Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iz Hrvatske na pobačaj ne samo u Sloveniju, nego i u BiH?


Koji su motivi trudnica da ovu medicinsku uslugu koju će platiti 200 eura traže izvan hrvatskog sustava?

Slovenija nije jedina susjedna država u koju hrvatske građanke odlaze obaviti prekid trudnoće, kažu u nevladinim udrugama za Radio Slobodna Evropa, nakon vijesti koju su objavili slovenački mediji da je porastao broj hrvatskih državljanki koje su unazad tri mjeseca obavile prekid trudnoće u bolnici u Brežicama u Sloveniji.

Iako nema apsolutnih brojki, pa ne znamo radi li se o pojedinkama ili o desetinama žena, podatak bolnice u Brežicama, par kilometara od hrvatske granice - da je unazad 3 mjeseca za 25 posto porastao broj hrvatskih građanki koje su se odlučile za obavljanje prekida trudnoće u toj bolnici - zvuči alarmantno.

O kome se radi i koji su njihovi motivi da ovu medicinsku uslugu koju će platiti 200 eura traže izvan hrvatskog sustava za koji svaki mjesec izdvajaju solidan svoje dio plaće? Ginekologinja u bolnici u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar kazala je za TV Slovenija 4 da se radi o mlađim osobama.

"Većinom su to mlade djevojke između 20 i 30 godina koje nemaju dostatne izvore prihoda za uzdržavanje djeteta, a moguće je da se radi i o neurednim partnerskim vezama", navela je Pohar.

Velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti
Velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti

A njihov motiv za odlazak u Sloveniju je – kako je za naš program pojasnila koordinatorica ženske nevladine udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI – Sanja Cesar, za početak "činjenica da velik broj ginekologa odbija obavljati prekid trudnoće zbog priziva savjesti, a čak u bolnicama u kojima se oni obavljaju,na telefonske upite za mogućnost obavljanja prekida trudnoće vrlo često dobiva se neljubazne odgovore, pa i odgovor – mi to ovdje ne radimo."

"Sljedeća stvar je način na koji se medicinsko osoblje prema njima odnosi kada traže prekid trudnoće. U Hrvatskoj tu često bude ponižavanja, bude i vrijeđanja, bude i nagovaranja da ne prekinu trudnoću… Sa druge strane, u Sloveniji uz sve potrebne informacije doživljavaju drugačiji tretman gdje se njih poštuje i poštuje se njihovo pravo na izbor. Nitko ga ne propituje."

Mogući motiv možda je i činjenica da se u Brežicama, četrdesetak kilometara od Zagreba, obavlja medikamentozni pobačaj, dakle pobačaj izazvan pilulama, koji ima nižu cijenu nego klasični pobačaj izvršen kirurškim putem, i koji u Zagrebu još nije dostupan.

"On je u Hrvatskoj dostupan samo u Puli i u Rijeci. Cijena medikamentoznog pobačaja je u Sloveniji zastrane državljanke ista kao što je cijena medikamentoznog pobačaja u Rijeci, dakle oko 200 eura. U Zagrebu one mogu otići na kirurški pobačaj koji će koštati i preko 3.000 kuna (400 eura)", kaže Sanja Cesar.

Prema njenim informacijama, hrvatske građanke na pobačaje ne odlaze samo u Sloveniju.

"Klinika u Sarajevu
"Klinika u Sarajevu

"Imam informaciju da neke žene odlaze i u BiH. Tamo je također dostupan i medikamentozni pobačaj, a pobačaj se može obavljati i u privatnim klinikama, tako da je on vrlo dostupan. Zato pretpostavljamo da žene odlaze i u BiH, a moguće i u Srbiju", navodi.

U Brežicama je obavljen i pobačaj djevojke koja je silovana od strane člana uže obitelji, a kojoj je u Hrvatskoj zabranjen pobačaj sa grotesknom argumentacijom, pa je preko zagrebačke nevladine udruge Ženska soba otišla u Brežice. Ravnateljica tamošnje ginekologije Nataša Kočnar za TV Slovenije kaže:

"Nakon silovanja bila je visoko traumatizirana, ustanovila je da je trudna, a u Hrvatskoj nisu željeli obaviti pobačaj, jer da bi tako bili uništeni materijalni dokazi! Preko nevladinih udruga ona se obratila nama."

U Hrvatskoj je pobačaj legalan do 10. tjedna trudnoće, međutim prema istraživanju tjednika srpske manjine Novosti otprije godinu dana, od ukupno 338 liječnika ginekologa koji rade u javnim bolnicama, gdje je pobačaj legalan, njih čak 182, odnosno 54 posto koristi institut priziva savjesti.Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2017. godini od 31 javne medicinske ustanove u Hrvatskoj u njih 30 obavljani su legalno inducirani pobačaji, a svega u jednoj – Domu zdravlja Metković – nije obavljen nijedan.

Katoličke udruge koje se bore protiv prava na abortus će i ove godine organizirati "Hod za život"ulicama hrvatskih gradova sa zahtjevom za oštro zakonsko graničenje pobačaja ito u Zagrebu, Splitu i Zadru upravo na dan izborne šutnje pred izbore za Europski parlament 26. svibnja, gdje klerikalci imaju velike ambicije, ali - prema istraživanjima - razmjerno male šanse.

Politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević je za Večernji list komentirao kako problematiku pobačaja treba odvojiti od politiziranja i prepustiti stručnim i znanstvenim raspravama.

"Ako je svrha Hoda za život predizborna kampanja ili aktivnost u političke svrhe, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi tog pitanja. HDZ se zalaže za znanstvenu raspravu o abortusu," poručio je Kuščević.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG