Dostupni linkovi

Makedonija: Prihvatni centar i humanitarna pomoć izbeglicama


Makedonija očekuje novi talas izbeglica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Makedonija očekuje novi talas izbeglica

Hiljade izbeglica ponovo prelaze iz Grčke u Makedoniju jer ih makedonske snage bezbednosti više ne zadržavaju na granici.

Posebne policijske snage i mnoge izbeglice, uglavnom iz Sirije, još su na makedonsko-grčkoj granici, ali ih policija ne zadržava.

Neposredno pored dviljeg graničnog prelaza sa Grčkom, makedonske vlasti ubrzano postavljaju prihvatni centar za izbeglice, u kojem se već nalaze šatori policije koja im izdaje potrebna dokumenta, te humanitarnih organizacija koje pomažu ljudima.

Oni koji dobiju potrebne dokumente napuštaju Makedoniju vozovima, ali i autobusima i taksi vozilima prema Tabanovicma, pa na železničkoj stanici u Đevđeliji nema hiljada izbeglica kao prethodnih dana.

Makedonija je u sredu proglasila krizno stanje i zatvorila južne i severne granice izbeglicama, nakon što je njihov broj porastao na 2.000 dnevno.

UNHCR je saopštio da je dobio garancije makedonskih vlasti da će granica ostati otvorena za migrante, ali i pozvao Makedoniju da obezbedi organizovani prihvat ljudi.

Prema podacima UNHCR-a, više od 7.000 ljudi se domoglo Srbije u noći između subote i nedelje nakon što su uspeli da pređu iz Grčke u Makedoniju i sednu u voz u Đevđeliji, a stotine izbeglica nalaze se na granici.

"UNHCR veruje da Grčka i Makedonija moraju učiniti više u bavljenju ovim problemom koji bi mogao ugroziti celu Evropu. Ponovo pozovamo države članice EU da pomognu Grčkoj, Makedonij i Srbiji", navodi se u saopštenju UNHCR-a.

Ministar odbrane Makedonije Zoran Jolevski u nedelju je posetio migrante u pograničnom području, uručio im pakete sa hranom i najavio da će uskoro biti dovršen prijemni centar.

"Mogu vas uveriti da se organizovani prihvat migranata odvija prema planu. Vlada radi sve što je moguće, sredstvima koja su na raspolaganju da pomogne i prihvati ove ljude. Nadamo se da ćemo napraviti zajedničku strategiju na evropskom nivou, jer je ovo izazov za celi kontinent", rekao Jolevski.

Prema podacima Crvenog krsta od nedelje, u Preševo, gradu na jugu Srbije u kome se nalazi prihvatni centar, samo u toku 24 časa je stiglo između 6.000 i 8.000 izbeglica sa Bliskog istoka koji su u Srbiju ušli iz Makedonije.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je da je zbog krize na grčko-makedonskoj granici na polju u preševskom selu Miratovac formiran još jedan veliki kamp za prihvat izbeglica sa Bliskog istoka koji iz Makedonije prelaze u Srbiju.

UNHCR je dostavio izbeglicama ograničene količine hrane iz svojih zaliha i, reagujući na apel Vlade Srbije, dostavio dodatnu humanitarnu pomoć, uključujući vreće za spavanje, ćebad, šatore i ostalu pomoć.

​Makedonska policija je inače u petak šok-bombama i pendrecima pokušavala da spreči stotine izbjeglica da probiju bodljikavu žicu na granici.

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je da do sada nijedna zemlja nije ponudila nikakvo konkretno rešenje niti nameru da primi lica koja pokušavaju da ilegalno u Makedoniju uđu iz jedne od članica EU - Grčke.

Očekuje se da sve izbeglice koje dolaze iz Grčke i Makedonije pređu i u Srbiju jer je namera najvećeg broja njih da zatraže azil u nekoj od razvijenijih zemalja Evropske unije.

XS
SM
MD
LG