Dostupni linkovi

Izborna kampanja u Makedoniji: Stara obećanja, poznate fraze


Makedonija - stranke potpisuju kodeks za fer izbore, maj 2011.
Makedonija - stranke potpisuju kodeks za fer izbore, maj 2011.
Drugog dana predizborne kampanje u Makedoniji već se mogu doneti određeni zaključci, kao i predviđanja kako će se ona odvijati do kraja.

Partijski mitinzi u svim gradovima, već poznata retorika, stara obećanja, poznate fraze i ideje koje se provlače u svim dosadašnjim izborima.

Sudeći prema startu, narednih dvadesetak dana neće ponuditi nista novo, ocenjuju eksperti.

Pocetak samo pokazuje da partije nisu kreativne i inventivne, kaže univerzitetski profesor Alajdin Demiri.

"Zato što politički nivo oni mogu održavati samo ovakvom hranom - znači kaljanjem, psovanjem i naravno hvaljenjem samih sebe", zaključuje Demiri.

Politikolog Vladimir Božinovski ističe da je ova kampanja različita od prethodnih zbog veće upotrebe interneta i modernih medija.
Božinovski: Negativna kampanja odvlači glasače, naročito one koji su neopredeljeni, koji su razočarani ponašanjem vlasti.

I on naglašava da je retorika već poznata, ali upozorava da će se negativna kampanja nepovoljno odraziti na neopredeljene glasače kojih ima u velikom broju.

"Negativna kampanja odvlači glasače, naročito one koji su neopredeljeni, koji su razočarani ponašanjem vlasti. Negativnom kampanjom oni neće izaći na glasanje", upozorava on.

Prvi dani kampanje dali su odgovor na jedno bitno pitanje.

Zahtev lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza Branka Crvenkovskog za TV duel premijer i lider vladajuce VMRO DPMNE Nikola Gruevski je odbio, rekavši da nema namere izaći na duel sa osobom sa toliko prljavom političkom prošlošću.

Promocija partija će trajati do 3. juna, a prevremeni izbori će se održati 5 juna.
XS
SM
MD
LG