Dostupni linkovi

BiH bez kvoruma za pitanje izbjeglica i migranata


Izbjeglice i migranti u Velikoj Kladuši, ilustrativna fotografija
Izbjeglice i migranti u Velikoj Kladuši, ilustrativna fotografija

Teret suočavanja s povećanim brojem dolazaka migranata i izbjeglica, koji kroz Bosnu i Hercegovinu prolaze ka željenoj zemlji u Evropskoj uniji, pao je na lokalnu zajednicu, kažu predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK) u kojem ih je najviše. Migrantskom krizom, kažu, vlasti u BiH ne upravljaju, niti pružaju podršku lokalnoj zajednici. O ovim pitanjima trebalo se raspravljati 11. aprila u državnom Parlamentu BiH, no sjednica je na početku prekinuta, jer nije bilo kvoruma.

Kolika je želja migranata da se dokopaju granice Evropske unije pokazuje nedavni slučaj migranta koji se tri sata od Sarajeva do Srebrenice vozio zaglavljen u donjem dijelu konstrukcije autobusa italijanskih registarskih tablica, koji je prevozio italijanske turiste. Mladić je pronađen u besvjesnom stanju, prevezen je u zvorničku bolnicu, a sve je prijavljeno policiji.

„Policijskoj stanici Srebrenica prijavljeno je da je ispod autobusa pronađeno jedno lice mlađe životne dobi za kojeg postoji sumnja da je riječ o ilegalnom migrantu. O svemu je obavještena i Granična policija Bosne i Hercegovine“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Miljan Bobar, portparol Policijske uprave Zvornik.

Deca migranti: Čekajući azil i školu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Najveći broj migranata i izbjeglica je u Unsko-sanskom kantonu, ukazuju podaci Ministarstva sigurnosti BIH. Vlasti ovog kantona apeluju da im država BiH pomogne, kako bi adekvatno odgovorili na humanitarnu i sigurnosnu situaciju koju sa sobom donosi kriza, upozoreno je u Bihaću na sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom. Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je u Parlamentu BiH objasnio kako se migrantska kriza rješava u BiH.

„Nije prvi slučaj da se dešava migrantska kriza u svijetu i samo je u Bosni i Hercegovini spalo to na jedan mali grad od 60.000 stanovnika. Migranti su i u Srbiji i u Makedoniji i svuda se njima bavi država. Ovo je jedinstven slučaj da je na najslabija leđa, na najslabiju kariku, na lokalnu zajednicu to palo“, kaže Fazlić.

Vlada u Krajini dala je rok od 30 dana državnim vlastima da izmjeste dva migrantska centra van naseljenih područja.

„Moramo, radi tog skučenog životnog prostora, radi zaštite sigurnosti, radi zaštite zdravstvene i epidemiološke situacije, mi moramo ići u pravcu zatvaranja, odnosno izmještanja dva migrantska centra, a to su 'Miral' u Velikoj Kladuši i 'Bira' u Bihaću. Stoga smo očekivali da će na današnjoj sjednici biti zaduženo Koordinaciono tijelo da postupi po zaključcima Gradskog vijeća Bihaća i Vlade USK da se sačini akcioni plan i provede u roku od 30 dana u vezi s ovim pitanjem“, rekao je predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Iz Unsko-sanskog kantona poručuju da, ukoliko državne vlasti ne izmjeste migrante i izbjeglice, oni će sami zatvoriti migrantske centre. Ružnić upozorava i na porast nasilja među migrantima i izbjeglicama.

„U 2018. godine u USK-u registrirano je više od 19.300 migranata, a u tom periodu počinjeno je 77 krivičnih djela, dok je u prva tri mjeseca ove godine legitimirano više od 6.000 novih migranata, a zabilježeno 79 krivičnih djela i na stotine prekršajnih mjera, što izuzetno usložnjava sigurnosnu situaciju u ovom kantonu“, podatke je novinarima rekao premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Bez odgovora na mnogobrojna pitanja predstavnici lokalne vlasti vratili su se kućama, jer sjednica državnog Parlamenta BiH, na kojoj se trebalo raspravljati o ovoj temi je prekinuta, odmah na početku. Nije bilo kvoruma, ni političkih predstavnika srpskog naroda, obrazložila je predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto.

Borjana Krišto
Borjana Krišto

„Iako je sjednica bila zakazana, pred poslanicima nije bilo materijala ni od institucija niti od poslanika koji su tražili hitnu sjednicu, osim prijedloga zaključaka Gradskog vijeća Bihaća“, rekla je Krišto upitana da kaže kakav je poruka danas poslana građanima prekidom sjednice Predstavničkog doma.

"Zar o njima treba raspravljati Parlamentarna skupština BiH, tim više jer u njima stoji da su oni obavezali političke predstavnike s tog područja BiH da se bave ovom temom", pojasnila je Krišto, dodajući da nikakav akt nije došao ni od Ministarstva sigurnosti BiH.

Jedan od poslanika koji je zatražio održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović. On je za vlasti imao nekoliko pitanja, a među njima je neovlašteno prebacivanje migranata i izbjeglica iz Hrvatske u BiH, te način trošenja sredstva Evropske unije za rješavanje migrantske krize.

Od početka prošle godine do danas u BiH je ušlo između 25.000 i 26.000 migranata, a da ih se u zemlji trenutno nalazi manje od četiri hiljade, rekao je prije tri dana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. On je naglasio da je sada „stvar pod kontrolom“, ali pitanje je kako će biti ako Grčka otvori granice.

Ko tuče migrante?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:22 0:00

„Ako se granice zemalja EU budu nastavile hermetički zatvarati za prolaz migranata, BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju granice prema istočnim susjedima“, kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je od Predsjedništva BiH zatražilo da odobri angažovanje pripadnika inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH bez oružja, koji će da spriječe prelaze preko kojih se nelegalno kreću migranti I izbjeglice. Međutim, na to je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Mostaru, prije dva dana, kratko odgovorio:

„O vojsci, upotrebi vojske odlučuje Predsjeništvo BiH i ja sam protiv toga“, rekao je Dodik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG