Dostupni linkovi

Izazovi evropskih izbora


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pitanje proširenja neće biti u fokusu Evropske unije (EU) u 2019. godini, a rast populizma čini predstojeće izbore za Evropski parlament najvažnijim izborima do sada, ocenjeno je na konferenciji „Call to Europe“, koja je u Beogradu okupila političare, stručnjake i predstavnike civilnog društva iz evropskih i zemalja regiona.

Evropske vlade se plaše reakcije svojih građana, a reformske procese usporava rast evrofobije, evroskepticizma i populizma, ocenio je politički savetnik u francuskoj „Žan Žores Fondaciji“ Sebastijan Grikur.

„Ako je migrantsko pitanje pre bilo žrtveni jarac za neke članice Evopske unije, rekao bih da je to sada politika proširenja“, naveo je on.

Na debatu o proširenju EU, kako dodaje, utiču i činjenice da neke članice, poput Mađarske, dovode u pitanje osnovne vrednosti tog bloka, dok se najvažnije članice, kao što su Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija, svaka iz svojih razloga, nalaze u osetljivom položaju i duboko podeljenih društava.

„Istovremeno, na Zapadnom Balkanu ima lidera koji se klade na kraj Evropske unije da bi sačuvali svoju vlast, i kontrolu nad ekonomskim polugama. Za takve lidere uticaj Rusije, Kine ili Turske nije zabrinjavajući. Njihov jedini neprijatelj je reformski proces vladavine prava i demokratije", naveo je Grikur.

Vesna Pusić, Sebastijan Grikur i Boško Jakšić na panelu u Beogradu
Vesna Pusić, Sebastijan Grikur i Boško Jakšić na panelu u Beogradu

Sama Evropa je, prema rečima nekadašnje ministarske spoljnih poslova Hrvatske Vesne Pusić, odustala od liberalnih vrednosti, a kao jedina prava internacionala nameće se „internacionala ekstremne desnice“.

Zbog toga su, prema njenim rečima, izbori za Evropski parlament koji će biti održani na proleće iduće godine, verovatno i najvažniji do sada.

Desnica Stiva Benona (bivši savetnik predsednika SAD Donalda Trampa), koja se na neki neobični način pretvorila u jedan seksi evropski projekt, ima puno više šanse u ovom času, i puno je ujedinjenija nego što su to ljudi koji stoje na progresivnim pozicijama. I zato su ovi izbori potencijalno opasni jer oni zaista, ako pođu po krivu, mogu biti kraj Evrope“, rekla je Vesna Pusić.

Na predstojećim izborima socijaldemokrate trebalo bi da se fokusiraju na projekat ujedinjene Evrope, kaže savetnica za međunarodnu saradnju iz Demokratske partije socijalista Crne Gore Svetlana Vuković. U suprotnom, jačaće uticaj treće strane.

„Napadno interesovanje Rusije prema Crnoj Gori smo najbolje osetili 2016. kada su bili parlamentarni izbori. Postoje pitanja koja nisu rešena, gde oni mogu pronaći prostor za delovanje i to je probudilo opcije koje su propagirale antievropske politike. To se dešava i u drugim državama Zapadnog Balkana“, rekla je Svetlana Vuković.

Ključni problemi na Zapadnom Balkanu još su otvoreni, a države kandidati proces evropskih integracija nastavljaju po inerciji, uz sve izraženiji demokratski deficit, ukazuje generalna sekretarka Centra za demokratiju Nataša Vučković.

Naredne godine EU zvaničnici neće imati mnogo vremena za nas: Nataša Vučković
Naredne godine EU zvaničnici neće imati mnogo vremena za nas: Nataša Vučković

„Beograd i Priština još nisu postigli očekivani sporazum, ustavne promene u Makedoniji nisu završene, a politička kriza u Bosni i Hercegovini još traje. Demokratski deficit u našim zemljama postaje sve izraženiji u sigurnom hodu ka autoritarnoj vlasti u kojoj su demokratske procedure zarobljene i zloupotrebljene tiranijom većine u ključnim institucijama, pre svega u parlamentu. Kreiranjem kriza, kao metodom vladavine i upravljanja državom, ali i odnosima u regionu, stvara se široki osećaj straha. Zato je poziv Evropi od strane Zapadnog Balkana opravdan i potreban, iako znamo da naredne godine EU zvaničnici neće imati mnogo vremena za nas“, navodi Nataša Vučković.

Vesna Pusić podvlači da se okolnosti menjaju, i da je zato, kako kaže, najvažnije „držati oko na lopti“, i fokusirati se na reforme.

„Švedska je demonstritala da zemlje koje se pripreme neće izbeći loša vremena, i oni će dobiti svoje populiste, ali će se sa njima moći nositi“, zaključuje Vesna Pusić.

Konferencijom “Call to Europe” u organizaciji Fondacije za evropske progresivne studije, Fondacije Centar za demokratiju i Međunarodnog centra Olof Palme, Beograd se pridružio serijalu konferencija, koje su organizovane u mnogim gradovima Evrope.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG