Dostupni linkovi

Izbor šefa Skupštine Crne Gore pod sumnjom političke korupcije


Darko Pajović

Za šefa crnogorskog parlamenta je kandidovan Darko Pajović, predsjednik Pozitivne Crne Gore koja ima svega tri poslanika u parlamentu. Pajovićevu kandidaturu podržala je vladajuća Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, što je svojevrsni kuriozitet. Zato je ključno pitanje tokom čitave rasprave bilo – da li je izbor novog šefa parlamenta plod političke korupcije?

Rasprava o izboru predsjednika Pozitivne Darka Pajovića za novog šefa Skupštine Crne Gore, a na predlog vladajuće koalicije predvođene Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista, svela se uglavnom na jedno pitanje – da li je ovom izboru prethodila politička korupcija? To je ključna kvalifikacija opozicionih stranaka protiv ovog predloga. O tome govori i dio rasprave između Darka Pajovića koji je tvrdio da se nisu okoristili od spašavanja Đukanovićeve Vlade.

„Izborili smo više za druge nego za nas. Naš je grijeh i Sporazum, i Vlada izbornog povjerenja, mi na to jesmo ponosni. Mi tako volimo našu državu Crnu Goru. To je naš način, ako je on za vas pogrešan za mene je jedini ispravan i ne košta me ništa. Košta me energije, živaca, vremena, svih uvreda koje sam prošao i nije mi žao.“

Emilo Labudović iz opozicionog Demokratskog fronta je tvrdio da će sama Đukanovićeva stranka uskoro saopštiti čime je Pozitivna plaćena:

„Neće mnogo proći ovdje u ovom istom domu od ovih što su vas platili, biće javno saopšteno i bićete javno prozvani koliko to košta. Milo Đukanović i kriminalna struktura koja stoji iza njega i iza vas.“

Izbor Darka Pajovića za predsjednika Skupštine glasovima vladajućih partija na čijem je čelu Demokratske partije socijalista predstavlja formalizovanje političkog puta Pozitivne koja je nastala i dobila glasove kao opoziciona stranka, a završava ovaj mandat kao vladajuća partija.

Parlament Crne Gore (ilustracija)
Parlament Crne Gore (ilustracija)

Pozitivna Crna Gora se pojavila 2012. godine kao politički subjekt koji je bio jasno na spoljnopolitičkom evroatlantskom kursu i ujedno proklamovala borbu protiv Đukanovićeve vlasti i produkovanih društvenih pojava - korupcije, nepotizma, organizovanog kriminala i monopola vladajuće partije i domaćih oligarha. Zbog takvog programa i zalaganja, Pozitivnoj je prišao veliki broj intelektualaca i ličnosti koje su bile nezavisne u odnosu na postojeće političke subjekte.

Da neće biti onako kako je proklamovano, pokazalo se nakon izbora kada su odbornici Pozitivne počeli da se prestrojavaju iz te partije dajući Đukanovićevoj stranci neohodne mandate i podršku da zadrži vlast na lokalnom nivou, posebno u Budvi i Nikšiću. Dio poslanika, odbornika i osnivača su napuštali Pozitivnu uz obrazloženje da je ta stranka promjenila politički kurs. Promjena kursa, od oštrog kritičara vlasti do spasioca iste vlasti, se pokazala početkom godine kada se raspala Đukanovićeva Vlada izlaskom Socijaldemokratske partije iz izvršne vlasti.

Međutim, zahvaljujući poslanicima Pozitivne na čelu sa Darkom Pajovićem, Đukanovićeva Vlada je preživjela glasanje u Skupštini. Kako je Pajović dao podršku opstanku Đukanovićeve Vlade, tako su i poslanici Đukanovićeve partije podržali Pajovića za šefa parlamenta.

Azra Jasavić, poslanica Pozitivne koja uskoro treba da bude izabrana za potpredsjednicu Vlade, konstatovala je da je Crna Gora stabilna zahvaljujući političkim aktivnostima Pozitivne. Jasavić je zaprijetila tužbama protiv svih koji budu tvrdili da je Pozitivna korumpirana:

„I na sudu najavljujem tužbe za sve one koji kažu da je Pozitivna Crna Gora uzela i jedan cent ili bilo šta materijalno u toku stvaranja Vlade izbornog povjerenja.“

Tokom rasprave su najjače kritike prema Pozitivnoj uputili poslanici koji su napustili Pozitivnu zbog promjene političkog kursa, među kojima je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar:

„Ovaj izbor i ovaj predlog DPS-a za predsjednika Skupštine ne predstavlja ništa drugo nego plod političke korupcije.“

Na drugoj strani poslanici Demokratske partije socijalista su ocjenili da je Pozitivna doprinijela stvaranju Vlade izbornog povjerenja zbog čega će podržati Pajovića na čelu Skupštine.

„Sasvim je zasluženo da danas biramo čovjeka iz Pozitivne za predsjednika parlamenta. Ja sam uvjeren da kolega Darko Pajović neće bilo čije i bilo kakve interese podrediti nacionalnim interesima ove države“, smatra Obrad Mišo Stanišić.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG