Dostupni linkovi

Novi preliminarni rezultati glasanja na izborima u Beogradu


Zgrada Skupštine grada Beograda, fotografija iz arhive.
Zgrada Skupštine grada Beograda, fotografija iz arhive.

Na lokalnim izborima u Beogradu, lista Srpske napredne stranke "Beograd ne sme da stane" osvojila je 39,34 odsto glasova, odnosno 49 mandata, pokazuju preliminarni rezultati Gradske izborne komisije (GIK) na osnovu obrađenih 92,54 odsto biračkih mesta.

Sledi lista proevropskih opozicionih stranaka "Srbija protiv nasilja" sa 34,27 odsto glasova (42 mandata).

Treća po broju osvojenih glasova u Beogradu je koalicija desno orijentisanih stranaka NADA sa 6,01 odsto (sedam mandata).

Cenzus je prešla i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije 4,8 odsto (šest mandata), kao i, kao najveće iznenađenje, proruska desničarska lista Branimira Nestorovića "Mi glas iz naroda" koja ima 5,37 odsto glasova (šest mandata).

Naprednjaci proglasili pobedu, opozicija osporava rezultate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" tražila je poništavanje izbora u gradu Beogradu uz tvrdnje o "prekrajanju izborne volje".

"S obzirom na to da je više od 40 hiljada ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizovano dovedeno radi podrške SNS listi, čime je drastično promenjena izborna volja Beograđana, zahtevamo poništavanje izbora u gradu Beogradu i ponavljanje glasanja za Skupštinu grada", saopštila je ta koalicija.

Mediji su u nedelju zabeležili brojne autobuse koji su dovozili ljude iz bh. entiteta Republike Srpske. Neki od njih su, ne znajući da razgovaraju sa novinarima, rekli da su došli da glasaju. Na pitanje zbog čega građansku dužnost ne obave u mestu prebivališta, nisu znali da odgovore.

SNS je ranije odbacio optužbe o prekrajanju izborne volje građana.

Predsednik SNS Miloš Vučević rekao je da je "izvesno" da je njihova lista pobedila u Beogradu i da veruje da će Aleksandar Šapić biti, kako je naveo, "stari novi ili novi stari" gradonačelnik.

O beogradskim izborima oglasila se i posmatračka misija CRTA ocenivši da rezultati beogradskih izbora "ne odražavaju slobodnu volju birača koji žive u njemu, zbog obima i vrste izbornih zloupotreba tokom glasanja".

CRTA je izrazila veliku zabrinutost i u odnosu na kvalitet parlamentarnih izbora, uz ocenu da su drastična kršenja prava birača, zakona i institucija eskalirala na izborni dan.

Građani Srbije su u nedelju 17. decembra glasali na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim u Vojvodini i lokalnim izborima u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd.

XS
SM
MD
LG