Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori u Srbiji zarad vlasti ili reformi?


Skupština Srbije
U sred mandata kada niko ne ruši vladu u Srbiji je odlučeno da se ide na vanredne parlamentarne izbore. Lider naprednjaka Aleksandar Vučić to pravda time da su potrebne brže reforme što se, kaže, može sa novim, punim mandatom. Trenutak kada naprednjaci i sam Vučić beleže veliku popularnost u javnom mnenju mnogima je i signal da žele još više vlasti, a pre svega premijersko mesto za Vučića, ali na osnovu izbora.

Nema problema u vladi, ali idemo na izbore. Pokušavao je lider naprednjaka Aleksandar Vučić to i da brani. Potrebne su brže reforme a za njih pak čist, pun mandat. Mnogi će ga pak, kritikovati da je time hteo da kapitalizuje dobar rejting.

Univerzitetska profesorka u penziji Srbijanka Turajlić, oštra kritičarka prethodne vlasti čija su okosnica bile demokrate, kaže da je razlog raspisivanja ovih izbora pokušaj profitiranja na olako stečenoj popularnosti bez pokrića koja se ne može održati na duže staze.

„Zato što se ne vidi da će zaista nešto suštinski biti urađeno što bi moglo da dovede do nekakvog napretka ove zemlje u pogledu izgradnje institucija i otpočinjanja reformi. A i jedno i drugo je bitno da bi se u nekoj perspektivi osetio boljitak, Znači ovo je pravi momenat pošto sam stekao popularnost obećavajući šta ću da uradim raspišem izbore pre nego što se vidi da ta moja obećanja nemam nameru ili nemam sposobnosti da ispunim“, kaže Turajlić.

Odluka da se uporedo sa lokalnim izborima u Beogradu 16. marta održe i vanredni parlamentarni dolazi u vreme kada prema istraživanjima javnog mnenja Srpska napredna stranka ima više od 40 odsto podrške građana.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Doduše Vučić je, prema istraživanjima, mnogo popularniji od same Srpske napredne stranke ali je, kaže Svetlana Logar iz Ipsos Stratedžik marketinga, uspeh stranke jako povezan sa uspehom i popularnošću Vučića.

„Ovo je svakako jedan trenutak kada je Srpska napredna stranka veoma jaka i kada je Aleksandar Vučić veoma popularan i u nekoj kalkulaciji neke stranke to je svakako pogodan trenutak za izbore a to šta su sve motivi još iza toga zahteva jako složenu analizu“, navodi Logar.

U takvoj situaciji jako je teško Sprskoj naprednoj stranci i samom Vučiću, da se pomire sa činjenicom da mesto premijera prepuštaju socijalisti Ivici Dačiću što je u trenutku formiranja vlade bilo neophodno zarad formiranja parlamentarne većine. A Vučić bez izbora ne bi prihvatio premijersko mesto iako mu je Dačić to više puta javno nudio.

Vučićeva argumentacija zašto se ide na izbore nije delovala ubedljivo u prvom televizijskom pojavljivanju nakon što je prelomio da se ide na glasanje na pola mandata.

„Kada ispunite određene stvari kojima dostignente maksimum u nekom trenutku onda želite čist mandat da uradite neke druge stvari iz nekih drugih oblasti... Za to je potrebno mnogo teških stvari, mnogo teških odluka i za to vam je potrebno da dobijete podršku građana“, rekao je Vučić ali nije imao odgovor na pitanje ko je prepreka tim reformama već je rekao da je potrebna nova energija.

Slepe ulice

Erik Gordi, ekspert za Balkan sa Univerzitetskog koledža u Londonu kaže da je manje-više očigledno da SNS želi da iskoristi popularnost koju sada uživa, ali i da je svaka stranka koja je došla na vlast u Srbiji nastojala da uspostavi potpunu kontrolu nad svim insitucijama.

“Mislim da ono o čemu se trenutno radi je da SNS hoće da se oslobodi balasta Socijalističke partije Srbije. Ne bih ni mogao da kažem da SPS nekako blokira vladu pošto ne blokira. Dačić kao premijer je manje aktivan nego što bi mogao da bude. Ali je svakako SPS prepreka tome da SNS kontroliše sva minstarstva, sve institucije”, ocenjuje Gordi.

Logično je očekivati da Srpska napredna stranka ima interes da institucionalizuje faktičku moć i poverenje koje ima kod građana kako bi dobili jasan mandat za ono što hoće da urade, kaže profesor sa novosadskog Univerziteta Jovan Komšić. Međutim, ocenjuje on, nije reč samo o stranačkom interesu već i o sinhonizaciji sa bitnim momentom za državu koja se nalazi u krizi i koja bi mogla da ima nekoliko slepih ulica u opredeljivanju za budućnost države.

„Srećom evropske integracije nude stabilizaciju demokratije i kakvu takvu konsolidaciju tržišne ekonomije. Da bi se to učinilo u ovom momentu na početku pregovora upravo je bitno, na kraju krajeva i za Srbiju, da jedna vlada ima značajnu podršku i legitimitet kod građana a da istovremeno može sa tom podrškom u periodu od narednih godinu, godinu i po dana da krene sa reformskim potezima koji nisu popularni“, ocenjuje Komšić.

Za Vučića se i do sada govorilo da je skoncetrisao preveliku moć u svojim rukama. Takođe mnoge poluge vlasti pripadaju njegovoj Srpskoj naprednoj stranci. Na opaske da žele više vlasti sam Vučić u svom stilu odgovora "Kako više vlasti, kad ste govorili o diktaturi u Srbiji?".

Ipak, jedna od naših sagovornica Srbijanka Turajlić primećuje da bi sada „adekvatna poruka bila – glasajte za opoziciju“.

„Da bi se uspostavio balans u parlamentu i da bi konačno jedni druge počeli da kontrolišu i eventualno kroz tu kontrolu onaj ko dobije vlast bio primoran da nešto zaista i uradi. Apel je naravno i opoziciji da pokuša da se organizuje i ponudi zaista neka konkretna rešenja a ne da se upusti u prljavu kampanju sa aktuelnom vladom“, kaže Turajlić.

Očekuje se da će nakon ovih izbora Vučić, danas prvi potpredsednik Vlade Srbije, i formalno biti na čelu kabineta u Nemanjinoj.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG