crnogorski komunisti– vanparlamentarna stranka koja njeguje tradiciju Socijalističke Jugoslavije.
    3. Stranka penzionera i invalida Crne Gore - novoformirana politička partija koja se zalaže za poboljšanje položaja penzionera i invalida.
    4. Narodnjačka koalicija - savez Narodne stranke i Demokratske srpske stranke. Do sada su zajedno imali tri poslanika u Skupštini Crne Gore. Predvodnici su Predrag Popović i Ranko Kadić.
    5. Koalicija «Evropska Crna Gora – Milo Đukanović» - Članice koalicije su Demokratska partija socijalista(DPS), Socijaldemokratska partija(SDP), Hrvatska gradjanska inicijativa(HGI) i Bošnjačka stranka(BS). Na čelu sa Milom Djukanovićem DPS i SDP vladaju Crnom Gorom od 1997. godine. Od početka višestranačja Milo Djukanović je na najvišim državnim pozicijama. Naknadno im se pridružila HGI, a Bošnjačka stranka je 2006. godine ušla u parlament kao opoziciona stranka.
    6. Koalicija «Bošnjaci i Muslimani zajedno, jedno» - formrana od dvije bošnjačke političke stranke sa sjevera Crne Gore nakon sto se Bošnjačka stranka priključila koaliciji «Za Evropsku Crnu Goru».
    7. Pokret za promjene – parlamentarna stranka čiji je lider Nebojša Medojevic, osnovana 2005. godine. Do sada je imala 11 poslanika u Skupštini Crne Gore.
    8. Socijalistička narodna partija - čiji je predsjednik Srdjan Milić. Osnovana je 1997. godine kada je dio funkcionera jedinstvene Demokratske partije socijalista na čelu sa Momirom Bulatovićem napustio tu stranku, ostajući lojalan politici Slobodana Miloševića.
    9. Nova srpska demokratija - čiji je predsjednik Andrija Mandić. Nastala iz Srpske narodne stranke nakon raspada koalicije Srpska lista. Srpska lista je u prethodnom sazivu parlamenta imala 12 poslanika.
    10. Koalicija «Za drugačiju Crnu Goru» - formirana od Liberalne partije i Demokratskog centra. Liberalnu partiju pod liderstvom Miodraga Živkovića čini dio nekadašnjih funkcionera Liberalnog saveza. Demokratski centar je politička partija nastala izlaskom dijela funkcionera iz Pokreta za promjene, predvođena Goranom Batrićevićem, koji se nisu slagali sa politikom Nebojše Medojevića i drugog dijela rukovodstva.
    11. Partija demokratskog prosperiteta - albanska nacionalna stranka koja do sada nije imala parlamentarni status.
    12. Demokratska unija Albanaca – dugogodišnja parlamentarna stranka čiji je lider Ferhat Dinoša.
    13. Otadžbinska srpska stranka – nastupa pod sloganom «Za istinske Srbe». Formirana od strane bivsih funkiconera ultradesničarskih prosrpskih stranaka.
    14. Albanska koalicija “Perspektiva” – novoformirana politička stranka na čijem je čelu Vaselj Siništaj, poslanik Albanske alternative koju je napustio zbog sukoba u stranci.
    15. Srpska nacionalna lista - formirana od nekoliko partija nastalih raspadom Srpske liste i funkcionera Srpske narodne stranke koji su bili nezadovoljni formiranjem Nove srpske demokratije.
    16. Albanska lista - koaliciju čine Demokratski savez u Crnoj Gori čiji je lider dugogodišnji poslanik Mehmed Barthi i Albanska alternativa čiji je predsjednik Đerđ Camaj.

Zastupljenost žena nije na zadovoljavajućem nivou


Nevladine organizacije su konstatovale da zastupljenost žena na izbornim listama nije na zadovoljavajućem nivou. Na utvrđenim izbornim listama svih partija i koalicija ukupno je 138 žena, odnosno 15 odsto, što je znatno manje od evropskog prosjeka.

Istovremeno se 29. marta održavaju se i lokalni izbori. U Budvi i Nikšiću građani biraju odbornike za lokalni parlament, a u Tivtu i Herceg Novom predsjednike opština.

XS
SM
MD
LG