Dostupni linkovi

Iz Kragujevca krenuo prvi izvozni kontingent Fiata


Prvi izvozni kontingent Fiata iz Kragujevca
Prvi izvozni kontingent Fiata iz Kragujevca
Prvi auto voz sa 206 automobila 'fiat 500L', namenjenih izvozu, krenuo je u ponedeljak iz Kragujevca prema luci Bar u Crnoj Gori, odakle će vozila brodom biti transportovana do Italije.

Svečanom ispraćaju prvog voza sa fiatovim automobilima spremljenim za italijansko tržište, pored predstavnika Fiata i Javnog preduzeća Železnice Srbije, prisustvao je veliki broj Kragujevčana, koji od novog posla italijanske kompanije očekuju korist za celu Srbiju.

„Ovo je veliki pomak za naš grad i za celu državu. Nadam se da će se posao razvijaiti i da će u budućnosti biti još bolje. Radimo sa Fiatom i nadam se da će sve biti dobro ikako treba.“

„Za mene kao bivšeg radnika Zastave, početak izvoza znači veliki napredak za grad i Srbiju. nadam se da ćemo ubrzanim tempom nastaviti i povećavati izvoz i naravno da svima nama i zaposlenima u fiatu bude bolje“
, kažu Kragujevčani koji su prisustvovali ispraćaju prve kompozicije automobila za izvoz.

Nuncio Di Bartolo, direktor proizvodnje u kompaniji Fiat automobili Srbija kaže za Radio Slobodna Evropa da je ovaj dan veoma značajan za tu kompaniju koja je uspela da za samo dve godine potpuno rekonstruiše fabriku i pripremi je za proizvodnju od 500 automobila dnevno.

„U ovom vozu nalazi se 206 vozila, a već u petak će poći još jedna kompozicija sa isto toliko automobila. U avgustu će nedeljno iz Kragujevca polaziti dve kompozicije sa Fiatovim vozilima, a sa povećanjem proizvodnje i prodaje, broj vozova će se povećavati. dinamika izvoza zavisi od tržišta a naš plan je proizvodnja 500 automobila dnevno, što znači da ćemo do kraja ove godine proizvesti 30.000vozila fiat 500L“, kaže Di Bartolo.

(FOTOGALERIJA: Prvi izvoz automobila iz Kragujevca, foto: Branko Vučković)


Kompanija Fiat automobili Srbija ranije je najavila da planira da tokom ove i naredne godine, u zavisnosti od potreba tržišta, izveze oko 200.000 automobila.

Novi automobil prodavaće se u celom svetu, a za Petra Veselinovića, profesora Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, obnova proizvodnje automobila u nekadašnjem centru jugoslovenske automobilske industrije, je višestruko značajna.

„Početak masovne serijske proizvodnje veoma je značajno ne samo za Kragujevac već i za Srbiju iz više razloga. Kumulativni efekat se očekuje u narednim godinama, a već do kraja godine u Fiatu će raditi 3.000 radnika. Fiatov posao je značajan i sa aspekta izvoza jer je srpska privreda uvozno zavisna i svaki proizvod koji je namenjen izvozu označava znatno poboljšanje platnog bilansa naše zemlje“, kaže Veselinović.

Prvu konkretnu korist od tog posla imaće Železnica Srbije koja će transportovati vozila do luke Bar i drugih destinacija u Evropi.

Milan Maksimović, direktor Direkcije Železnice za infrastrukturu smatra da je ovo izuzetno važan posao za to javno preduzeće jer nagoveštva dugoročnu saradnju sa italijanskom kompanijom.

„Mi ćemo pratiti sve fiatove projekte, a to znači da ćemo prevoziti delove za ugradnju u vozila i otpremati nove automobile. Kompanija Fiat automobili Srbija će diktirati destinacije, a mi spremno dočekujemo sve zadake. Mi imamo kapacitete, infrastrukturu i ljude koji mogu to organizaciono i tehnološki realizuju, onako kako to Fiat očekuje od nas“, kaže Maksimović.

Srpska Železnica je iz Nemačke već nabavila 20 novih auto vagona za prevoz fiatovih vozila, a u nekoliko narednih meseci u Srbiju će stići još pet kompozicija kojima će se vrššiti transport autoomobila.

Pored toga planirana je rekonstrukcija i elektifikacija pruge Krragujevac – Lapovo kojom će vozovi iz Kragujevca stizati do evropskog železničkog koridora.

Do tada kompozicije sa novim vozilima poizvedenim u fabrici Fiat automobili Srbija kretaće se znatnosporije, a prvi transport će od Kragujevca do Bara putovati čitavih 14 sati.
XS
SM
MD
LG