Dostupni linkovi

'Beli anđeo' SPC-a za ministra Dačića


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Novouspostavljeni orden Mileševske eparhije "Beli anđeo" uručen je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju i četvorici crkvenih velikodostojnika, među kojima je i vladika vranjski Pahomije, svojevremeno optužen za seksualno zlostavljenje maloletnika, kao i ministru policije Ivici Dačiću.

Iako je poslednjih godina javnost u Srbiji naviknuta na vesti da SPC političarima dodeljuje priznanja, ovog puta mnogi su se zapitali otkud da baš Dačić ponese novi crkveni orden.

Živica Tucić, poznavalac crkvenih prilika, za naš program kaže da bi to upravo moglo da bude povezano i sa njegovim političkim angažmanom.
"Time Crkva daje svima na znanje da određene osobe smatra zaslužnim jer su nekim svojim delom vernike ili nju zadužili", kaže Dragomir Acović.

“Veoma bi bilo zanimljivo pogledati kako je obrazložena dodela odlikovanja ministru Ivici Dačiću. Za koje to zasluge on dobija. Samo onda ćemo moći da konstatujemo da li ta nagrada ima neki aktuelan politički kontekst. Znači, da li se tiče njegove politike prema Kosovu, prema kriminalu, ili na primer odnosa prema gej paradi. Verujem da bi ipak politički i javni radnici trebalo da se uzdržavaju da primaju ordenje od nekih delova društva”, ocenjuje Tucić.

Povod za dodelu ordenja bilo je osveštanje najvećeg crkvenog zvona u Srbiji u Mileševi kod Prijepolja, koje je poklon jednog ruskog biznismena povodom osam vekova tog srednjevekovnog manastira. Liturgija je služena sa episkopima Ruske pravoslavne crkve i uz prisustvo ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina.

Stručnjak za crkvena odlikovanja Dragomir Acović kaže za naš program da je ovim SPC samo nastavila dodelu odlikovanja političarima, posebno ruskim.

Priznanja su dobili i Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin
Priznanja su dobili i Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin
“Podsetiću vas da je jedan od poslednjih političara koji je dobio orden SPC bio ruski premijer Vladimir Putin. A dobio ga je i ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Dakle to su stvari koje se dešavaju. Dodela svakog ordena predstavlja poruku javnosti. To je javni čin, i time Crkva daje svima na znanje da određene osobe smatra zaslužnim jer su nekim svojim delom vernike ili nju zadužili. Pretpostavljam da je vladika Filaret to osnovao kao eparhijsko odlikovanje, i po svoj prilici ono je sasvim novo jer do sada za orden Mileševe 'Beli anđeo' nisam čuo”, navodi Acović.

Vladika Mileševski Filaret poznat je po tome da je devedesetih javno podržavao Slobodana Miloševića pred izbore, da se u tim vremenima rata slikao sa puškomitraljezom o ramenu pozivajući na, kako je govorio, “odbranu srpskih ognjišta preko Drine”, a pominjan je i kao jedan od glavnih aktera nestanka novca namenjenog za obnovu crkava.

Dačić jedan i Dačić dva

Ivica Dačić, nekadašnji visoki funkcioner Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, poslednjih dana istakao se izjavama da zbog bezbednosnih rizika nije moguće održati Paradu ponosa u Beogradu, pa ju je na kraju i otkazao, i oštrim, nediplomatskim stavovima o kosovskom pitanju.
“Samo se pitam da li je taj orden dobio za svoje zasluge iz novijeg perioda, ili za delovanje devedesetih godina.

Pred Paradu ponosa oglasio se i patrijarh Irinej, pozivajući da se otkaže taj događaj nazivajući ga “paradom srama.”

Književnik Mileta Prodanović kaže za naš radio da zato i nije bio iznenađen vešću da je ministar policije Ivica Dačić dobio crkveni orden.

“Samo se pitam da li je taj orden dobio za svoje zasluge iz novijeg perioda, ili za delovanje devedesetih godina. Da li je to dobio zato što je policija u vreme dok je on bio u Miloševićevoj vlasti tukla studente. Prva mi je reakcija ta dilema: Da li je to Dačić jedan, ili Dačić dva”, kaže Prodanović.

Patrijarh Irinej i vladika Filaret, foto: Tanjug
Patrijarh Irinej i vladika Filaret, foto: Tanjug
Prodanović podseća da je Crkva u prošlosti vrlo često preuzimala ingerencije države, zbog čega je došlo do nesagledivih posledica, što se posebno vidi i u delovanju vladike Filareta na “divljim” građevinskim radovima u manastiru Mileševa.

“Tamo se dogodila totalna devastacija nečega što je predstavljalo jedan od najvažnijih spomenika ne samo srpske prošlosti, nego i celokupne vizantijske sfere. Tamo su podignute nove gradjevine, uklonjeni su istorijski spomenici iz novijeg perioda… Tako da me uopšte ne čudi da je ta eparhija preuzela na sebe i nešto što je obično bio prerogativ države – da dodeljuje ordenje”, navodi Prodanović.

Vladika Filaret, koji je odlikovao Ivicu Dačića, ostao je poznat i po izjavi nakon izgradnje Vladičanskog dvora u Prijepolju:

„Da bi se sve ovo uradilo morao je neko dati pare. Istina je jedna, kao što je bog jedan, pare je dao Slobodan Milošević…“
XS
SM
MD
LG