Dostupni linkovi

Izbori za gradonačelnika Moskve potvrđuju Putinovu poziciju


Sergej Sobjanjin na izborima
Centralna izborna komisija Ruske federacije saopštila je da, na osnovu 34 odsto obrađenih podataka sa izbornih mesta, na izborima za gradonačelnika Moskve vodi Sergej Sobjanjin sa 57,77 odsto glasova. Na drugom mestu po broju glasova je opozicioni kandidat Aleksej Navaljni sa 21,56 procenata. Bili su to izbori za prvog čoveka glavnog grada Rusije, prvi organizovani posle deset godina, čime se mogu smatrati i do sada najozbiljnijim testom stvarne snage Putinove opozicije. Veče po zatvaranju birališta Sobjanjin je proglasio izbornu pobedu, dok je Navaljni čestitao kraj prvog kruga.

Sa Bolotnaja trga u Moskvi, na mitingu svojih pristalica, Sobjanjin u trenutku iščekivanja izbornih rezultata, proglašava pobedu:

“Mi smo pobedili! (CHEERS) Moramo biti ponosni! Organizovali smo najpoštenije, najkonkurentije, najotvorenije izbore u istoriji Moskve (CHEERS). Sada, budućnost našeg voljeng grada zavisi od svakog glasa, od svakog Moskovljana”, poručio je Sobjanin.

Njegov glavni oponent, je Aleksej Navaljni koji je na izbore izašao sa presudom na pet godina zatvora zbog korupcije, a okončanje žalbenog postupka očekuje na slobodi. On ne priznaje poraz, već poziva na drugi krug u kom će, ukoliko bude održan, pobednik biti onaj koji osvoji vise od 50 odsto glasova. Pri tome ne krije sumnje da bi se mogla dogoditi izborna krađa:

“Pozivamo nadležne u Gradu Moskva da ne sprovode nikakve aktivnosti koje imaju za cilj falsifikovanje. Mi odlično razumemo, suočeni su sa izazovom da dodaju 8 do 10 odsto glasova u njihovu korist, kako bi se pretvarali da su pobedili u prvom krugu. Želimo biti jasni, da ćemo učiniti sve kako bi bili sigurni da se to neće dogoditi. Pozivamo naše kontrolore da učine najbolje što mogu kako bi sprečili da i jedan jedini glas bude ukraden”, rekao je Navaljni.

Tridesetpetogodišnja Moskovljanka Maša, po struci korporativna menadžerka, za RSE kaže da se nada promenama, ali:

“Isto je kao na predsedničkim izborima – mi zaista ne možemo ništa da promenimo. Ovde mora da se dogodi revolucija, u dobrom smislu, ukoliko hoćemo da govorimo o promenama.”

Rekordno mala izlaznost

No, ako je suditi po izbornoj izlaznosti snage za krupne promene nema previše. Naime, zabeležena je rekordno mala izlaznost - 33,23 odsto glasača iskoristilo je svoje pravo glasa.

Da bi to mogao biti osnov za manipulaciju izbornim materijalom veruju u Navaljnijevom izbornom štabu.

"Uočavamo dva problema. Najpre, niska izlaznost. Čak i bez obzira na to koliki će broj glasova uticati na izbor jednog ili drugog kandidata ovo je sramno mali broj. Takođe, veoma smo zabrinuti zbog problema koji su se pojavili u vezi sa glasanjem od kuće”, kaže šef Navaljnijeve kampanje Leonid Vokov.

Po Volkovu broj birača koji su iskoristili mogućnost da glasaju od kuće skočio je za dva i po puta, pa je broj takvih glasača bio oko 100 000 ljudi.

U potragu za objašnjenjem razloga niske izlaznosti upustio se i šef Izborne komisije Moskve Valentin Gorbunov. Izneo je neočekivano objašnjenje:

“Lično mislim da je datum izbora bio nezgodan. Većina ljudi u ovo doba godina ima obeveze na poljima izvan grada. Oni poseduju farme i slično. Sada je vreme žetve, a i krompiri i jabuke – oni takođe sazrevaju u septembru”.

Osamdesetpetogodišnja Moskovljanka Alja veruje da je na izborima izbegnut gori scenario:

“Mogu reći da zaista ne želim Navaljnija. Prijatelji su me pitali o njemu i rekla sam da ga ni pod kojim uslovma neću podržati. Zaista ću se truditi da ne služim tom sumnjivom primerku”, kaže nam Alja.

U Sobjanjinovom Izbornom štabu iznose uverenje da je sve gotovo, te da je njihov kandidat ostvario najmanje 52 odsto glasova. Predstavnica aktuelnog gradonačelnika Ljudmila Švecova samouvereno navodi:

"Prvi i najvažniji rezultat izbora jeste da smo konačno u Moskvi obezbedili održavanje fer, nezavisnih, normlanih, demokratski i civilizovanih izbora. Da, bilo je pojedinačnih grešaka, opomena, povreda pravila. To je činjenica. Ali, ljudski faktor je ljudski faktor.”

Sin naše sagovoncie Aljine, je Konstantin. Ima 60 godina, zaposlen je u Ruskoj akademiji nauka. Nada se da su u Sobjanjinovom Izbornom štabu u pravu:

“Naginjem ka Sobjanjinu, kao osobi koja je nešto postigla u životu i koji je spreman da odgovori na pitanja o njegovim prošlim i budućim aktivnostima”, kaže nam Konstantin.

No, nije Navaljni jedini nezadovoljan. Oštre kritike na račun vlasti izneo je i lider Ruske komunističke partije Genadij Zjuganov:

“Čitava tragedija je u tome što za dvadeset godina vladajuća partija Jedinstvena Rusija nije uspela da obezbedi demokratske izbore. Posle poraza na izborima za Dumu decembra 2011. godine, čitav set pravila izbornom sistema je srušen. Krajnje je vrme da ova partija lopova smeni", poručio je Zjuganov.

Konačni rezultati izbora po slovu izbornog zakona moraju biti objavljeni do 14. septembra.

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG