Dostupni linkovi

Na izborima u Turkmenistanu biran parlament sa smanjenim ovlastima


U februaru 2017. tadašnji turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov (u sredini) glasa dok njegov sin Serdar (desno) stoji sa ostalim članovima porodice na biračkom mjestu u Ashgabatu
U februaru 2017. tadašnji turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov (u sredini) glasa dok njegov sin Serdar (desno) stoji sa ostalim članovima porodice na biračkom mjestu u Ashgabatu

Biračka mjesta su zatvorena u Turkmenistanu 26. marta u glasanju za svih 125 članova novog jednodomnog parlamenta koji ima smanjene ovlasti u ovoj ionako autoritarnoj centralnoazijskoj republici.

Očekuje se da će budući parlament uglavnom pečatirati poteze "nacionalnog lidera" Gurbangulija Berdimuhamedova(Gurbanguly Berdymukhammedov) i njegovog predsjedničkog nasljednika i sina Serdara Berdimuhamedova.

Izbori 26. marta održani su i za lokalne i pokrajinske skupštine.

Centralna izborna komisija zemlje saopštila je nakon zatvaranja birališta da je glasalo 91,1 posto upisanih birača.

Gurbanguli Berdimuhamedov proveo je godine gušeći drugačije mišljenje i nezavisne medije u zemlji bogatoj gasom od oko 6 miliona ljudi, nakon što je kontroverzno preuzeo vlast poslije smrti prvog diktatora te zemlje od sticanja nezavisnosti Saparmurata Nijazova.

Kritičari su godinama upozoravali da 65-godišnji Gurbanguli Berdimuhamedov čini poteze kako bi osigurao svoje doživotno vodstvo i osigurao predsjedništvo svom sinu i unucima.

Nijedni izbori u Turkmenistanu nisu smatrani slobodnim ili poštenim od izlaska te države iz Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) poslala je malu misiju za procjenu izbora za glasanje 26. marta, ali je rekla da "neće sprovoditi sistematsko ili sveobuhvatno posmatranje glasanja (ili) prebrojavanja i tabela na dan izbora. "

Dvodomno nacionalno vijeće Turkmenistana glasalo je u januaru za pretvaranje gornjeg doma u Narodno vijeće na čelu sa predsjednikom i širokim prerogativima.

Reformu je predložio stariji Berdimuhamedov, oko 10 mjeseci nakon što je predao predsjedništvo svom sinu i manje od dvije godine nakon što je formirao gornji dom.

Predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov
Predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov

Prema na brzinu nametnutim reformama, Narodno vijeće je "vrhovna vlast" s ovlaštenjem da mijenja Ustav i odvojeno je od zakonodavne vlasti. Njena ovlaštenja se protežu na unutrašnju i spoljnu politiku.

Gotovo 15.000 kandidata nominirano je i registrovano za izbore širom zemlje. Dvjesta pedeset i osam se takmičilo za nacionalni parlament, odnosno Medžlis.

Gurbanguli Berdimuhamedov je nastavio da se sastaje sa stranim liderima, uključujući i ruskog predsjednika Vladimira Putina, otkako je njegov sin Serdar prešao na mjesto predsjednika Turkmenistana.

Turkmenistanska ekonomija u velikoj mjeri zavisi od Kine, Rusije i Irana.

Reporteri bez granica rangiraju samo Iran, Eritreju i Sjevernu Koreju lošije od Turkmenistana po pitanju sloboda štampe.

Uz izvještavanje AFP-a

XS
SM
MD
LG