Dostupni linkovi

Izbori u Crnoj Gori dobro vođeni, neophodna zakonska reforma, kažu međunarodni posmatrači


Sjedište Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Podgorica (foto arhiv)
Sjedište Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Podgorica (foto arhiv)

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori 11. juna bili su konkurentni i dobro vođeni, ali je proces bio oslabljen zakonskim nedostacima i retorikom koja je izazivala podjele, često na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, ocijenili su međunarodni posmatrači izbora.

Na vanrednim parlamentarnim izborima najviše glasova osvojili su Pokret Evropa sad i Demokratska partija socijalista. Glasalo 56,4 odsto birača, što je najniža izlaznost od uvođenja višestranačja.

Šefica Misije pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Nina Somalajnen kazala je da su izbori održani u pozadini duge institucionalne i ustavne krize.

Nina Suomalajnen
Nina Suomalajnen

"Tokom izbora poštovane su osnovne slobode, uprkos brojnim prazninama. Većina prethodnih preporuka nije riješena. Postoji jasna potreba za izbornom reformom kako bi se zatvorile preostale praznine i nejasnoće i ojačao sistem za buduće izbore", rekla je Somalajnen.

Kako je kazala, iako je korišćenje javnih resursa zabranjeno zakonom tokom kampanje, u izbornom periodu su sklopljeni brojni ugovori o radu.

Šef Misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Rajnhald Lopatka naglasio je da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u političkom životu.

"Rodni stereotipi su široko rasprostranjeni. Primijećeno je da nasilje nad ženama odvraća mnoge od uključivanja u politički život i kandidovanja, pri čemu onlajn napadi predstavljaju najveći problem", kazao je Lopatka.

Ocijenjeno je da je dugogodišnja zabrinutost oko tačnosti biračkog spiska nastavila da slabi povjerenje javnosti u registraciju birača.

"Ujedno prikupljanju potpisa kandidata za izborne liste potrebne su dodatne mjere zaštite kako bi se izbjegla zloupotreba. Sam izborni dan protekao je mirno i profesionalno vođen, iako se tokom prebrojavanja nisu uvijek poštovale neke proceduralne mjere zaštite", kazao je Lopatka.

Šef posmatračke misije Evropskog parlamenta Nikos Papandreu kazao je da su neki mediji u Crnoj Gori bili pod uticajem država iz okruženja što je moglo uticati na izbor birača.

Međunarodna posmatračka misija za vanredne crnogorske parlamentarne izbore imala je ukupno 147 posmatrača iz 27 zemalja.

I prema ocjenama domaćih posmatrača, izborni dan protekao je mirno, uz manje nepravilnosti.

XS
SM
MD
LG