Dostupni linkovi

Druga runda parlamentarnih izbora u Tunisu u sjeni inflacije i nestašice


Glasačko mjesto u glavnom gradu Tunisu, 29. januar 2023.
Glasačko mjesto u glavnom gradu Tunisu, 29. januar 2023.

Glasači izlaze na birališta u drugoj rundi parlamentarnih izbora u Tunisu u nedjelju, 29. januara, dok se podijeljena nacija bori sa ekonomskim poteškoćama, a pažnja javnosti je usmjerena na izlaznost.

Ukupno 262 kandidata se bore za 131 mjesto u novom zakonodavnom tijelu, instituciji kojoj su oduzete mnoge nadležnosti nakon što je predsjednik Kais Said (Saied) preuzeo moć u državi koja je iznjedrila pokret Arapsko proljeće.

Said je 25. jula 2021. raspustio vladu i zamrznuo parlament prije nego što ga je raspustio. Nakon toga, izdejstvovao je usvajanje novog ustava koji mu daje skoro neograničenu moć, uklonivši tako sistem koji je izrodila pobuna iz 2011. godine.

Na prvu rundu izbora u decembru je izašlo samo 11,2% registrovanih glasača, a ove izbore mnogi vide kao konačni stub Saidove transformacije politike.

Nova zakonodavna vlast neće imati skoro nikakvu moć da drži predsjednika odgovornim.

"Ne planiram da glasam. Nikome više ne mogu da vjerujem", rekao je Rida, stolar u glavnom gradu, Tunisu, koji nije htio da otkrije svoje prezime.

Analitičari predviđaju da će malo od 7,8 miliona birača sa pravom glasa izaći na izbore u drugoj rundi, dok velike partije kao što je Enada (Ennahdha), pokret koji inspiraciju nalazi u islamizmu i žestoki Saidovi protivnici, pozivaju na bojkot.

Jusef Šerif (Youssef Cherif), direktor 'Columbia Global Centers' u Tunisu, kaže da će "ovaj parlament imati vrlo malo legitimiteta, a predsjednik koji je svemoćan zahvaljujući ustavu iz 2022, moći će da ga kontroliše kako želi".

Dramatična situacija

Šerif takođe opaža da su Tunižani "nezainteresovani" za politiku.

Sa inflacijom većom od 10 odsto, i neprestanom nestašicom namirnica od putera do jestivog ulja, 12 miliona Tunižana je fokusirano na probleme koji ih se neposredno tiču.

Agencija "Moody's" je u subotu, 28. januara degradirala rejting Tunisa na Caa2, navodeći "nedostatak sveobuhvatnog finansiranja u skladu sa velikim potrebama vlasti za novcem".

Advokat i politički ekspert Hamadi Redisi (Redissi) je rekao da je ekonomska situacija "dramatična".

"Uporedo sa rastućim cijenama, svjedoci smo nestašica, dok predsjednik patetično krivi 'špekulante, izdajnike i sabotere'", rekao je on.

Procjenjuje se da je više od 32.000 Tunižana pokušalo da ode u Evropu prošle godine, dok u zemlji raste siromaštvo i nezaposlenost.

Izbori se održavaju u sjeni razvučenih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, o finansijskim sredstvima za pomoć državi od skoro dvije milijarde dolara.

Šerif ističe da su pregovori zastali zbog američke zabrinutosti za budućnost demokratije u Tunisu, i Saidovog opiranja da "prihvati diktate MMF-a" koji se tiču politički osjetljivih pitanja, uključujući i reformu programa subvencija.

Redisi tvrdi da postoji "očigledna nesaglasnost" između Saidove retorike protiv MMF-a i programa koji im je njegova vlast "tajno" predložila.

"Imamo predsjednika koji se suprotstavlja sopstvenoj vladi", ocijenio je on.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG