Dostupni linkovi

Da li će izbori čekati odluku o Kosovu?


Belgrade noću, arhivski snimak
Belgrade noću, arhivski snimak

Predstojeći izbori su velika frustracija za srpsku vladu i kao i obično, bitka se vodi između Tadićeve Demokratske i Koštuničine Demokratske stranke Srbije.

Ustavni zakon, kaže Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda, veoma jasno definiše rokove za raspisivanje izbora:

"On predviđa da se ovi izbori moraju raspisati do najkasnije 31. decembra, to je rok koji se pominje u tom članu, odnosno najkasnije 60 dana po stupanju na snagu svih zakona koji su tu navedeni – rok svakako mora da se uklopi do 31. decembra koji je krajnji rok za raspisivanje izbora. Drugo rešenje, jedino pravno i legalno, je izmena Ustavnog zakona kojom bi se predvideli novi krajnji rokovi za održavanje izbora."

Još uvek se ne zna kada će se izbori održati, ali Vlada Srbije obavestila je predsednika Skupštine da su četiri zakona neophodna za raspisivanje predsedničkih izbora spremna za skupštinsku proceduru. Ako je još neizvesno kada će izbori biti održani, čini se da je bar izvesno do kada će biti raspisani.
Predsednik poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić:

"Rok je nedvosmisleno jasan i to je ono oko čega smo se na koncu svi dogovorili – 31.12.2007. godine. Pošto očekujemo velike izazove, kao što su najave albanskih separatista na KiM da će proglasiti nezavisnost naše pokrajine i mogućeg unitelarnog priznanja od strane SAD, sasvim je dovoljno da odluka o raspisivanju izbora bude doneta, najblaže rečeno i u najmanju ruku, između 10. i 31. decembra."

Iako Koštuničini tvrde da je nemoralno baviti se izborima pre rešenja svetog nacionalnog cilja – statusa Kosova, ono što oni rade – mnogo je pragmatičnija politička računica. Tadiću ne dozvoljavaju da izađe na predsedničke izbore u decembru jer bi, pre rešenja kosovskog statusa koje može biti negativno po Srbiju, lako pobedio. Računaju, verovatno i s pravom, da će mu to mnogo teže biti u martu, posle loše okončanog kosovskog pitanja.

Demokrati su opet, mogli da insistiraju na izborima u decembru, ali bez sporazuma sa koalicionim partnerom, vladajuća koalicija bi se verovatno raspala. Svesni toga, rešili su da naprave ustupak.

Jelena Marković, portparol Demokratske stranke, kaže za naš program da je minimalni zahtev DS da ne bude prekršen Ustavni zakon, odnosno, da predsednički, pokrajinski i lokalni izbori budu zakazani do kraja godine. Markovićeva najpre demantuje glasine koje su se čule u parlamentu:

"Prvo moram da demantujem spekulacije koje su se čule sa skupštinske govornice da je juče održana sednica Predsedništva na kojoj je odlučeno da se izbori raspišu 9. decembra. DS i dalje stoji na svom opredeljenju da izbori moraju biti raspisani do kraja godine, s tim što smatramo da postoje objektivni uslovi da se neki od izbora, pre svega predsednički, i održe do kraja godine. Da li će do njih doći ili ne odlučićemo zajedno sa koalicionim partnerima, ali ono od čega ne odustajemo je da nema kršenja Ustavnog zakona."

Prema važećem zakonu, podseća Slobodan Vučetić, između raspisivanja i održavanja izbora mora proći najmanje 30, a najviše 90 dana, što bi značilo da bi izbori morali da se održe do kraja marta 2008.
XS
SM
MD
LG