Dostupni linkovi

Izbeglice odustale od ulaska u Hrvatsku, vratile se u Beograd


'Otvorite granicu': Napetosti na hrvatsko-srpskoj granici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

'Otvorite granicu': Napetosti na hrvatsko-srpskoj granici

Stotinak izbeglica i migranata, mahom iz Avganistana i Pakistana, udaljilo se sa prelaza Šid–Tovarnik na granici Srbije i Hrvatske. Kako su naveli, preko obližnjih polja su se, u pratnji policije, uputili do železničke stanice u Šidu odakle su se vozom vratile za Beograd. Prethodno je došlo do napetosti, pošto su napustili ograđeni prostor u kome su noćas boravili i ilegalno pokušali da pređu na hrvatsku teritoriju u čemu su ih sprečile policijske snage dveju država.

Nakon nekoliko minuta svojevrsne pat pozicije, izbeglice i migranti su se u pratnji srpske policije, vratili na početnu poziciju odakle su se potom preko polja uputili ka Šidu i, kako su naveli, dalje vozom do Beograda.

"Zaustavite rat, molimo vas otvorite granicu", glasila je njihova glavna poruka sa graničnog prelaza između Srbije i Hrvatske.

Oni su na temperaturi koja je prvi put ove jeseni otišla u minus, proveli noć na granici Srbije i Hrvatske. Bili su ograđeni metalnom ogradom a, kako nam je prenelo osoblje Komesarijata za izbeglice na terenu, razlog je njihova bezbednost zbog učestalog automobilskog i autobuskog saobraćaja.

"Proveli smo noć ovde. Bilo je veoma hladno i teško. Nemamo ništa za jelo i nemamo drugu odeću osim ove koja je na nama. Veoma smo loše proveli noć. Uopšte nismo spavali", rekao je jutros RSE jedan dvadesetogodišnji Avganistanac.

Izbeglice na srpsko-hrvatskoj granici: Ostajemo dok nas ne propuste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

S obzirom na preporuku nadležnih humanitarnim organizacijama da se izbeglicama i migrantima van prihvatnih centara ne dostavlja pomoć, za nešto hrane i pića su se snašli kako je ko mogao.

Ali, šesnaestogodišnji učenik iz Avganistana, pešačio je do granice sa Hrvatskom od petka. Kako nam je rekao, nije želeo da bude smešten u zatvorenom prostoru, misleći na neki od zvaničnih prihvatnih centara u Srbiji.

"U Beogradu smo spavali gde smo stigli. Policija je dolazila, hvatala nas i vodila u zatvorene kampove. Ne želimo da idemo tamo i zato smo došli ovde na granicu", navodi Ali.

Zbog velike hladnoće pokušali su da se ugreju loženjem vatre na obližnjoj poljani, ali im policijske snage raspoređene u blizini to nisu dozvolili. Nezvanično je RSE rečeno da je razlog tome, kao i u slučaju postavljene ograde, bezbednost izbeglica i migranata.

Međutim, to Pakistanca Nadima Hana (24) asocira na gomilu prepreka sa kojima se suočio od kada je preko Irana stigao do Bugarske i sada Srbije.

"Želeo bih dobar život. Pakistanci i Avganistanci imaju mnogo problema i u svojim zemljama nemaju nikakav život. Ista stvar je i ovde. I ne znamo šta ćemo. Sanjam o Italiji ili Francuskoj", iskreno će Han.

Izbeglice i migranti, Šid
Izbeglice i migranti, Šid


Do zemalja zapadne Evrope Nadim Han putuje da prijateljem Abdulahom. On kaže da im namera nije bila da putuju ilegalno – odnosno preko obližnjih njiva.

"Nismo životinje. Mi smo ljudi, imamo prava, mi smo izbeglice. Želimo slobodu. Ne želimo da provedemo život kao u zatvoru. Zato smo došli ovde", poručuje Abdulah.

Protest izbeglica i migranata na srpsko-hrvatskoj granici nije i prvi ovakvog tipa. Oko 300 ljudi je početkom oktobra iz Beograda krenulo ka Horgošu, granici sa Mađarskom, ali su posle nekog vremena odustali od te namere.

Prethodno je u julu nekoliko stotina izbeglica i migranata peške krenulo iz Beograda i provelo pet dana štrajkajući glađu na prelazu Horgoš sa Mađarskom.

Međutim, njihov protest tada nije doprineo otvaranju granice. Granice sa Hrvatskom i sa Mađarskom su zatvorene za migrante, a Mađarska dnevno propušta petnaestak izbeglica.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG