Dostupni linkovi

Izbori po Milovim pravilima besmisleni


Prebrojavanje glasačkih listića, ilustracija
Prebrojavanje glasačkih listića, ilustracija

Izjava crnogorskog premijera Mila Đukanovića da bi redovne parlamentarne izbore trebalo organizovati odmah nakon odluke o pozivnici za članstvo Crne Gore u NATO, naišla je na jednoglasan stav drugih političkih subjekata - da su izbori neprihvatljivi do primjene novog izbornog zakonodavstva.

Crnogorski premijer Milo Đukanović u utorak se u izjavi za državnu televiziju založio da se parlamentarni izbori održe na proljeće naredne godine, odmah nakon što NATO donese odluku da li će Crnoj Gori uputiti poziv za članstvo.

On je, ne sporeći da su odnosi u vladajućoj koaliciji veoma loši, kazao da je odluka o pozivnici ono što koaliciju drži u životu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link

Poslanik Dritan Abazović, funkcioner opozicione Ujedinjene reformske akcije, kaže da je očekivano da će premijer Đukanović pokušati da izbore organizuje onda kada to njemu bude odgovaralo.

„Ali ono što je obaveza cijele opozicije jeste da nikako ne pristane da se ti izbori održe po starom zakonodavstvu. Izbori koji bi se održali po novom zakonodavstvu za na su prihvatljivi bilo kada, i prije i poslije pozivnice, samo da se ispune svi uslovi, posebno elektronska identifikacija i prečišćavanje biračkog spiska. U suprotnom, ako g. Đukanović želi na izbore kao do sada, koji su neregularni, pokradeni, okarakterisani raznim aferama, onda, po mom sudu, na tim izborima opozicija nema šta da traži“, konstatuje Abazović.

Vratiti povjerenje u izborni proces

Portparol SDP-a Mirko Stanić kaže da će ta stranka "na narednim parlementarnim izborima sasvim sigurno nastupiti samostalno". I Stanić stavlja naglasak na novo izborno zakonodavstvo, naglašavajući da je kljućni zadatak u ovoj godini vraćanje povjerenja u izborni proces.

„SDP je podsjetimo, svojim autiritetom, omogućivao smiravanje tenzija nastalih nakon predsjedničkih izbora koji su skupa sa lokalnim izborima i aferom 'Snimak' doveli u pitanje temeljni ustavni princip – izbornu demorkatiju u CG. Politička korupcija je najvdiljiviji signal da je korupcija postala sistemski problem jedne zajednice. Budva je očigledan primjer za to. U želji da u izbornu godinu ne ulazimo ne ulazimo pod opasnošću političke korupcije i na državnom nivou, Vlada i Parlament bi trebalo da učine sve da se ova godina iskoristi za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore“, navodi Stanić.

Velizar Kaluđerović
Velizar Kaluđerović

I poslanik Velizar Kaluđerović iz Demokratske Crne Gore kaže da je indikativno što Đukanović nijednom riječju nije potvrdio da će Vlada primjeniti norme iz novg izbornog zakonodavstva.

„Koje na drugačiji način i nov način uređuju pitanje izbornog procesa i da će se konačno otkloniti ta sramotna činjenica da u Crnoj Gori bilo koje demokratsko pitanje i krizu u parlamentu, bilo naloklanom ili državnom nivou ne možemo riješiti izborima, jer za to nisu stvoreni uslovi“, konstatuje Kaluđerović.

U DEMOS-u ne vjeruju da će izbori biti organizovani na proljeće, uprkos zalaganju premijera Đukanovića.

„Iz razloga što stari izbori zakoni ne važe, usvoje je novi, čija se implementacija opstruira nabavkom opreme. To će potrajati do proljeća pa onda ide implementacija opreme i vezivanje za centralni birački spisak, tako da je apsolutno neizvjesno održavanje i tajming samih izbora“, ocjenjuje Zoran Miljanić.

U Demokratskom frontu kažu da je očigledno da Đukanović planira da nastavi staru izbornu praksu.

„Mislim da je najveći problem koji se tiče tog segmenta života nepovjerenje u izborni proces. Mnogo je važnije bilo da je predsjednik DPS-a rekao da li će prestati krađe izborne, ali o tome ni riječ nije rekao. Svi znamo za aferu 'Snimak' i za more drugih stvari i za korpus delikti na beranskim izborima oko zloupotrebe državnih resursa. Međutim, o tome nije rekao ni jednu riječ“, naglašava poslanik Strahinja Bulajić.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG