Dostupni linkovi

Ramina partija pobednik na izborima u Albaniji


Optimizam Edija Rame na dan izbora u Albaniji
Optimizam Edija Rame na dan izbora u Albaniji

Socijalistička partija Edija Rame pobednik je jučerašnjih parlamentarnih izbora u Albaniji.

Prebrojavanje glasova je u toku, ali na osnovu poslednjih informacija, Rama je dobio 51.6 odsto glasova ili preko deset odsto više nego 2013. godine.

Ovakav rezultat mu omogućava većinu u parlamentu, sa 73 poslanička mesta. Za formiranje vlade potrebno je 70 od 140 glasova.

Druga je Demokratska partija Ljuljzima Baše sa 29.6 odsto osvojenih glasova ili 42 poslanička mesta, a treća Socijalistički pokret za integracije sa 4.4 odsto glasova sa 20 poslanika. Ova partija je u poslednjih deset godina uvek bila odlučujuća u tome ko će da formira vladajuću koaliciju.

Inače, s obzirom da je u nedelju bio verski praznik Bajram, ali i zbog veoma visokih temperatura, Centralna izborna komisija Albanije produžila je glasanje za 60 minuta, radi veće izlaznosti. Izborima se odazvalo 45 odsto birača.

Kako prenosi Euronews, pred Ramom su sledeći prioriteti: rešavanje imovinskih pitanja, odnosno nerešenih slučajeva vlasništva nad zemljištem i imovinom, "raščišćavanje" pravosudnog sistema od koruptivnih sudija, te sprečavanje uzgoja kanabisa jer je Albanija, prema podacima Europola, glavni snabdevač biljnog kanabisa koji se transportuje u zemlje EU.

Takođe, Albanija mora da zaustivi "odliv mozgova" i otvori nova radna mesta – stopa nezaposlenosti je 28.9 odsto.

"Fasade i palme"

Cilj Edija Rame je da do kraja godine otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Od kako su preuzeli vladu, piše Reuters, socijalisti su poboljšali naplatu poreza i povećali performans energetskog sektora.

Ekonomski rast ubrzan je na 3,45 procenta prošle godine, u poređenju sa 0.97 procenata u 2013. godini. Socijalisti, međutim, nisu ispunili obećanje o kreiranju 300.000 novih radnih mesta i besplatnoj zdravstvenoj zaštiti za ljude starije od 40 godina.

Za brži evropski put zalagao se i čelnik Demokratske partije Ljuljzim Baša, naslednik Saljija Beriše, bivšeg premijera Albanije. On je pretio da će bojkotovati izbore sve dok se nije ubedio o većem stepenu transparentnosti izbornog procesa.

Kako prenosi Reuters, Baša je optuživao Ramu da je zanemarivao ekonomiju, pritom pridajući više pažnje "fasadama i palmama".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG