Dostupni linkovi

Za revizore u kampanji!


Kandidati - još dvije sedmice do izbora
Kandidati - još dvije sedmice do izbora
Četrnaest dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj neki stranački kandidati upozoravaju da troškovi tri nezavisna kandidata uveliko premašuju troškove ostalih, i da je vrijeme da se birači upitaju – otkud im taj novac?

Struka već otprije upozorava da je zakon o financiranju predsjedničke kampanje u Hrvatskoj nedorečen.

U utrci za glasove glasača sklonijih desnici otvoreno je i pitanje financiranja kampanje – HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang, kojem glasove uz dva otpadnika od njegove stranke - Nadana Vidoševića i Dragana Primorca – odnosai i populistički otpadnik od Socijaldemokratske partije Milan Bandić , prozvao je Bandića za visoke troškove kampanje, bez jasnih izvora sredstava.

Naime, Hebrang se zapitao kako to da Bandić kao nezavisni kandidat može imati najbogatiju kampanju. „Kad zbrojite njegove oglase u novinama, džambo plakate, minutažu na TV-u i dodate kamione naranči i lopti koje daruje te najskuplje glazbenike koji mu nastupaju, onda je lako izračunati da je do sada potrošio oko 25 milijuna kuna. U pravnoj državi svatko bi morao pokazati podrijetlo tog novca. Bandić, zapravo, pliva na površini nedorečene pravne države“ , kaže Hebrang.

NEZAVISNIMA JE TEŽE?

Na stranu činjenica da nefunkcioniranje pravne države konstatira kandidat stranke koja je od 2003. godine kontinuirano na vlasti, ali Hebrang je samo potrvrdio dojam prisutan u javnosti da su medijski naprisutnija trojica nezavisnih kandidata - Bandić, Primorac i Vidošević. Pitanje porijekla novca za kampanju je sasvim legitimno pitanje, a činjenica je da je stranačkim kandidatima koji dobijanu novac iz proračuna po broju zastupnika mnogo lakše doći do sredstava za kampanju, kaže za RSE zamjenik izvšne direktorice GONG-a Dragan Zelić.

„Nezavisnim kandidatima je tu malo teže. A kako su stranački kandidati već najavili da će predati izvještaje, nadamo se da će i nezavisni kandidati podnijeti izvještaje, dakle pokazati javnosti račune kako bismo vidjeli tko su njihovi donatori u ovoj kampanji", objašnjava Zelić.

Naime, zakon propisuje obavezu podnošenja izvještaja o porijeklu i načinu trošenja novca u kampanji, ali nema kazne ako to ne napravite. Jedan od stranačkih kandidata – Damir Kajin iz Istarskog demokratskog sabora - dijeli sličnu zabrinutost oko izvora financiranja kampanje nezavisnih kandidata.

„Nikada više novaca nije bilo uneseno u neke izbore u Hrvatskoj, nego što je u ove predsjedničke izbore,“ upozorava on u izjavi za naš radio i objašnjava:

„Zbog toga, umjesto da država nudi tjelohranitelje i šofere, bilo bi bolje da svakom kandidatu iza leđa postave jednog – revizora! Taj bi revizor kontrolirao sav tijek novaca koji dolaze prema kandidatu i koji odlaze u financiranje pojedinih stavaka, a koji dobrano premašuju sve ono što netko od nas govori da će u konačnici potrošiti. Jednostavno, takva politika kakva je u Hrvatskoj relikt je prošlosti, i to se što je moguće prije treba mijenjati.“

U GONG-u pozdravljaju Kajinov prijedlog.
„To je dobar prijedlog, pogotovo u ovim predsjedničkim izborima kada se Državna revizija već oglasila i rekla da nije nadležna češljati financijske izvještaje kandidata na ovim izborima. Bilo bi dobro da se Državna revijzija uključi, da se malo šire tumači zakon i da se možda obaveže kandidate i da angažiraju privatnu revizorsku kuću da pregleda njihove izvještaje", smatra Dragan Zelić.

Međutim, ni to nije dovoljno, nego se i već postojeći sustav treba pokrenuti.

„Revizija može pregledati izvještaje, može utvrditi određene nepravilnosti, ali na žalost do sada nije poznato da je ijedna institucija – tu u prvom redu mislim na Poreznu upravu i na Državno odvjetništvo – pokrenula neke postupke protiv stranaka i kandidata koji su kršili pravila financijskog poslovanja.“
XS
SM
MD
LG