Dostupni linkovi

Zašto su građani u RS kaznili opoziciju?


Na izborima je uvijek za očekivati da građani kazne one koji su na vlasti

Nakon objavljivanja rezultata lokalnih izbora u BiH i dalje je najveće iznenađenje izborni debakl Saveza za promjene u RS. Analitičari kao razloge debakla navode konstantno branjenje od epiteta izdajnika, te nejasan politički stav o referendumu o 9. januaru.

Nevidljivi su i rezultati učešća u vlasti na državnom i lokalnom nivou. U Savezu za promjene za sada nema ostavki niti jednog od koalicionih lidera a najavljuju se izborne analize i pokretanje odgovornosti unutar stranaka.

Opoziciona koalicija u Republici Srpskoj izgubila je vlast u Trebinju, Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici, Višegradu, Gradišci, Prnjavoru, Vlasenici, te Ljubinju.

Najveće iznenađenje je gubljenje načelničke pozicije u Palama koje se smatraju bastionom najveće opozicione stranke unutar Saveza za promjene, Srpske demokratske strane (SDS). Nakon više od dvije decenije, SDS je vlast izgubio i u Nevesinju. Bitka je glatko izgubljena i u trci za gradonačelnika Banjaluke, te Prijedora.

Koliko u Savezu nisu očekivali toliko loše izborne rezultate, pokazalo je i obraćanje lidera SDS-a Mladena Bosića, samo par sati nakon zatvaranja birališta. Najavljujući analizu rezultata, rekao je da će biti pokrenuto i pitanje odgovornosti unutar stranke, uključujući i njegovu odgovornost.

Bosić: "Stranka će izvući pouke i donijeti odluke na koji način da nastavi dalje u pripremu za dolazeće opšte izbore"
Bosić: "Stranka će izvući pouke i donijeti odluke na koji način da nastavi dalje u pripremu za dolazeće opšte izbore"

„Analiziraćemo da li je i koliki uticaj referenduma koji je bio prije sedam dana na lokalne izbore, koliki je uticaj lokalnih zajednica, a koliki uticaj generalne politike stranke.

Moram da kažem da mi nismo vodili u posljednje vrijeme populističku politiku. Mi, za razliku od Dodika, smo htjeli da ubacimo realne teme i realan život u politiku. Evidentno je da to nije dalo rezultate i svakako da će stranka izvući iz toga pouke i donijeti odluke na koji način da nastavi dalje u pripremu za dolazeće opšte izbore. Prije četiri godine stranka je postigla zaista izuzetan rezultat na lokalnim izborima, sad je to, evidentno je po broju izabranih načelnika, loš rezultat. Izvući ćemo pouku iz ovoga i stranka će vjerovatno zauzeti nove političke stavove i novi kurs“, rekao je Bosić

Na izborima je uvijek za očekivati da građani kazne one koji su na vlasti, no u ovom slučaju građani su u Republici Srpskoj kaznili opoziciju.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da su rezultati lokalnih izbora pokazali koliko je predominantan nacionalni okvir unutar čega su na margini ostale teme koje se tiču života građana, infrastrukture i svega onog što znači život u jednoj lokalnoj zajednici.

„A u tom nacionalnom zna se ko je suvereni gospodar, ko tu dobija i ko zapravo nema šanse. Jedan drugi nivo je, čini mi se, ostao zanemaren. Na prethodnim izborima je opozicija, prije svega Savez za promjene, imao jedan koncept koji se bazirao na borbi protiv kriminala i korupcije. To je ono što je pridobilo podršku dobrog dijela građana. Ovog puta taj koncept je bio zapostavljen, da li svjesno ili ne, iz prostog razloga čini mi se što nije bilo konkretnih rezultata koje bi opozicione stranke mogle da ponude građanima“, mišljenja je Topićeva.

Već počinje borba za glasače na izborima 2018. godine
Već počinje borba za glasače na izborima 2018. godine

Savez za promjene se, nakon ulaska u vlast na nivou Bosne i Hercegovine, konstantno suočavao i sa kampanjom iz RS o navodnoj „izdajničkoj politici“ i „šurovanjem“ sa SDA i njenim liderom Bakirom Izetbegovićem, što je takođe vjerovatno uticalo na rezultate izbora.

„Naravno da je uticalo upravo to što su oni stalno bili u defanzivi i što su stalno objašnjavali kako nisu izdajnici i stalno se dokazivali. U tom svemu, biračko telo je onda razmišljalo 'pa u čemu je razlika?' I jedni i drugi pričaju potpuno isto i samo se prebacuje loptica, ko je kriminalac i ko nije kriminalac, ko šta radi i sl. Sa druge strane, očigledno i jedna konfuzija u samoj opoziciji doprinela je ovakvim rezultatima. Mislim da opozicija treba debelo da se pročisti“, smatra ekonomistkinja Svetlana Cenić.

Ocjene su i da je Savezu za promjene naštetilo i to što je, kroz učešće na vlasti na državnom nivou, sjedio na dvije stolice, bez jasnog političkog stava, između ostalog i o referendumu u RS.

„Nije im išlo na ruku što su na vlasti na nivou BiH u trenutku kada je koalicija bošnjačkih partija vrlo agresivno nastupala prema RS. Savez za promjene je htio da se okrene priči o jačanju BiH na njenom evropskom putu i boljem razumijevanju odnosa, ali nije trenutak bio, nisu njihovi partneri na nivou BiH pratili tu politiku. Bošnjačke stranke su se okrenule ekstremnom nacionalizmu, gotovo i šovinizmu. Pominjan je rat, a politički kompromis je bio poptuno na marginama", navodi profesor Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke Đorđe Vuković.

Vuković: "Savez za promjene je htio da se okrene priči o jačanju BiH na njenom evropskom putu"
Vuković: "Savez za promjene je htio da se okrene priči o jačanju BiH na njenom evropskom putu"

„Participiranjem u vlasti na državnom nivou, opozicija je u RS praktično postala nevidiljiva. Participiranjem na nivou BiH, takođe nije ponudila neka rješenja koja bi građani prepoznali kao nešto drugo i drugačije. Bilo je jako mnogo priče o suzbijanju kriminala i korupcije, rješavanju nekih ekonomskih problema. Potpisivane su reformske i druge agende. Međutim, iz toga apsolutno nije proisteklo ništa i građanima nije ništa bilo vidljivo to što je opozicija uradila“, rekao je profesor javnog mijenja iz Banjaluke Mladen Mirosavljević.

Svi sagovornici podsjećaju i da je Savez za promjene sebi naštetio i nedosljednom politikom o referendumu. Savez je prvo podržao referendum, pozvao svoje birače da izađu na izjašnjavanje o 9. januaru, da bi samo dan poslije referendum nazivali Dodikovim referendumom.

U javnosti se Bosićevo postizborno obraćanje komentarisalo i kao najava mogućih ostavki kao čin direktnog preuzimanja odgovornosti. No od izbora je prošlo već nekoliko dana, a o najavljenom pokretanju odgovornosti za loš izborni rezultat za sada ni riječi u cijelom opozicionom bloku.

„Da opozicija nije svjesna u kakvoj se poziciji nalazi i kako će to uticati na predstojeće opšte izbore u BiH vidi se i po najnovijoj sjednici Predsjedništva SDS -a na kojoj je predsjednik stranke, kao najodgovornija osoba u stranci, dobio punu podršku i jednostavno nije došlo ni do kakvog preispitivanja zbog debakla na proteklim izborima. To samo govori o tome da opozicija i dalje nije svjesna da mora nešto korjenito mijenjati u svom djelovanju“, zaključuje Mladen Mirosavljević.

U isto vrijeme Savez za promjene se već suočava i sa mogućim zahtjevom za povlačenje iz vlasti na nivou BiH od strane pobjedničke koalicije u RS. Iz SNSD-a se već može čuti da Savez, nakon izbornog debakla, nema legitimitet za učešće u vlasti.

Sve to bi moglo uvesti BiH i u još jednu krizu, a sve s ciljem za borbu za glasače na izborima 2018. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG