Dostupni linkovi

Zajedno do više mjesta u Saboru


Panorama Sarajeva, arhivski snimak
Panorama Sarajeva, arhivski snimak

Hrvatska stranka prava uputila je poziv liderima političkih stranaka hrvatske provinijencije da se sastanu do kraja sedmice kako bi dogovorili zajednički nastup na izborima za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici.

Masovniji izlazak birača u 11. izboronoj jedinici Republike Hrvatske, koju većim dijelom čini BiH, te izbor zastupnika koji će u hrvatskom saboru, prije svega, štititi interese bh. građana sa hrvatskim državljanstvom, dovoljan su razlog zbog čega stranke, potpisnice Kreševske deklaracije trebaju nastupiti zajedno na predstojećim izborima u Republici Hrvatskoj, kaže predsjednik HSP Đapić - dr. Jurišić, Zvonko Jurišić, te dodaje:

„Jer ako smo svi zajedno, onda stvarno imamo realnih šansi da nam uđe iz 11. izborne jedinice osam zastupnika u Sabor Republike Hrvatske. Onda u tih osam mjesta ima stvarno mjesta za sve.“

Da li će bh. stranke nastupiti na zajedničkoj nezavisnoj listi, ili pak podržati jednu od već postojećih, za Jurišića je stvar pregovora, iako priznaje kako za njegovu stranku nije sporna podrška Sanaderovoj listi za dijasporu - navodno i zbog dogovora koji već postoje o postizbornoj koaliciji HSP-a i Sanaderovog HDZ-a:

„Nema problema, neka ovu listu nose predstavnici HDZ-a Ive Sanadera, ali mislim da bismo je trebali eventualno poduprijeti mi svi, odnosno naći se na toj listi.“

Zajednički nastup na izborima za hrvatski sabor, za Marka Tadića, iz HSS-a BiH, je dobra ali ne i realna incijativa, zbog čega će ova stranka zajedno sa NHI BiH, najvjerojatnije podržati listu za dijasporu HSS-a Republike Hrvatske:

„Ideja sama po sebi je vrlo dobra. Međutim, ja mislim da je ona utopija naprosto zato što HDZ BiH i HDZ 1990. o tome neće samostalno odlučivati. O tome će odlučivati Sanaderov HDZ.“

Dok u HDZ-u 1990. podvlače kako se o zajedničkom nastupu može pregovarati samo u okviru liste HDZ-a Republike Hrvatske, u HDZ-u BiH naglašavaju kako još uvijek nisu završeni ni pregovori oko kadrova ove stranke koji bi se trebali naći na Sanaderovoj listi za dijasporu. Doznajemo i kako je od predsjednika HDZ-a Republike Hrvatske teško očekivati da će mjesta na listi za dijasporu ustupiti članovima HSP-ove sestrinske stranke u BiH, jer ga je podrška HSP-a u hrvatskom saboru do sada dosta koštala. Miroslav Relota, HDZ BiH:

„U narednim danima mi očekujemo da će doći do susreta gospodina Čovića i gospodina Sanadera, gdje bi trebao biti postignut dogovor. Što se nas tiče, za to nema zapreka. A tko će biti ostali sudionici sastanka, nije na nama da odlučimo.“

Sastanku u petak prisustvovat će Narodana stranka Radom za boljitak, koja je već formirala širu svehrvatsku listu za izbore za Sabor Republike Hrvatske. Nositelj liste Jerko Ivanković, ipak, poručuje:

„To bi morala biti nezavisna lista. Za nas nije uopće prihvatljivo da podržimo listu bilo koje stranke iz Republike Hrvatske, jer mi mislimo da izabrani ljudi u hrvatski sabor trebaju zastupati interese BiH u tom saboru i ne trebaju se miješati puno kakva će se voditi politika u Republici Hrvatskoj za Republiku Hrvatsku. A to onda podrazumijeva da ni podrška bilo kojoj političkoj stranci iz Republike Hrvatske nije uopće prihvatljiva.“

S obzirom na suprotstavljene stavove o modelima zajedničkog nastupa na izborima za hrvatski sabor, teško je vjerovati da će u petak biti postignut dogovor o jedinstvenom djelovanju političkih stranaka, potpisnica Kreševske deklaracije. Ivanković, ipak, dodaje kako se stranke slažu barem u jednom: 66 biračkih mjesta u BiH i dalje je nedovoljno da animira glasače u BiH, zbog čega se nada kako će blokadu graničnog prijelaza Neum, koju je njegova stranka najavila za nedjelju u znak protesta, svojim prisustvom podržati i ostale stranke, potpisnice Kreševske deklaracije.

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG