Dostupni linkovi

Vlasti u BiH polovinu novca potrošile na sebe


Ilustrativna fotografija iz sale Parlamenta Federacije BiH, juni 2009, foto: Midhat Poturović
Monitoring tim ALDI BiH, uz podršku CCI-a, objavio je analizu budžetske potrošnje BiH, entiteta i kantona FBiH za mandat 2006. - 2010. godine. Analizom je utvrđeno da su vlasti u BiH u ovom mandatu imale na raspolaganju 24,7 milijardi KM. Gotovo polovina ovih sredstava potrošena je na administraciju, a druga polovina za sve ostale troškove u državi.

Iako je opredjeljenje svih stranačkih lidera ubrzanje evropskih integracija, za ovu namjenu za četiri godine potrošeno je tek 15 miliona eura, dok je u istom periodu za troškove administracije potrošeno 6,4 milijarde eura. Zapošljavanje je ključni prioritet za većinu građana BiH.

Vlasti su za politiku zapošljavanja izdvojile za četiri godine oko 160 miliona eura, što čini 1,5 posto ukupnih sredstava budžeta.

„Iako su izdvajanja za ove namjene u 2010. godini povećana za 26 miliona KM u odnosu na 2006. godinu, ovo povećanje predstavlja minimalno povećanje izdvajanja imajući u vidu razmjere problema nezaposlenosti i činjenicu da su ukupni budžetski rashodi u istom periodu povećani 1,79 milijardi KM. Ukoliko bi vlasti BiH izdavajnje iz budžeta za projekte zapošljavanja ostavile na dosadašnjem nivou, trebalo bi 275 godina da se iskorijeni nezaposlenost u BiH“, kaže Fatima Imamović.

Zahtjevi građana na zadnjem mjestu


Imamović naglašava da je daleko najmanje novca utrošeno za poboljšanje položaja mladih: za četri godine svega sedam miliona eura, ili 0,05 posto ukupnih budžetskih sredstava.

„Značajan je podatak da su izdvajanja za mlade ljude u protekle četiri godine smanjena za 58 procenata, dok su u istom periodu troškovi zaposlenih u državnim institucijama povećani za 47 procenata. Izdvajanja u planovima budžeta za 2010. godinu su najmanja u proteklih pet godina. Naime, analize pokazuju da se na mlade u 2010. godini izdvaja duplo manje sredstava nego u 2006. godini kada su ta sredstva iznosila 0,1 procenat ukupnih budžetskih sredstava za tu godinu“, navodi Imamović.

Prije četiri godine nevladine organizacije održale su tribine na kojima je pola miliona građana BiH formulisalo 12 priritetnih pitanja građana za buduću vlast. Neki od tih zahtjeva su zapošljavanje, obrazovanje, privlačenje stranih investicija, bolji položaj mladih, bolji standard građana. Zahtjevi su pretočeni u dokument Građanska platforma, koji je potpisala većina vladajućih stranaka uz obećanje da će raditi na realizaciji ovih pitanja.

Sudeći prema utrošku sredstava za pomenuta pitanja, zahtjevi građana su bili posljednji u nizu prioriteta, podsjeća Dražen Simić, novinar Žurnala:

„Većina političkih stranaka je rekla:’Naravno, to su naši ciljevi, to je ono što mi također namjeravamo da uradimo.’ Međutim, kad pogledamo nakon četiri godine, praktično ništa nije urađeno od toga. U suštini, koju god oblast da pogledate, zaključak je manje-više isti - ili se radi o simboličnim izdvajanjima, ili nikakvim"
, kaže Simić.

Udruženje građana ALDI ove podatke ima i na web stranici budžet.ba, na kojoj se građani mogu informisati o trošenju budžetskog novca svih nivoa vlasti u BiH. A poruka ovog udruženja građanima pred ove izbore je: ovo je rezultat izbora na prošlim izborima, 3. oktobar je nova šansa.

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG