Dostupni linkovi

Iz Foče u hiruršku salu u Dohi


Jedan od najboljih bh. hirurga, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Dražan Erić
Jedan od najboljih bh. hirurga, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Dražan Erić

Jedan od najboljih bh. hirurga, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Dražan Erić, novi je uposlenik bolnice Al Emadi u Dohi, Katar. Uslove rada u bolnici u Foči ovaj ljekar je zamijenio mnogo boljim u zemlji koja od ove godine zauzima 13. mjesto na svjetskoj listi kvaliteta zdravstvenog sistema.

Bolnica u Al Emadi u Dohi ima oko 150 doktora i više od 800 uposlenih. Erićevim dolaskom zaokružen je sistem namijenjen osobama koje zbog viška kilograma hirurški sužavaju želudac, prolaze poseban režim ishrane i fizikalne terapije, a potom 'body lift', odnosno hirurško zatezanje i oblikovanje tijela. Erić je oduševljen što je dio tima profesionalaca u zemlji koja je za godinu dana napredovala za dvanaest pozicija na ljestvici kvaliteta zdravstvenih usluga u svijetu i trenutno je na trinaestom mjestu.

„Zemlje Zaliva imaju najbolji zdravstveni sistem koji je tako organizovan da je sve elektronski, gdje postoje elektronske kartice na koje se sve memoriše. Pacijent ima karticu koju on nosi i na njoj ima sve moguće podatke – o operacijama, o alergijama itd“, kaže Erić.

U bolnici u Foči, Erić je pod starom lupom replantirao dijelove šake i radio najzahtjevnije zahvate iz oblasti rekonstruktivne hirurgije. Dolazak u najveću privatnu bolnicu u Kataru velika je promjena:

„Znači, dolaziš iz jednog neuređenog zdravstvenog sistema, u kojem je haos, nemaš čime da radiš, i dolaziš u jedan sistem u kojem ima sve. Ja šta poželim za operaciju, to ujutro moram imati – od instrumenata, konaca, do medicinske opreme, to sve mora ujutro biti u operacionoj sali.“

Estetske operacije u Kataru skuplje su tri do četiri puta, ali je standard stanovnika ove male zemlje neuporediv sa onim na našim prostorima. Na njega nisu uticale ni sankcije koje su Kataru nametnuli susjedi predvođeni Saudijskom Arabijom.

Estetske operacije u Kataru skuplje su tri do četiri puta, ali je standard stanovnika ove male zemlje neuporediv sa onim na našim prostorima (ilustracija)
Estetske operacije u Kataru skuplje su tri do četiri puta, ali je standard stanovnika ove male zemlje neuporediv sa onim na našim prostorima (ilustracija)

„Doha je sad trenutno jedno veliko gradilište. Cilj im je da do 2020. godine otvore metro, a do 2022. izgrade osam stadiona za Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Druga stvar, jeste malo na početku uticala blokada od ovih zemalja, međutim, oni su se tako brzo preorijentisali na alternativne puteve – sva hrana koja stiže, dolazi brodovima, iz Irana, preko Turske, iz Evrope. Cijena goriva je ovdje 75 feninga“, priča doktor.

Za četiri godine rada u Kataru, mladi bh. hirurg će zaraditi plaću za koju bi u Bosni i Hercegovini morao raditi do penzije. Ipak, ističe kako domovinu neće zaboraviti i da je spreman pomoći pacijentima i raditi operacije tokom posjeta Bosni i Hercegovini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG