Dostupni linkovi

Poziv iz američkog parlamenta vlastima u Bakuu: Omogućiti dalji rad RSE


Pečat na ulazu u RSE ured u Bakuu

Vodeći demokrata u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog parlamenta "duboko je uznemiren" zatvaranjem biroa Radija Slobodna Evropa u Azerbajdžanu, a posebno ispitivanjima naših uposlenika.

U utorak uveče, po srednjevropskom vremenu, demokratski zastupnik iz New Yorka Eliot Engel pozvao je "čelnike u Baku da omoguće birou Radija Slobodna Evropa da nastavi rad, te da odmah prestanu s uznemiravanjem zaposlenih“.

U redakciju Radija Azadlik, istražitelji Tužilaštva, u pratnji naoružane policije, su upali 26.decembra, zaplijenili dokumente i kompjutere, te zapečatili prostorije.

Dvanaest novinara i službenika koji su dva dana ispitivani, pušteni su, nakon potpisivanja dokumenta kojim se obavezuju da nikome neće odati detalje istrage.

Vlasti u Azerbajdžanu još uvijek nisu dale nikakvu informaciju o istrazi Radija Slobodna Evropa, niti o mogućim optužbama protiv naših novinara.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je u utorak neimenovani izvor "blizak istrazi", da je tokom istrage otkriven „značajan broj ozbiljnih financijskih nepravilnosti." Dodao je da je tužilac „u potrazi za dokazima o krađama i pranju novca“.

Kao primjer, Interfax navodi ugovor koji je naš radio potpisao sa novinama „Misli drukčije“, kojim se navodno ozakonjuje plaćanje tekstova po cijeni reklame.

Šahvaled Cobanoglu, urednik novine kaže kako u ugovoru nema ništa nezakonito, da je sve legalno, službeno registrovano, a porezi plaćeni.

Osim toga, novine se ditribuiraju besplatno, kaže Cobanoglu, koji pojašnjava kako zapravo Vlada „pokušava to prikazati kao krađu, a zapravo kažnjava sve koji misle drugačije“!

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev pomilovao je 87 zatvorenika, uključujući i nekoliko osoba koje međunarodne organizacije vode pod oznakom „politički“.

Portparol State Departmenta izjavio da je to "korak u pravom smjeru."

"Pozivamo vlasti Azerbejdžana da nastave s pomilovanjem političkih zatvorenika”, rekao je Jeff Rathke.

Prema podacima međunarodnih organizacija za ljudska prava, još uvijek u azerbejdžanskim zatvorima ima više od 90 političkih zatvorenika.

U međuvremenu, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju je osudila upad u biro Radija Slobodna Evropa nazvavši ga "još jednim teškim udarcem na slobodu medija i izražavanja" u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija, u saopštenju kaže kako se rad našeg biroa mora obnoviti, jer je bitno “sačuvati postojanje kritičnih glasova u zemlji."

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG