Dostupni linkovi

Egipat: Izabran premijer, očekuje se novi sastav Vlade


Hazem el-Beblavi
Novoimenovani premijer egipatske Vlade, Hazem al-Beblavi počinje formiranje novog kabineta, sedmicu nakon što je vojska svrgnula predsjednika Mohameda Morsija. Očekuje se da će Beblavi pozvati i Muslimansko bratstvo, iako je ta Morsijeva stranka odbila saradnju.

Sjedinjene američke države su „oprezno ohrabrile“ Egipćane na putu koji vodi reformama. Plan je da se u roku petnaest dana provede rasprava o suspenziji Ustava kojim se jača islamistički faktor u zemlji.

Takve izmjene bile bi date na referendum koji se ima održati u roku od četiri mjeseca, što bi onda utrlo put ka novim parlamentarnim izborima, najvjerovatnije početkom 2014.godine.

Privremeni predsjednik Adli Mansur, u ponedjeljak večer je objavio raspored za nove izbore. Samo nekoliko sati nakon što je ubijeno najmanje 50 ljudi, uglavnom pripadnika Muslimanskog bratstva.

Kada novi parlament bude izabran, biće raspisani i izbori za novog predsjednika.

U medjuvremenu počeli su pregovori za sastavljanje nove Vlade. Ahmed al Musalamani, portparol privremenog predsjednika, rekao je da će ministarske pozicije biti ponudjene političkom krilu Muslimanskog bratstva - Stranci slobode i prava te ultradesnoj salafističkoj Nur partiji.

Međutim, ove su ponude već odbijene sa obje strane. Mohamed Kamal, visoki dužnosnik Partije slobode i prava izjavio je da oni „neće nikada učestvovati u bilo kojoj vladi dok se na vlast ne vrati predsjednik Morsi“.

Vodeći opozicioni lider Mohamed ElBaradej, koji okuplja više od 35 liberalnih grupa, izravno je u utorak veče odbacio izborni raspored. U srijedu je, medjutim, izdao blaže saopštenje u kojem stoji da nije konsultovan o dekretu, te da je stoga reagirao isključivo“.

Vojni šef, ministar odbrane Abdel Fatah-el-Sisi, upozorio je da je budućnost Egipta "previše važna i sveta da bi ju se manevrima ometalo, bez obzira na opravdanja".

Dodao je da ni vojska, niti narod Egipta neće prihvatiti "odugovlačenja ili ometanja" u ovom "teškom i složenom" razdoblju.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG