Dostupni linkovi

Izbačena iz banke zbog uniforme gradske čistoće


Lidija Usković
Lidija Usković, najbolja radnica niškog komunalnog preduzeća, nije uslužena u jednoj banci u tom gradu jer je bila u uniformi gradske čistoće. Dok iz banke tvrde da nema diskriminacije, ona je na šalter primljena tek kada je došla u drugoj odeći.

Lidija Usković (44), zaposlena u JKP Mediana, pre nekoliko dana otišla je u ekspozituru UniCredit banke u Nišu da preda zahtev za kredit ali je, kako tvrdi, odatle otišla neobavljenog posla. Sačekala je red a onda je, kaže za RSE Lidija Usković, usledilo neprijatno iznenađenje.

„Kada sam stigla na red šefica je preko svog službenika poručila da se udaljim. Gužva je, a i ne može da me primi jer sam u uniformi gradske čistoće. Ja sam ustala i rekla da mi je uniforma uvek čista, pitala sam zašto. Kaže, ne, ne, uredba banke je takva da niko u uniformi ovde ne može da dođe. Zamolila sam da me ipak prime jer sam videla da je takođe u radnom odelu prethodno bio jedan moj kolega. Rekli su mi da se on izvinio, a da ja dođem sutra.“

UniCredit banka poslala je saopštenje na adresu RSE u kom se navodi da su se zaposleni prema ovoj klijentkinji poneli sa poštovanjem i da je nisu zamolili da napusti ekspozituru. “Nakon što utvrdimo šta se zapravo desilo, preduzećemo adekvatne mere,” naveli su u UniCredit banci i dodali da nikada nisu pravili razliku između različitih nacionalnosti, boje kože, kao ni posla kojim se neko bavi.

Lidija Usković ima staž dug petnaest godina u komunalnom Mediana. Poslednjih šest godina održava čistoću u centru grada gde se nalaze brojne strane firme i banke, a do sada nije imala problema kada u smeni u uniformi ode do nekog šaltera da izmiri obaveze.

Posle svega, kaže Lidija, ostao je gorak ukus povređenog dostojanstva.

„Bilo mi je mnogo teško. Suze su mi pošle na oči. Svi su gledali u mene, kao da sam prljava. To mi je bilo mnogo krivo. Prvo sam pomislila da se radi o prvoaprilskoj šali. Setila sam se da sam svuda išla u mojoj uniformi i da me niko nikada nije vratio, niko me nikada zbog toga nije ponizio. Bilo mi je žao, zašto baš mene. Ja čak ne dozvoljavam ni da mi odelo bude bledo, a kamo li prljavo. U centru grada, gde radim, dnevno prođe hiljade ljudi... Ja držim do sebe i uvek sam čista i uredna. Sutradan sam obukla svoju odeću, otišla u banku i primili su moj zahtev za kredit.“

Kredite koje sada refinansira vredna Lidija svojevremeno je podizala da bi obezbedila školovanje svom sinu, koji je posle završenog PMF-a u Nišu dobio stipendiju za doktorske studije u Francuskoj. Ona je najbolja komunalna radnica u svom gradu, a nagrade je kod gradonačelnika i predsednika opštine Mediana nedavno ponosno primila obučena u narandžasto radno odelo.

Bratislav Vučković, direktor JKP Mediana, rekao je za RSE da je ponosan na svoje radnike, koji teško i časno zarađuju svaki dinar, i da je iznenađen situacijom u kojoj se našla Lidija.

„Ukoliko se u 21. veku delimo po uniformama očigledno je da smo negde zalutali i grdno pogrešili. Pitao bih da li je možda nekada vraćen neki policajac, ili bilo koje drugo uniformisano lice, kada je došao u banku. Zašto bi se uniforme komunalnih radnika razlikovale od drugih.“

Na kraju ove neprijatne epizode Lidija Usković poručuje da joj ne treba izvinjenje, već samo uvažavanje njenog poštenog posla.

„Ja sam po dobrom postala poznata u ovoj uniformi. Trudim se i da se izborim za iduće generacije radnika koje dolaze. Ponosna sam na svoj rad i priznanje koje sam dobila. Svi su me gledali sa uvažavanjem, imponovalo mi je da me odlikuju za sve što sam uradila. To mi je lepa uspomena. A kažu da je svako prošlo vreme bolje od budućeg...“
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG