Dostupni linkovi

Srbija (ni)je Voždovac u malom


Izbori u ovoj beogradskoj opštini proglašavani su bitkom za Voždovac, a kampanja je dostizala razmere onih na parlamentarnim izborima
Izbori u ovoj beogradskoj opštini proglašavani su bitkom za Voždovac, a kampanja je dostizala razmere onih na parlamentarnim izborima
Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića pobedom na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac očuvala je trend rasta. No, da li je Voždovac Srbija u malom, kako tvrdi Nikolić?

Da li su naprednjaci u izbornoj noći slavili samo pobedu na Voždovcu. Tomislav Nikolić, lider najmlađe političke stranke uveren je da nije tako:

“Samo je Srpska napedna stranka povećala i broj glasova i procenat. Svi ostali su kažnjeni. i polako se profiliše srpska politička scena, čini mi se da je, i svi ste toga svesni, Voždovac odprilike bezmalo Srbija u malom. i sve što možete da zateknete u Srbiji na parlamentarnim izborima, zateknete i na teritoriji Voždovca, od najurbanije sredine do sela, u kojima vlast za ovih 40 godina ne samo da nije dovela asfalt, bilo je kuća u kojima nema električne energije.”

Izbori u ovoj beogradskoj opštini proglašavani su bitkom za Voždovac, a kampanja je dostizala razmere onih na parlamentarnim izborima. Ako je svima bilo toliko stalo do pobede na Voždovcu ima li onda Nikolić ralog više za slavlje? U Demokratskoj stranci još nemaju objašnjenje. Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora kaže da se još radi na analizi izbornih rezultata:

“Zato teško da mogu sada da vam kažem koji su razlozi zbog kojih nismo ostvarili rezultat koji smo planirali i očekivali. Mogu samo u svoje ime da kažem da smatram da je ovaj rezultat neuspeh, i da Demokratska stranka mora i može mnogo bolje, i verujem da ćemo na prvim sledećim izborima to i pokazati.”

DOMINACIJA ŽIVOTNIH PITANJA

U G 17 plus članici vladajuće koalicije koja nije prešla cenzus objašnjavaju da Srbija nije zemlja u kojoj ima mesta samo za dve političke opcije. Verica Kalanović, potpredsednica stranke:

“Stranke koje nisu na vlasti podršku zasnivaju na obećanjima. Svesna sam da se u Srbiji živi teško, Srbija je u 2009. bila u sred ekonomske krize, Srbija ima dosta problema, i smatram da su očekivanja i nada nešto što je dalo daleko bolje rezultate Naprednoj stranci nego što to program i ljudi mogu u narednom periodu da pokažu.“

Nikolić nakon razlaza sa Šešeljem i Srpskom radikalnom stranom i promenom retorike beleži sve veću popularnost. Na lokalu u nekoliko gradovima naprednjaci su dobro prošli i na svojim prvim izborima. Posleđim na Voždovcu očuvali su trend rasta, kaže za naš program profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković:

“Koji su nastavili tendenciju rasta i prerasli već u ozbiljnog takmaca i jednu od dve ključne stranke oko kojih će se formulisati politika u Srbiji.“
Zoran Stojiljković: nastavili tendenciju rasta i prerasli već u ozbiljnog takmaca i jednu od dve ključne stranke oko kojih će se formulisati politika u Srbiji

RSE: Zašto je to tako?

“Jednostavno zato što je dominacija životnih pitanja, koja osećaju svi građani, izražena kroz pitanja zaposlenosti, krize, pada standarda, utiska širenog i od strane vlasti o nedovoljnoj efikasnosti i koordinisanosti vladajuće koalicije, i eventulano manipulativnim dimenzijama upravljanja vlašću izražene kroz usvajanje budžeta, je nešto što je za građane bilo prisutnije od nečega što je dugoročni interes, poput bele šengen liste i odmrzavanja Trgovinskog sporazuma.“

Može li pak Voždovac opredeliti sudbinu i rezultat i mogućih vanrednih parlamentarnih izbora. Marko Blagojević, izvršni direktor CESID-a kategorički odbacuje takvu mogućnost:

“I ja bih da sam na mestu Tomislava Nikolića takođe pokušao da rezultate tih izbora predstavim kao raspoloženje birača uopšte. Voždovac naizgled može da podseća na Srbiju u malom, ali da li isto važi i za rezultate izbora? Mislim da ne. Ako ništa drugo imali smo odziv od 41 odsto a znamo da u republici na izborima glasa 60 ili više procenata birača. Da su bili održani izbori za parlament Srbije ja sam siguran da bi čak i na Voždovcu slika bila drugačija, a kamoli u Srbiji.”
XS
SM
MD
LG