Dostupni linkovi

Predizborno širenje pesimizma i optimizma


Sa jednog od predizbornih skupova u Bijelom Polju, 5. mart 2009, Foto: Savo Prelević
Sa jednog od predizbornih skupova u Bijelom Polju, 5. mart 2009, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori tokom predizborne kampanje političke partije mnogo obećavaju. Vlast širi pretjerani optimizam, a s druge strane, opozicija krajnji pesimizam.

Priča o „svijetloj budućnosti“, na ovim prostorima je duboko ukorijenjena čak decenijama unazad, odnosno, iz vremena poslijeratne Jugoslavije. Danas, kada građani žive najteže dvije decenije poslije Drugog svjetskog rata, opet, umjesto kvalitetnog života u sadašnjosti, stalno dobijaju obećanja da će jednog dana imati život kakav priželjkuju. Premijer Milo Đukanović u nastojanju da pošalje optimističku poruku kaže da će ekonomija biti stabilna i tokom krize, te da Crnu Goru očekuju značajne investicije. Građanima Đukanović nudi i viziju:

"Imamo viziju mediteranske, razvijene Crne Gore, kao prestižne turističke destinacije, i imamo dovoljno strpljenja da kontinuirano ispunjavamo standarde koji će Crnu Goru uskoro učiniti punopravnom članicom Evropske unije."

Funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović predizbornu ponudu vladajuće koalicije smatra nerealnom:

"Jasno da je da su Crnoj Gori potrebne velike investicije i veliki projekti poput autoputa i dokapitalizacija i valorizacija resursa, međutim, mi u SNP-u smatramo da sadašnja Vlada i koalicija DPS-SDP jednostavno nema te kapacitete."

Vizije i obećanja građanima prezentuju i opozicionari. Upravo je funkcioner Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović tokom kampanje predstavio zamisao svoje partije pod nazivom "Da svima bude dobro":

"Realizacija ekonomskih mjera na osnovu principa SNP-a pored ekonomske pretpostavke za formiranje ekonomske osnove od čega će interes imati svi, a ne pojedini građani Crne Gore."

Nedavno je lider opozicione partije koja nudi program koji bi učinio da svima u Crnoj Gori bude dobro, ukazao na pojavu koju je po njemu prouzrokovala vladajuća koalicija i koju naziva „sprženom zemljom“.


Aleksandar Damjanović kaže da se radi o metafori, a funkcioner DPS-a Zarija Franović odbacuje ove ocjene i ukazuje na potrebu za estetikom dijaloga:

Ja bih rekao, prije svega, da se radi o sprženim umovima. Postoji neki kodeks kulture, estetika dijaloga, odnosi... Međutim, ja im ne zamjeram. Ipak je to borba ko će biti prvi u opoziciji...
"Ja bih rekao, prije svega, da se radi o sprženim umovima. Postoji neki kodeks kulture, estetika dijaloga, odnosi... Međutim, ja im ne zamjeram. Ipak je to borba ko će biti prvi u opoziciji."

I predstavnici drugih partija govore da su baš oni pravi odgovor na pitanje - za koga glasati na predstojećim izborima, jer baš oni predstavljaju pravo rješenje, dok sa druge strane čeka katastrofa. Tako predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da će se, ukoliko na parlamentarnim izborima ponovo pobjedi DPS-ova koalicija, ubrzo desiti ekonomski krah zemlje. Njegov partijski kolega i potpredsjednik partije Branko Radulović kaže da je glas za vladajuću koaliciju zapravo glas za pogibiju.


Predsjednik Nove srpske demokratije
Andrija Mandić, koji je na prethodnim predsjedničkim izborima obećavao da će u Zetu dovesti krak ruskog gasovoda, sada nudi nove investicije poput one koju godinama želi da na Luštici sprovede izvjesni Branko Tupanjac, navodno, čikaški biznismen.

Ako bi se prisjetili prethodnih obećanja, mi danas ne bi imali razloga da raspišemo tendere za razne puteve i hidroelektrane. To je već u prethodnim izbornim mandatima trebalo da bude završeno...
Milenko Popović, profesor Univerziteta "Mediteran", kaže da se u domaćoj kampanji dosta pretjeruje, ali da je to karakteristika i drugih zemalja.


Što je zemlja nerazvijenija i na nižem kulturom nivou, ti trikovi političara lakše uspijevaju, kaže Popović, koji naglašava da u pretjerivanju ipak prednjači vlast:

"Ako bi se prisjetili prethodnih obećanja, mi danas ne bi imali razloga da raspišemo tendere za razne puteve i hidroelektrane. To je već u prethodnim izbornim mandatima trebalo da bude završeno. Sama činjenica da nije i da se još uvijek te stvari vuku i da se još uvijek koriste za propagandu najbolje o tome govori. Podsjećam vas samo kako se ovih dana manipuliše sa tenderom za izgradnju autoputa Bar-Boljare. Kako je samo divno izgledala video simulacija puta Bar-Boljare, da mnogi moji rođaci na sjeveru republike vjerovatno misle da to već postoji, pa se čude što ne dolazim češće."

XS
SM
MD
LG