Dostupni linkovi

Izbori 4. prosinca, HDZ ide po kredit za kampanju


Sabor HDZ-a I. izborne jedinice, Zagreb, 23. listopada 2011.
Sabor HDZ-a I. izborne jedinice, Zagreb, 23. listopada 2011.
U hrvatskom političkom životu događaji prestižu jedan drugog. Nakon vijesti o proširenju istrage na HDZ zbog korištenja “crnih fondova” u izbornim kampanjama, u nedjelju uveče se saznalo da je sudski blokirana zgrada njihove središnjice u centru Zagreba.

Na fonu loših vijesti iz HDZ-a najnovije ankete pokazuju da bi opozicijska “Kukuriku” koalicija mogla dobiti čak 90 od 140 mjesta u teritorijalnim izbornim jedinicama, a u ponedjeljak je predsjednik Ivo Josipović raspisao parlamentarne izbore za sedmi saziv Hrvatskog sabora za 4. prosinca.

U ponedjeljak poslijepodne je bivši premijer bivši šef HDZ-a, a sadašnji osumnjičenik i optuženik Ivo Sanader vraćen iz jedne zagrebačke bolnice u pritvor Okružnog zatvora Remetinec, nakon što je pregledima ustanovljeno da njegovo zdravlje nije ozbiljnije ugroženo.

Njegova nasljednica Jadranka Kosor priznala je u ponedjeljak da će financiranje HDZ-ove kampanje biti teško, ali da ih ništa neće obeshrabriti. Novac za kampanju nastojat će priskrbiti kreditom:

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor
“Sada mogu reći da je to sasvim sigurno iznimno teško i komplicirano, ali jedan od načina koje ću predložiti vodstvu stranke bio bi da predložimo potencijalnoj banci ili bankama koje bi mogle dati kredit i – osobne mjenice. Dakle, ono što sasvim sigurno moramo učiniti je – čuvati Hrvatsku demokratsku zajednicu. Nikome nećemo dopustiti da udara na stranku u cjelini, nego – ako je bilo pojedinačne odgovornosti, onda tu odgovornost treba individualizirati.”

Što se može očekivati u sljedećih nekoliko tjedana?

“Za očekivati je naravno pobjedu ‘Kukuriku’ koalicije i pitanje je samo kako in a koji način će HDZ ublažiti taj poraz. Ja mislim da ipak neće biti tako katastrofalno poraženi, jer ipak imaju jedno stabilno biračko tijelo koje će sada za inat biti uz svoje da pokaže kako nije sve izgubljeno, ali – da će biti jako poraženi, to je činjenica”, ocjenjuje za naš radio osječki politički analitičar Jaroslav Pecnik.

“Što se HDZ-a tiče, pravne okolnosti s kojima se susreće – proširenje istrage, zabrana raspolaganja imovinom i slično - neće bitno utjecati na rezultate izbora, koji su manje više jasni još od ljeta”, procjenjuje u izjavi za javni radio naš česti sugovornik, politički analitičar Žarko Puhovski.

Prema anketama, građani već odlučili

“Ono što mi se čini najvrjednijim što je učinilo vodstvo HDZ-a na čelu s gospođom Kosor jest da su u tim trenucima, pa i jučer, ponovno rekli da podržavaju rad Državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) i to je njihova velika zasluga što je do toga došlo. Može se raspravljati o motivima koji su ih nagnali na to što ja zovem ‘striptizom stranke’, ali oni su to doista sami dobrim dijelom učinili, mnoge su informacije potekle od njih...”

Lideri Kukuriku koalicije
Lideri Kukuriku koalicije
Profesor sociologije na splitskom Pravnom fakultetu Zoran Malenica procjenjuje u izjavi za naš radio da bi 90 mjesta za „Kukuriku“ koaliciju moglo biti realno, plus minus nekoliko mjesta.

„Proširenje istrage na HDZ je propast projekta Jadranke Kosor i vrha HDZ-a započetog odlaskom Sanadera, koji se sastojao u njihovom vjerovanju da se bez raspisivanja izbora, ulaženjem u borbu protiv korupcije, može sačuvati vlast“, kaže naš sugovornik.

„I običnom promatraču i građaninu moglo je biti jasno da – ukoliko se dopusti da pravosuđe i istražni organi doista rade bez političkog pritiska – će stvari doći prije ili kasnije do toga da se raspravi pitanje načina vladavine HDZ-a. Jer, meni se čini da je mnogima od nas koji se više time bavimo, ali i bolje informiranim građanima bilo jasno da je taj model vladanja bio prisutan, i da je pitanje bilo samo – njegove proširenosti.“

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Ivan Grdešić kaže u izjavi za naš radio da je njegovo iskustvo s anketama da su građani svoje izborne odluke donijeli davno prije nego što su izbori raspisani.

„Kada je riječ o anketama, ja se ne bih držao svakog pojedinačnog postotka i broja. Ono što je važno u tim anketama je trend – trend stabilnosti i blagog rasta snage 'Kukuriku' koalicije, odnosno pada HDZ-a. I u tome je poruka tih anketa. Dakle, nismo više kao pred četiri godine unutar statističke greške nego su sada razlike 20 – 25 posto, što je i najšlampavijim istraživačima teško promašiti.“

Izbori su u ponedjeljak raspisani. Od utorka pa sljedećih 14 dana Državno izborno povjerenstvo prima kandidature stranaka i nezavisnih lista, a nakon provjere objavit će ih 17. studenog, kada započinje dvotjedna izborna promičba.
XS
SM
MD
LG