Dostupni linkovi

Finci: Potrebno što prije primjeniti odluku iz Strazbura


Sud za ljudska prava u Strazburu
Sud za ljudska prava u Strazburu
Ono što je dobro poznato evropskim institucijama, a što neprestano ponavljaju predstavnici nevladinih organizacija - posebno članovi udruženja koja okupljaju pripadnike nacionalnih manjina u BiH - je da će oktobarski parlamentarni izbori biti provedeni pod sjenkom očigledne diskriminacije onih koji “nisu konstitutivni” u BiH.

"Vijeće Evrope nas je, za sada, amnestiralo i mislim da će prihvatiti rezultate oktobarskih izbora u našoj zemlji, bez obzira što odluka Suda u Strazburu nije bila implementirana. Međutim, sasvim je jasno da ćemo morati vrlo brzo preduzeti sve korake da se ova odluka implementira jer postoji opasnost da EU jednostavno suspendira naš Sporazum o pridruživanju s EU – upravo zbog toga što nismo implementirali odluku Suda u Strazburu. Jednostavno, to je nešto što je obaveza BiH još od 2002. godine, kao podprijemna obaveza u Vijeće Evrope – što smo se obavezali da ćemo uraditi 2008., kada smo potpisivali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Na kraju, kad nam je u decembru 2009. godine i sudskom odlukom to naloženo, sve političke stranke su izjavile da se slažu, da je to potrebno uraditi, ali sve su se trudile da se to ne uradi,"
kaže Jakob Finci, jedan od podnosilaca tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Jakob Finci i Dervo Sejdić
Finci je izrazio nadu da konstituisanje nove vlasti poslije izbora neće predugo trajati i da se neće čekati 2013. i naredne izbore da bi se odluka implementirala kako treba.

"Sve ono što presuda traži – a to je otvaranje mogućnosti svim građanima BiH da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i da se u okviru Doma naroda nađe prostora i za izbor predstavnika ostalih, a ne samo predstavnika tri konstitutivna naroda. To je ono što nam je Sud naložio, to je ono što propisuje Evropska konvencija o ljudskim pravima, to je ono što je BiH ratifikovala prihvatajući Protokol 12 uz Evropsku konvenciju. Jednostavno, to je ono što se zove ispunjavanje obaveza prema ljudima, građanima – primjena ljudskih prava u punom značenju te riječi. I to je moguće rješenje.
Ono što zapravo smeta je to limitiranje - s jedne strane na nacionalnu pripadnost, a s druge strane na teritorijalnu pripadnost", rekao je Finci.

Finci je podsetio da svi Srbi koji žive u Federaciji, kao i svi Bošnjaci i Hrvati koji žive u Republici Srpskoj, isto su tako onemogućeni da konkurišu za sjedište u Predsjedništvu, kao, naravno, i svi oni koji se ne deklarišu kao pripadnici jednog od ova tri konstitutivna naroda.

"Meni je važno da BiH prestane biti jedina zemlja u Evropi koja svjesno krši ljudska prava svojih građana i koja svoje građane ne tretira ravnopravno, jer – kad-tad, to će nam se razbiti o glavu, ne samo onima koji se zovu „ostali“, nego upravo i onima koji su pripadnici konstitutivnih naroda,"
kazao je Finci.

*****
Dervo Sejdić, Rom, i Jakob Finci, Jevrej, u čiju korist je Evropski sud za ljudska prava u decembru prošle godine donio presudu i naložio Bosni i Hercegovini da ukloni diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama iz Ustava i Izbornog zakona, za RSE su nedavno kazali da nisu zadovoljni onim što je do sada urađeno.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Strategija RCC-a odgovara na ekonomsku i financijsku krizu

******
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG