Dostupni linkovi

Milo Đukanović i Jakov Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora

U prvom krugu učestvovalo je sedam kandidata.

Ukratko:

  • Milo Đukanović i Jakov Milatović takmičiće se drugom krugu predsjedičkih izbora, 2. aprila.
  • Đukanović je osvojio 35,2 a Milatović 29,2 odsto glasova.
  • Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je 64 odsto birača.
  • Pravo glasa imalo je 542.154 birača.
  • Glasali su za sedam kandidata.
  • Predsjednik Crne Gore bira se na petogodišnji mandat.
  • Ovo su četvrti predsjednički izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. i sedmi od uvođenja višepartijskog sistema.

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo 63,6 odsto birača

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je 63,6 odsto, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Lažne vijesti sa portala iz Srbije

Tokom izbornog dana na pojedinim portalima iz Srbije objavljene su dezinformacije o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori saopšteno je iz Raskrinkavanje.me platforme Centra za demokratsku tranziciju (CDT) čiji je primarni cilj suprotstavljanje medijskim manipulacijama.

Portal Nacionalist.rs objavio je da je nešto poslije 14 sati u Vilu Gorica stigla predsjednička kandidatkinja Draginja Vuksanović Stanković na sastanak sa drugim predsjedničkim kandidatom, Milom Đukanovićem.

Ovu informaciju su demantovali iz Socijaldemokratske partije , kao i iz Demokratske partije socijalista (DPS), čiji su kandidati Vuksanović Stanković i Đukanović.

Srpski portal Naša borba objavio je da je policija u Nikšiću privela nekoliko aktivista DPS-a.

Iz Uprave policije su za Raksrinkavanje demantovali ovu informaciju i kazali da u Nikšiću nije bilo privođenja.

Portal Nacionalist.rs objavio je da je jednom od kandidata za predsjednika Crne Gore, Jovan Radulović, prijećeno da se povuče iz izborne trke, kako bi glasovi "otišli" Đukanoviću.

Radulović je za Raskrinkavanje demantovao ovu informaciju i poručio da ne odustaje od izborne trke.

Više portala iz Srbije, Nacionalist ,Naša broba, Vaseljenska TV, objavile su dan uoči izbora da je u štabu Demokratske partije socijalista (DPS) došlo do fizičkog sukoba i da je pretučen gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Vuković je na Tviter nalogu demantovao ove tvrdnje

Ove objave ocijenjene su kao lažne vijesti.

Reagovao je i Aleksandar Bogdanović funkcioner DPS, protiv koje je kampanja usmjerena:

"Upozoravamo na to da fantomski srpski i proruski 'portali', koji su u službi više protivkandidata, iz sata u sat plasiraju neistine i dezinformacije".


Šta su kandidati poručili nakon glasanja

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) za predsjednika države Milo Đukanović, kazao je da vjeruje da će biti drugog kruga predsjedničkih izbora.

"Ovo je prilika da Crna Gora potvrdi sposobnost da živi u uslovima političke i društvene stabilnosti, da realizuje reforme, postiže standarde i ostvaruje cilj koji zdušno podržava tri četvrtine crnogorskog društva", poručio je Đukanović.


On je ocijenio da je Crna Gora, u posljednje dvije i po godine, u ozbiljnoj krizi - institucionalnoj, ekonomskoj, finansijskoj, bezbjednosnoj. Istakao je i da građanska Crna Gora nema alternativu.

Pred Crnom Gori je novo poglavlje i u njoj će biti ravnopravni svi građani, kazao je nakon glasanja, predsjednički kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

On je naveo da imaju obavezu da nastave onamo gdje su stali 30. avgusta 2020, kada je njegov DF sa Demokratama I pokretom URA osvojio vlast a Đukanovićev DPS poslao u opoziciju.

“Poslije te velike pobjede i nakon pobjeda na lokalnom nivou, ostalo još ovo jedno važno mjesto sa koga će ubuduće da se kreira polotika pomirenja, politika okrenuta svim građanima, koja će voditi snažnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je Mandić.

Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović kazao je da je u izbornu trku ušao kako bi pobijedio aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića.

"Preuzeo sam odgovornost i ušao u predsjedničku trku kako bih pobijedio Đukanovića. Ne samo Đukanovića, već sve ono što Đukanović predstavlja u Crnoj Gori, a on je simbol prošlosti, politika koje su dijelile ovu zemlju, koje su siromašile državu", poručio je Milatović.

Nakon glasanja on je kazao da na današnjim izborima građani biraju između politika prošlosti, siromaštva i podjela, i Crne Gore koja je država budućnost, razvoja i ljepša i pravdenija.

Predsjednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić rekao je da očekuje da ostvari najbolji rezultat ikad na nacionalnom nivou i da uđe u drugi krug.

Bečić je danas nakon glasanja novinarima kazao da je sloboda jedna od najvećih tekovina koje je donio 30. avgust 2020. godine.

“U ovim izbornim procesima nema ucjena, pritisaka, revanšizma, građani se izjašnjavaju u demokratskoj i slobodnoj proceduri”, rekao je Bečić.

Zatvorena biračka mjesta u Crnoj Gori

Biračka mjesta na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori zatvorena su u 20 sati.

Nakon 21 sat očekuju se prve projekcije.

Na predsjedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata.

Predsjednik Crne Gore bira se na pet godina.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG