Dostupni linkovi

Počelo štampanje glasačkih listića za Opće izbore 2. oktobra u BiH


Na glasačkim listićima bit će imena 7.257 kandidata za Opće izbore 2022.
Na glasačkim listićima bit će imena 7.257 kandidata za Opće izbore 2022.

Štampanje glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 2. oktobra ove godine, počelo je u ponedjeljak 8. augusta.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović kazao je da danas započinje štampanje oko 14 miliona glasačkih listića, za koje će biti utrošeno 120 tona papira.

"Na njima će se pronaći 127 političkih subjekata, od kojih su 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. To znači da će na glasačkim listićima u ovom ciklusu stajati imena 7.257 kandidata", istaknuo je Arnautović.

Arnautović uvjerava i u sigurnost procesa, ističući da je Centralna izborna komisija formirala tim za praćenje štampanja i pakovanja, a u prostorijama fabrike "Unioninvestplastika" je osiguran videonadzor tokom 24 sata.

Kompanija "Unioninvestplastika", nakon provedenog postupka javne nabavke, dobila je posao štampanja i pakovanja glasačkih listića koji će se koristiti na Općim izborima u BiH 2022. godine.

Započelo štampanje glasačkih listića, 8. august 2022.
Započelo štampanje glasačkih listića, 8. august 2022.

Centralna izborna komisija odbila je oko deset hiljada prijava za glasanje, a razmotrit će oko 400 žalbi, te utvrditi da li su napravili određene propuste.

Danas počinje i štampanje listića za glasanje van Bosne i Hercegovine, a o u upućivanju listića glasačima u dijaspori CIK će javnost naknadno obavijestiti.

Ovi birači će svoje glasačke pakete dobiti mnogo prije drugog oktobra kada će na biračka mjesta izaći građani u BiH.

Proces prijave za glasanje van Bosne i Hercegovine na predstojećim općim izborima je završen. Zabilježeno je blizu 10.000 nevalidnih prijava, a rok za pokušaj ispravljanja prijave zarvšen je u proteklu subotu u ponoć.

Arnautović pojašnjava da je za pomenutih 10.000 odbijenih, stiglo svega između 300 i 400 žalbi, kao i to da će sve biti procesuirane.

Arnautović je istako da uvođenjem aplikacije e-izbori mogućnost manipulacije je svedena na minimum. CIK će putem ove aplikacije biti u mogućnosti da prati cijeli proces od IP adrese odakle je poslan materijal, pa sve do dokumentacije.

Arnautović je zaključio da uveliko olakšati prijavu posmatrača i sasatvni je dio nužnog procesa digitalizacije.

XS
SM
MD
LG