Dostupni linkovi

Izbjeglička drama u Evropi i dalje bez epiloga


Mađarska podiže ogradu na granici sa Hrvatskom
Mađarska podiže ogradu na granici sa Hrvatskom

Izbjeglička kriza u Evropi i dalje je tema broj jedan svjetskih medija. Hrvatska zatvorila službene granične prelaze prema Srbiji. Mađarska podiže žičanu ogradu i prema Hrvatskoj. Češka policija i vojska spremaju zajedničke vježbe na granici kako bi “testirali djelovanje u kriznoj situaciji”.

Češka policija već je pojačala kontrole na granici prema Austriji, nakon što je i Njemačka uvela granične kontrole prema Češkoj. Premijer Bohuslav Sobotka još je prije tri dana najavio da će razmjestiti vojsku kako bi štitila granice od izbjeglica.

Še fnjemačke diplomacije Frank Walter Steinmeier upozorio je da će možda biti potrebno da se prisile države istočne Evrope da prihvate ranije dogovorene kvote za izbjeglice. “Njemačka, Austrija, Švedska i Italija ne mogu same snositi izbjeglički teret. Na uspijemo li se dogovoriti, treba razmotriti i većinsko odlučivanje u Uniji”, kazao je Steinmeir.

Madjarski premijer Viktor Orban na državnom radiju je rekao kako nastavlja graditi žičanu ogradu prema Hrvatskoj. Prva faza u dužini od 41 kilometra trebala bi biti zarvšena do idućega petka. Ograda je puna rezača, tako da izbjeglice koju pokušavaju proći kroz ogradu često zadobiju teške povrede.

Nakon odluke Hrvatske da zatvori službene granične prijelaze prema Srbiji, Beograd upozorava da će Zagreb prijaviti medjunarodnim sudskim tijelima.

Hrvatska se nakon dugo vremena ponovno našla na stranicama svjetskih medija. The Guardian piše kako su 'Hrvatsku preplavile izbjeglice koje stižu iz Srbije' . Reporter Patrick Kingsley koji se javio iz Tovarnika i Šida spominje nesposobnost zemalja u regiji da se nose s najvećim valom migracija u posljednjih 70 godina. Na naslovnici tiskanog izdanja Guardiana od petka dominira fotografija uplakane djevojčice koju na ramenu drži otac i tješi je nakon dramatičnog stampeda do kojega je tijekom četvtrka došlo u Tovarniku.

New York Times, uz najnovije aktualnosti o izbjegličkoj drami, donosi i reportažu o minama zaostalim iz Domovinskog rata, a koje sada predstavljaju prijetnju i izbjeglicama koje se odvaže u Hrvatsku ući ilegalno.

Washington Post na istaknutom mjestu izvještava o zatvaranju hrvatskih graničnih prijelaza, navodeći pritom kako su 'države koje su sve donedavno prijateljski bile raspoložene spram migranata sada odbacile poruke dobrodošlice'.

Istodobno je Vatikan udomio jednu sirijsku obiteljo dgovarajući na poziv pape Franje da vjerske institucije prihvate izbjeglice.

Iako je ljudima koji bježe od rata i siromaštva zapadna Evropa cilj, i iako je Njemačka primila do sada veliki broj izbjeglica, zanimljivo je da je pet njemačkih nogometnih klubova odlučilo bojkotirati akciju solidarnosti s izbjeglicama. Medju njima su klubovi Freibrurg, Bohun i Nuernberg.

XS
SM
MD
LG