Dostupni linkovi

Žalba na izbor: Promoter neonacista u upravi RTV Vojvodine


Dalibor Bubnjević
Dalibor Bubnjević
Nezavisno društvo novinara Vojvodine podnelo je u ime koalicije nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” prigovor Savetu Republičke radiodifuzne agencije zbog imenovanja Dalibora Bubnjevića za člana Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine, uprkos tome što je kandidatura Bubnjevića za članstvo u UO RTV već jednom bila odbijena 2009. godine.

Vojvođanska novinarska asocijacija podseća da je Bubnjević bio šef marketinga neonacističke knjige “Slučaj Nacionalni stroj” Gorana Davidovića Firera, koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog raspirivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Gordana Suša, novoizabrana članica Republičke radiodifuzne agencije, kaže za Radio Slobodna Evropa da se vojvođansko društvo novinara povodom slučaja Bubnjević nije na na vreme oglasilo.

“Imali su vremena 15 dana da reaguju i nisu reagovali”, rekla je ona.

RSE: Zašto je Savet RRA Bubnjevića izabrao za člana Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine?
Gordana Suša

Suša: Mi smo razmatrali sve biografije. Glasa se tajno. Svaki član Saveta RRA glasa po svojoj savesti, ali ukoliko se utvrdi da je u biografiji nešto propušteno da se kaže, ili dođe do ovakve reakcije “Građanske Vojvodine” koja, međutim, nije došla na vreme, Savet RRA uvek ima mogućnost da preinači svoju odluku.

RSE: “Građanska Vojvodina” zaista i očekuje da ćete preispitati ovu svoju odluku.

Suša: Ne znam na osnovu čega. Je li poslala zvaničan dopis RRA? Nije. Proverila sam i nije stigao nikakav njihov predlog.

RSE: Je li stigao predlog iz Nezavisnog društva Vojvodine?

Suša: Ne.

RSE: “Građanska Vojvodina”, međutim, podseća da je kandidatura Bubnjevića za Upravni odbor RTV odbijena još 2009. godine.

Suša: Da, tom prilikom nije prošao i to bi trebalo da znaju stari članovi Saveta RRA – Goran Karadzić i episkop Porfirije. Ja sam potpuno novi član. Pitala sam da li su znali da je Bubnjević 2009. bio odbijen i meni Porfirije kaže da nije imao pojma, da je zaboravio.

Greška ili namera


Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, na pitanje zašto nisu na vreme reagovali, kaže:
Obradović: Ne radi se o grešci, radi se o nameri jer se ljudima poput Bubnjevića lako može manipulisati upravo zbog njihove prošlosti

“Naprosto nismo reagovali zato što je 2009. godine isti prigovor, sa istim argumentima, bio upućen povodom istog gospodina istom Savetu Republičke radiodifuzne agencije. Tada je, međutim, to nezavisno regulatorno telo usvojilo prigovor koji je, da podsetim, uputio predsednik Upravnog odbora Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina gospodin Vladimir Ilić. Mi smo, naprosto, računali na to da nema potrebe da ponavljamo nešto što je već urađeno pre dve godine i da će stvar biti rešena po automatizmu, pošto u Savetu RRA i dalje većinu predstavljaju ljudi koji su sedeli u njemu i 2009. godine. Oni su, međutim, očigledno kratkog pamćenja”,
komentariše Gruhonjić.

Zanimljivo je da na izbor Bubnjevića za člana Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine nije reagovalo ni Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Predsednik Vukašin Obradović kaže da NUNS nije reagovao zato što je smatrao da je povodom slučaja Bubnjević na potezu bilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine jer je raspolagalo sa mnogo više informacija.

“Naše nereagovanje nije znak da se mi slažemo sa izborom Dalibora Bubnjevića u Savet RRA. Takav izbor je samo posledica onog što se može nazvati asanacijom medijskog terena, gde su sve žrtve dobro zakopane, a počinioci skriveni. Dakle, sama činjenica takvog izbora nije nas iznenadila, ali jeste naš propust što nismo reagovali na vreme. Ali, kao što sam rekao, taj propust se nije dogodio zato što smo bili saglasni sa takvim izborom nego zato što u jednom trenutku nismo raspolagali dovoljnim fondom informacija o njegovom angažovanju oko te knjige i u toj izdavačkoj kući”, objašnjava predsednik NUNS-a.

Obradović ne veruje da je, kad je u pitanju ponovni izbor Bubnjevića, reč o pukoj zaboravnosti Republičke radio difuzne agencije. Naprotiv.

“Mi smatramo da se radi o nameri, da je ovde reč o društvenom procesu i da je Dalibor Bubnjević samo posledica. Jednostavno, to postaje trend u društvu i upravo je zbog toga Bubnjević izabran u RRA. Dakle, ne radi se o grešci, radi se o nameri jer se ljudima poput Bubnjevića lako može manipulisati upravo zbog njihove prošlosti”,
kaže Obradović.
XS
SM
MD
LG