Dostupni linkovi

Završeno konstituisanje vlasti u RS


Aleksandar Džombić na izboru za premijera Vlade Republike Srpske, Banjaluka 29. decembar 2010.
Aleksandar Džombić na izboru za premijera Vlade Republike Srpske, Banjaluka 29. decembar 2010.
Narodna skupština Republike Srpske u srijedu je izabrala je Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade i novu Vladu ovog bh. entiteta, čime je završeno konstituisanje vlasti u RS nakon oktobarskih opštih izbora u BiH.

U novoj Vladi RS je šest ministara iz prethodnog sastava i deset novih ministara. Nova Vlada , kako je najavio Džombić u programu njenog rada do 2014. godine, će biti vlada kontinuiteta okrenuta realnom sektoru. Izbor nove Vlade podržalo je 46 poslanika, protiv je bilo 30 narodnih poslanika i niko uzdržan.

Džombić: Naš cilj jeste da u prvoj polovini mandata očuvamo socijalnu i fiskalnu stabilnost Republike Srpske, provedemo navedene reforme i pokrenemo investicione cikluse.
Novi premijer RS Aleksandar Džombić istakao je da će ključni programski principi na kojima će se zasnivati rad Vlade biti evrointegracije, regionalna saradnja, povećanje privredne aktivnosti i bolje poslovno okruženje, borba protiv kriminala i korupcije, socijalna pravda i društvo znanja.

„Naš cilj jeste da u prvoj polovini mandata očuvamo socijalnu i fiskalnu stabilnost Republike Srpske, provedemo navedene reforme i pokrenemo investicione cikluse, kako bi se u drugoj polovini mandata vratili na stare stope privrede prije 2009. godine“, naglasio je Džombić.

U mandatu ove Vlade neće biti privatizacije prirodnih bogatstava RS, a njen kontinuitet bi se mogao ogledavati u sljedećem:

„Nećemo dozvoliti prenos nadležnosti RS na institucije BiH. Izvršićemo analizu i reviziju neustavno prenijetih nadležnosti, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS s ciljem poštivanja osnovnih načela ustava RS i BiH. Otpočećemo proces preispitivanja i redefinisanja fiskalne strukture BiH, kao i proces utvrđivanja stvarnog prava raspolaganja institucijama BiH, poput Centralne banke BiH i Elektroprenosa BiH.“

SNSD-u u desetoj posljeratnoj vladi RS, pripalo je deset mjesta, po dva Socijalističkoj partiji i Demokratskom narodnom savezu. Jedno ministarsko mjesto dobio je HDZ BiH, dok će na čelu jednog ministarstva biti nestranačka ličnost. Na čelu pet ministarstava su žene, dok su u prethodnom sazivu bile dvije.

Opozicija iznijela brojne primjedbe

Opozicione partije - SDS, Partija demokratskog progresa, Demokratska partija, SDP BiH i SDA - nisu podržali izbor Vlade.

Članovi nove Vlade RS, Foto: Erduan Katana
Opozicija je iznijela veliki broj primjedbi na predloženi program od 2011. do 2014. godine.

Šef poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke, Vukota Govedarica, izrazio je bojazan da će Republika Srpska sa ovom Vladom, u naredne četiri godine ući u još veću finansijsku krizu.

„U RS u narednom periodu pitanje je koliko će biti novootvorenih radnih mjesta. I sada već znate u kakvom je problemu, uvažavajući sve te parametre od 2006. godine pa na ovamo. I tu će u narednom periodu biti vođeno rasprava, najvjerojatnije, utemeljenih nažalost na raznoraznim vidovima statističkih mahinacija“, kazao je Govedarica.

PDP nije podržala Vladu, jer ne pruža jasnu viziju izlaska RS iz ekonomsko-socijalne, naglasio je šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić.

„Građani RS traže odmah, već sutra, bolji život. Građani Republike Srpske ne mogu više čekati. Oni moraju da znaju da li ova Vlada RS ima proklamovan cilj koji se može kazati: „Moramo sutra bolje da živimo. Gospodin Džombić je u ekspozeu, a i prethodnih dana, u izjavama, rekao da će se ova Vlada baviti pitanjima koja su važna za običnog čovjeka. I dobro. Ali, mi u ekspozeu ne vidimo nadu za običnog čovjeka, ili kako je tamo rečeno, ne vidimo nadu za bolju budućnost“, rekao je on.

„Ovaj program je nedovoljno taksativan. On nema uopšte dinamičkog rasporeda u četiri godine rada Vlade, kako bi svaki program trebao da sadrži elemente bitne za rad Vlade u narednom periodu, i sadrži i neka pitanja koja u pravilu nisu u nadležnosti ove Vlade, nego su u nadležnosti Parlamenta, ili RS ili institucija BiH“,
kaže poslanik Demokratske partije Dragan Čavić.

Poslanik SDP-a BiH, Slobodan Popović, smatra da će izborom Džombića za predsjednika Vlade RS biti povrijeđen Ustav RS na poziciji konstitutivnosti naroda, jer ni na jednoj ključnoj poziciji u RS nije izabran Bošnjak.

„Ova Vlada, prvu stvar koju mora uraditi ako želi da ima bilo kakvu realnu šansu da napravi neki rezultat – to je da mora prekinuti kontinuitet sa prethodnom vladom, što će biti veoma teško, da ne kažem – nemoguće“,
ocjenjuje Popović.
XS
SM
MD
LG