Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori u Iranu: odlučujuća izlaznost birača


Predsednički kandidati na glasanju, 12. jun 2009.

U Iranu je jutros započelo glasanje na predsedničkim izborima, koji se ocenjuju kao najneizvesniji još od osnivanja Islamske Republike 1979. godine. U trci su četiri kandidata, uključujući aktuelnog kontroverznog predsednika Mahmuda Ahmedinedžada. Očekuje se da će izlaznost biti odlučujuća za ishod izbora.

Iranci još od ranog jutra izlaze na birališta kako bi iskoristili svoje biračko pravo na izborima koji se opisuju kao najvažniji u kratkoj istoriji Islamske republike. Birači, njih oko 46 miliona, opredeljuuju se izmedju aktuelnog predsednika Mahmuda Ahmedinedžada, koji je zasupnik tvrde linije i njegovog glavnog rivala, bivšeg premijera i reformiste Mira Hoseina Musavija, koji je obećao “racionalnost” i više sloboda. Druga dva kandidata su bivši predsednik parlamenta i reformista Mehdi Karubi i bivši komandant Revolucionarne garde, konzervativac Mohsen Rezai.

Musavi i Ahmedinedžad vode u anketama, rame uz rame. Ali ankete u Iranu su uglavnom nepouzdane i izborni rezultati su znali da budu iznenadjenje u prošlosti. Mnogo zavisi od izlaznosti.

Ahmedinedžad je zahvalio danas Irancima nakon što je ubacio svoj listic u glasačku kutiju:

“Iskreno zahvaljujem narodu Irana za sve vrline, dostojanstvo, za njegovu nesebičnost, žrtve, i za njegovo praštanje. Siguran sam da će izlaznost ljudi – daće Bog – otvoriti vrata za veće stvari, važnije odluke, i jasna delanja.”

Glasačko mesto u Iranu, 12. jun 2009.
I Musavi je izrazio nadu u bolje sutra:

“Daće bog sa učešćem javnosti širom zemlje, mi ćemo videti bolje i lepše dane.”

Ahmedinedžadov rival optužio ga je za loše upravljanje ekonomijom i izolaciju Irana na medjunarodnoj sceni. On je time reagovao na Ahmedinedžadove reči o uspesima njegove vlade, uključujuci da je stvorio “nuklearni” Iran.

Izbori se održavaju u duboko podeljenom Iranu. Usledili su nakon usijane kampanje, zustrih televizijskih debata i uličnih karnevala pristalica dva glavna kandidata.
Izbori se održavaju u duboko podeljenom Iranu. Usledili su nakon usijane kampanje, zustrih televizijskih debata i uličnih karnevala pristalica dva glavna kandidata. Ghodratollah Alikhani, reformistički poslanik rekao je radiju Slobodna Evropa da je entuzijazam medju mladima bez presedana:

“Većina mladih je aktivna, uzbudjenje je inzvanredno medju mladima i to je prednost Mir Hoseina Musavija.”

Ali neki mladi ljudi, koji čine trećinu iranske populacije, takodje podržavaju i Ahmedinedžada. Elyaz objašnjava zašto je odlucila da glasa za Ahmedinedžada:

“Predsednik Ahmedinedžad je uradio mnogo. Doneo nam je pažnju regiona. Doneo nam je pažnju sveta. Niko nije poznavao Iran. Kada Obama, čovek u takvoj poziciji, govori o Iranu, kada poštuje Iran, to je nešto za šta je Ahmedinedžad zaslužan. Zbog toga ćemo glasati za Ahmedinedžada.”


Analitičari navode da bi nekoliko faktora moglo da odredi ishod glasanja - budjenje mladih glasača iz dugogodišnje apatije ide na ruku reformističkom kandidatu, dok su Ahmadinedžadu naklonjeni siromašni slojevi i seosko stanovništvo. Kako navodi britanski Bi-Bi-Si (BBC), ovo su jedni od najneizvesnijih izbora u Iranu, još od osnivanja Islamske Republike 1979. godine. U kampanji su dominirala ekonomska pitanja, jer je, kako ističu strani mediji, ljudima "dojadila inflacija i nezaposlenost".

* * * * *
Pogledajte atmosferu na dan izbora
Iran Votes
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG